Dnevne zakonodajne novosti / 8. maj 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 56/2019 z dne 17.9.2019
TEMA DNEVA
Gradbena konferenca: Optimizacija gradbeno-prostorske zakonodaje
Tema dneva

Predvidene spremembe gradbeno-prostorske zakonodaje bodo ohranile ključne rešitve, želi pa ministrstvo z njimi izboljšati delovanje zakonov. V prometu z nepremičninami bo ostala obveznost preverjanja, ali je za objekt izdano gradbeno dovoljenje, prav tako nameravajo ohraniti uporabno dovoljenje tudi za enostanovanjske stavbe. Spremembe bodo v kratkem v javni razpravi, predvidoma že prihodnji teden, je Luka Ivanič z ministrstva povedal na prvi Gradbeno-prostorsko-okoljski konferenci v organizaciji družbe Tax-Fin-Lex.(več)

Za ustavnega sodnika predlagani trije kandidati
V uradu predsednika republike Boruta Pahorja so na poziv prejeli tri predloge možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča. To so odvetnik Rok Čeferin, nekdanji vodja vladne zakonodajne službe Janez Pogorelec in nekdanji novinar Marjan Lekše, so sporočili iz predsednikova urada. Rok za podajo predlogov kandidatov se je iztekel v ponedeljek.(več)

Vpis lipicancev na Unescov seznam
Zunanji minister Miro Cerar je včeraj zaključil dvodnevni neformalni obisk na avstrijskem Tirolskem, kjer ga je gostila avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl. Kot so sporočili s slovenskega ministrstva, sta ministra v ponedeljek podpisala skupno izjavo o večnacionalni nominaciji vzreje lipicancev na Unescov seznam nesnovne dediščine.(več)

Levica za obdavčitev digitalnih gigantov
Poslanska skupina Levica zahteva sklic nujne seje parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko, na kateri naj bi razpravljali o obdavčitvi digitalnih gigantov. Levica želi davek na digitalne storitve uvesti s 1. januarjem 2020, ustrezen predlog zakona pa naj bi vlada v državni zbor poslala do 1. septembra.(več)

SDS bo pripravila interpelacijo zoper Erjavca
Poslanska skupina SDS je sklenila, da bo do konca tedna vložila interpelacijo zoper ministra za obrambo Karla Erjavca, pri čemer bo njeno vsebino predstavila na novinarski konferenci še ta teden. Erjavec interpelacijo ocenjuje kot neutemeljeno, premier Marjan Šarec pa se bo o njej odločal, ko bo prejel ministrovo poročilo o očitkih.(več)

Odbor DZ podpira urejanje dolgotrajne oskrbe
Odbor za delo, ki je na nujni seji na zahtevo Levice obravnaval zaračunavanje osnovnih storitev oskrbe v domovih za starejše, je podprl koalicijska sklepa, po katerih ministrstvu za zdravje predlaga nadaljevanje priprave zakona o dolgotrajni oskrbi, skupnosti socialnih zavodov pa sprejetje podrobnejših standardov za posamezne vrste oskrbe.(več)

Patria II: Vrhovno sodišče potrdilo sodbi
Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti, ki sta jo vložila brigadir Peter Zupan in Jure Cekuta, so sporočili z vrhovnega državnega tožilstva. S tem je potrdilo sodbi okrožnega in višjega sodišča v Ljubljani v zadevi Patria II.(več)

Direktor celjske bolnišnice razrešen nezakonito
Celjsko delovno sodišče je presodilo, da je bila odločitev članov sveta zavoda celjske splošne bolnišnice, ki je novembra 2017 iz krivdnih razlogov razrešil takratnega poslovnega direktorja Marjana Ferjanca, nezakonita, je poročal spletni Večer. Ferjanc se je za tožbo odločil, ker je menil, da bila njegova razrešitev politična odločitev.(več)

S Šarcem o davkih, trgu dela in administrativnih ovirah
Na seji sveta za konkurenčno poslovno okolje so se z gospodarstveniki srečali premier Marjan Šarec ter ministri za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, finance Andrej Bertoncelj in delo Ksenija Klampfer. Beseda je med drugim tekla o načrtovanih davčnih ukrepih, o potrebnih spremembah na trgu dela in o odpravi administrativnih ovir.(več)

Porscheju 535 milijonov evrov kazni
Tudi nemški proizvajalec športnih avtomobilov Porsche, ki je hčerinska družba Volkswagna, bo moral plačati visoko kazen zaradi afere z izpusti dizelskih avtomobilov. Državno tožilstvo v Stuttgartu mu je naložilo plačilo 535 milijonov evrov kazni zaradi malomarnosti pri nadzoru v razvojnem oddelku, ki se ukvarja z izpusti vozil.(več)