Dnevne zakonodajne novosti / 1. december 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 5 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada do konca februarja podaljšala veljavnost vozniških dovoljenj
Tema dneva

Vlada je včeraj na dopisni seji s spremembo odloka podaljšala veljavnost vozniških dovoljenj, teoretičnega dela vozniškega izpita in izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki so oz. bodo potekli od 16. novembra do 17. decembra. Njihova veljavnost je zdaj podaljšana do konca februarja prihodnje leto. Odlok namreč šolam vožnje in pooblaščenim organizacijam s področja voznikov in vozil v okviru  protikoronskih ukrepov prepoveduje opravljanje nekaterih dejavnosti.(več)

Ministrstvo za zdravje bo predlagalo polno nadomestilo za okužene zdravstvene delavce
Ministrstvo za zdravje bo vladi predlagalo, da se v sedmi paket protikoronskih zakonov vključi določbo, da so zdravstveni delavci upravičeni do polnega nadomestila za bolniško odsotnost, če se okužijo s koronavirusom. Razliko do polnega nadomestila bo kril proračun, ukrep pa bi lahko veljal že decembra, izhaja iz spletne strani ministrstva.(več)

Za sofinanciranje skupnih občinskih uprav 6,1 milijona evrov
Ministrstvo za javno upravo je občinam nakazalo sredstva za sofinanciranje skupnih občinskih uprav v višini nekaj več kot 6,1 milijona evrov. Kot so zapisali na ministrstvu, so na podlagi zahtevkov občin izdali 269 odločb posameznim občinam, vključenim v 51 skupnih občinskih uprav.(več)

Za zdaj tri ustavne pobude za presojo nedeljskega zaprtja trgovin
Ustavno sodišče je do sedaj prejelo tri pobude za oceno ustavnosti novele zakona o trgovini, ki je prinesla zaprtje trgovin ob nedeljah, je razvidno s spletnih strani sodišča. Družba Magistrat International je pred dnevi za Finance potrdila, da so oni vložili eno.(več)

V tretjem četrtletju več kot 12-odstotni odboj v gospodarski rasti
Slovenski BDP se je v tretjem letošnjem četrtletju glede na enako obdobje lani realno zmanjšal za 2,6 odstotka. Po desezoniranih podatkih je na četrtletni ravni zrasel za 12,4 odstotka, v medletni primerjavi pa upadel za 2,9 odstotka. V prvih devetih mesecih je BDP medletno upadel za šest odstotkov, je objavil statistični urad.(več)

Slovenija razglasila Hezbolah za teroristično organizacijo
Vlada je včeraj na dopisni seji sprejela sklep o obravnavi gibanja Hezbolah kot kriminalne in teroristične organizacije, ki predstavlja grožnjo miru in varnosti. Evropska unija je že leta 2013 oboroženo krilo Hezbolaha uvrstila med teroristične organizacije, več držav pa je celotno skupino označilo za teroristično organizacijo.(več)

Upravno sodišče glede akcijskega načrta za obnovljive vire prikimalo DPRS
Upravno sodišče je ugodilo tožbi Društva za preučevanje rib Slovenije (DPRS) in odpravilo odločbo, s katero je ministrstvo za okolje in prostor januarja 2018 potrdilo ustreznost Akcijskega načrta za obnovljive vire energije 2010-2020. DPRS meni, da sodba razgalja sistemsko težavo pri pripravi strateških dokumentov na ministrstvu.(več)

EU na dobri poti uresničitve podnebnih in energetskih ciljev za 2020
EU je na dobri poti, da doseže zastavljene podnebne in energetske cilje, ki so postavljeni za leto 2020, je ocenila Evropska agencija za okolje (EEA). Po projekcijah bo izpolnila cilje glede zmanjšanja emisij toplogrednih plinov in večje uporabe obnovljivih virov energije, medtem ko morda ne bo dosegla cilja pri zmanjšanju porabe energije.(več)

ESČP prižgalo zeleno luč za podnebno tožbo otrok
Evropsko sodišče za človekove pravice v Strassbourgu je prižgalo zeleno luč za podnebno tožbo šestih otrok in mladih iz Portugalske proti 33 državam, tudi Sloveniji, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Primeru je podelilo prioriteten status, tožene države pa bodo morale svoje odgovore podati do konca februarja.(več)

Finančni ministri EU z dogovorom o reformi reševalnega mehanizma ESM
Finančni ministri EU so včeraj na virtualnem zasedanju po enoletnem zastoju dosegli dogovor o reformi evropskega reševalnega mehanizma ESM, ki naj bi omogočil podpis prenovljene pogodbe o ESM januarja prihodnje leto. Sledili bodo ratifikacijski postopki v članicah. Cilj je, da začne prenovljena pogodba veljati do konca leta 2021.(več)