Dnevne zakonodajne novosti / 4. februar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada sinoči še brez končne odločitve o pouku in drugih ukrepih
Tema dneva

Vlada sinoči še ni sprejela končne odločitve o tem, kako bo prihodnji teden potekal pouk v šolah ali o drugih ukrepih, vezanih na epidemijo covida-19. Podatki NIJZ sicer dajejo upe, da bi najmlajši morda lahko odšli v šole še v treh regijah. V črno fazo se namreč uvrščata le še dve regiji, posavska in jugovzhodna Slovenija. Ministrska ekipa bo z obravnavo protikoronskih ukrepov nadaljevala danes. Predvidoma naj bi po seji odločitve javnosti predstavil predsednik vlade Janez Janša.(več)

Manj izjem za vstop v državo brez karantene ali negativnega testa
Vlada je spremenila odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo tako, da je določenih manj izjem za vstop brez karantene in negativnega testa na okužbo z novim koronavirusom v državo. Pri štirih skupinah, med drugim pri čezmejnih dnevnih migrantih in tistih, ki mejo prehajajo zaradi šolanja, bo veljal negativni test, ki ni starejši od sedmih dni.(več)

Osmi protikoronski zakon z nekaj dodatnimi ukrepi
Osmi protikoronski zakon, ki ga je DZ potrdil v torek, med drugim širi krog upravičencev do enkratnega solidarnostnega dodatka iz sedmega protikoronskega zakona. Širši je krog zaposlenih, upravičenih do kriznega dodatka. Zakon tudi ponovno uvaja ukrep kratkotrajne odsotnosti z dela zaradi bolezni brez potrdila osebnega zdravnika. Ta ureditev bo veljala do 31. decembra 2021.(več)

Levica, LMŠ, SD in SAB ministrici med drugim očitajo predolgo zaprtje šol v epidemiji
Poslanci Levice, LMŠ, SD in SAB so v DZ vložili interpelacijo ministrice za izobraževanje Simone Kustec. Med drugim ji očitajo odgovornost, da so šole pri nas zaprte tako dolgo, pri čemer ministrica krivdo zavrača. Še pred interpelacijo bo sicer DZ odločal o konstruktivni nezaupnici vladi, ki jo bodo stranke KUL v DZ vložile v sredo.(več)

Odbor DZ pozval k pripravi pravnih podlag za preprečevanje spolnega nadlegovanja
Člani odbora za izobraževanje so v en glas obsodili spolno nadlegovanje v akademskem prostoru. Visokošolskim zavodom predlagajo, naj sprejmejo vse potrebne akte za preprečevanje in sankcioniranje tovrstnih ravnanj. Od ministrstva za pravosodje pa za zaščito žrtev pričakujejo pripravo sprememb kazenskega zakonika, vključno z modelom "ja pomeni ja".(več)

Dvig minimalne plače z omejenim vplivom na prejemke in cene
Višina minimalne plače vpliva na odmero denarne socialne pomoči in višino možnega bančnega kredita. Če se meje za njihovo odmero ne bodo spremenile, se z dvigom te plače določenim skupinam obetajo spremembe, a po zagotovilih pristojnih minimalne. Minimalno naj bi bilo tudi morebitno prelivanje višjih stroškov dela na cene proizvodov in storitev.(več)

Na upravnem sodišču dve tožbi zaradi prevlade javne koristi za HE Mokrice
Združenje Rovo in Društvo za preučevanje rib Slovenije sta na upravno sodišče vložila tožbi zaradi prevlade javne koristi pri integralnem postopku izdaje gradbenega dovoljenja za HE Mokrice. Rovo je zaprosil tudi za začasno odredbo. Na ministrstvu za okolje tožb ne komentirajo, prav tako tudi še ni mogoče oceniti, ali bosta zavlekli postopke.(več)

Tožilstvo za obtožene korupcije v zdravstvu poleg predlaga prepoved opravljanja poklica
Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je včeraj nadaljevalo sojenje zaradi korupcije v zdravstvu. Tožilstvo je v zaključnih besedah za obtožene zdravnike, ki jim očita nedovoljeno sprejemanje daril, poleg zapornih in stranskih denarnih kazni ter odvzema prejete nedovoljene nagrade predlagalo tudi začasno prepoved opravljanja zdravniškega poklica.(več)

Poročilo: Zaradi ukrepov v pandemiji v večini držav manj demokratičnih svoboščin
Ukrepi za zajezitev pandemije covida-19 so lani vplivali na zmanjšanje demokratičnih svoboščin po vsem svetu. Raven osebnih pravic se je zmanjšala v skoraj 70 odstotkih držav, izhaja iz včeraj objavljenega poročila o indeksu demokracije v svetu. Slovenijo tako kot številne druge članice EU poročilo uvršča med države s pomanjkljivo demokracijo.(več)

Meddržavno sodišče pristojno za tožbo Irana proti ZDA zaradi sankcij
Meddržavno sodišče v Haagu se je razglasilo za pristojno v tožbi Irana proti ZDA zaradi sankcij, ki jih je proti Teheranu znova uvedla administracija prejšnjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Iran je tožbo proti ZDA vložil pred tremi leti. V njej trdi, da Washington z uvedbo sankcij krši sporazum o prijateljstvu med državama iz leta 1955.(več)