Dnevne zakonodajne novosti / 4. april 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 24 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Vrhovno državno tožilstvo za oceno ustavnosti zakona o kazenskem postopku
Tema dneva

Vrhovno državno tožilstvo je v začetku marca vložilo pobudo za oceno ustavnosti in predlog za začasno zadržanje zakona o kazenskem postopku in vladne uredbe o sodelovanju državnega tožilstva in policije. Generalni državni tožilec Drago Šketa je ustavnemu sodišču v pobudi predlagal tudi, da jo obravnavajo absolutno prednostno, je poročal Dnevnik. Iz pobude je razvidno, da je Šketa pozval k oceni ustavnosti 160.a člena ZKP, ki določa, da državnemu tožilcu roke in način usmerjanja predpiše vlada.(več)

Furs že sprejema vloge za pomoč gospodarstvu zaradi podražitve energentov
Podjetja lahko od petka prek informacijskega sistema Finančne uprave RS (Furs) že vlagajo vloge za pomoč na podlagi zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu. Rok za oddajo je 15. april, pomoč pa bo izplačana 5. maja.(več)

Inštitut 8. marec že zbral potrebne podpise podpore predlogu zakona proti škodljivim ukrepom oblasti
Inštitut 8. marec je v sredo, ko je začel teči rok za zbiranje podpisov volivcev v podporo predlogu zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike, že zbral več kot 5000 podpisov, potrebnih za začetek zakonodajnega postopka, so sporočili z inštituta.(več)

Predlog stanovanjske jamstvene sheme za mlade skozi odbor DZ
Odbor DZ za finance je potrdil predlog zakona o stanovanjski jamstveni shemi za mlade, ki so ga pripravili poslanci koalicije. Člani odbora so se strinjali, da je treba mladim priskočiti na pomoč pri reševanju stanovanjskega problema, toda mnogim se zdi zakon nedorečen, nekateri pa v njem vidijo poskus predvolilne propagande.(več)

DZ na izredni seji o predlogu poroštvenega zakona za obveznosti Darsa in zakona o elektronskih komunikacijah
Poslanci bodo v tem tednu nadaljevali izredno sejo DZ, na kateri bodo med drugim obravnavali predlog zakona o elektronskih komunikacijah, predlog o upravljanju javnega potniškega prometa, predlog zakona o cestah in predlog poroštvenega zakona za obveznosti Darsa. Nekatere predloge zakonov sicer pred tem čaka še obravnava na matičnih odborih DZ.(več)

Janša napovedal nadaljnje ukrepanje glede cen elektrike
Vlada bo glede visokih cen elektrike intervenirala, dokler bo treba, je v petek na Vrhniki dejal premier Janez Janša. Denar za ukrepanje bi zagotovili iz elektropodjetij. Glavno težavo premier sicer vidi v evropski formuli izračuna cene elektrike, ki upošteva cene plina, naj bi se pa ta formula spremenila.(več)

ZSSS ob razmahu dela od doma opozarja na težave z odmori in počitki
Četudi so bili ukrepi zoper širjenje novega koronavirusa v veliki meri sproščeni, mnogi zaposleni še vedno delajo od doma. Nekateri med njimi nimajo pravih pravic do odmora in počitka, ugotavljajo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), pri tem pa opozarjajo, da sta ti pravici "absolutni in temeljni delavčevi pravici".(več)

Arbitražni svet o upravičenosti do nadomestila plače med stavko v vzgoji in izobraževanju
Izpolnjevanje pogojev za plačilo nadomestila plače zaposlenim, ki so 9. marca sodelovali v splošni stavki na področju vzgoje in izobraževanja, bo ugotavljal arbitražni svet. Njegove člane je na sobotni dopisni seji določila vlada, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Za predsednico sveta vlada predlaga Urško Kežmah.(več)

V Delavski svetovalnici poudarili pomen zvišanja najnižje osnovne plače
Delavska svetovalnica obžaluje odločitev odbora DZ za delo, ki prejšnji teden ni izglasoval podpore predlogu Levice za spremembo zakona o minimalni plači v smeri zvišanja najnižje osnovne plače na raven minimalne plače. Pri tem opozarja na številne zaposlene, ki ob takih plačah živijo v težkih razmerah.(več)

Evropska pravobranilka: Financiranje odškodnin bančnim razlaščencem iz sredstev Banke Slovenije ni skladno s pravom EU
Financiranje odškodnin razlaščenim imetnikom podrejenih obveznic in delnic bank iz sredstev Banke Slovenije ni skladno s pogodbo o delovanju EU, v predhodnem odločanju Sodišča EU o skladnosti zakona o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank s pravom EU meni generalna pravobranilka Juliane Kokott.(več)