Dnevne zakonodajne novosti / 22. november 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 19 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 153/2022 z dne 6.12.2022
TEMA DNEVA
Vlada v DZ poslala predlog uskladitev kazenskega zakonika
Tema dneva

Vlada je na dopisni seji pripravila novelo kazenskega zakonika in jo poslala v obravnavo v DZ po skrajšanem postopku. Novela v štirih točkah usklajuje kazenski zakonik z direktivami EU, med drugim glede kaznivega dejanja trgovine z ljudmi, kjer prinaša tudi strožje kazni za javne uslužbence, ki so sodelovali pri tem. Kot v obrazložitvi pojasnjujejo na ministrstvu za pravosodje, je evropska komisija pri pregledu ugotovila, da zakonodajalec dveh direktiv v kazensko zakonodajo ni prenesel, dve pa je prenesel pomanjkljivo.(več)

DVK predstavila aktualne informacije pred bližajočimi se zakonodajnimi referendumi
Direktor službe Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko je na včerajšnji novinarski konferenci predstavil aktualne informacije pred tremi zakonodajnimi referendumi, ki bodo v nedeljo. Predčasno glasovanje bo potekalo od danes do četrtka, do jutri pa lahko volivci oddajo vloge za glasovanje izven kraja stalnega bivališča oz. za glasovanje na domu.(več)

Golob: Naslovitev stanovanjske politike takoj po referendumu
Razmere na stanovanjskem trgu so nedopustne, se je včeraj v DZ strinjal premier Robert Golob in napovedal, da se namerava vlada reševanja tega vprašanja lotiti takoj po nedeljskem referendumu. "Takrat bomo končno lahko odblokirali reševanje stanovanjske politike," je dejal in volivce pozval, naj se v čim večjem številu odpravijo na volišča.(več)

Ministrstvo predstavilo ukrepe interventnih zakonov za stabilizacijo zdravstva
Predstavniki ministrstva za zdravje so na Brdu pri Kranju javnim zdravstvenim zavodom predstavili ukrepe za stabilizacijo zdravstvenega sistema. Ukrepi, ki med drugim vključujejo dodatke za povečan obseg dela in ambulante za neopredeljene bolnike, sicer še niso dokončni ter se lahko še spreminjajo in dopolnjujejo, poudarjajo na ministrstvu.(več)

Socialna zbornica podpira novelo zakona o dolgotrajni oskrbi
Socialna zbornica podpira novelo zakona o dolgotrajni oskrbi s ciljem, da se zagotovijo kakovostne in dostopne storitve za vse, ki jih potrebujejo. Po njihovi oceni obstoječi zakon namreč "ne naslavlja, ne definira in ne določa vseh pravic upravičencev po tem zakonu v taki meri in na tak način, da bi bil zakon zrel za prenos v prakso".(več)

Knovs naposled le začel delo
Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) se je sestala na prvih dveh sejah. Člani komisije so pregledali poročila o delu Knovsa za leto 2021 in programe dela Sove, obveščevalno-varnostne službe ministrstva za notranje zadeve in policije za letos, je po seji povedal predsednik komisije Janez Žakelj.(več)

Evropsko javno tožilstvo zavrglo ovadbo zoper Muženiča
Evropsko javno tožilstvo je zaradi umanjkanja utemeljenega suma zavrglo ovadbo zoper nekdanjega direktorja urada za preprečevanje pranja denarja Darka Muženiča, je sporočilo ministrstvo za finance. Muženiča je marca letos ovadil urad za preprečevanje pranja denarja pod vodstvom Damjana Žuglja.(več)

Po mnenju opazovalcev SE bi morali v Sloveniji začeti razpravo o omejitvi županskih mandatov
V Sloveniji je visok nivo zaupanja v volilni sistem, ugotavljajo opazovalci Sveta Evrope (SE), ki so spremljali potek nedeljskih volitev. Po njihovem mnenju so nedeljske volitve potekale zgledno, ob čemer pa menijo, da so še možnosti izboljšav. Priporočajo tudi razmislek o omejitvi županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata.(več)

Sestava mestnih svetov v vseh 12 mestnih občinah
Na nedeljskih lokalnih volitvah so volivci poleg županov izvolili tudi člane občinskih svetov. STA je objavila tabelo s sestavo mestnih svetov v vseh 12 mestnih občinah.(več)

Evropska komisija zaščitila meso istrskega goveda
V uradnem listu EU je bila včeraj objavljena izvedbena uredba Evropske komisije o vpisu imena mesa istrskega goveda - boškarina v register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb. To je že tretji proizvod iz Istre, ki sta ga skupaj zaščitili Slovenija in Hrvaška, so sporočili s kmetijskega ministrstva.(več)