Dnevne zakonodajne novosti / 6. november 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 8 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2023 z dne 20.3.2023
TEMA DNEVA
Najuglednejši 2020: Začenja se finalno glasovanje
Tema dneva

Začel se je drugi krog izbora najuglednejših strokovnjakov v letu 2020 po mnenju uporabnikov portala Tax-Fin-Lex, ki bo trajal do vključno 20. novembra. Na davčnem področju lahko glasujete za Petra Jenka, mag. Sašo Jerman ali mag. Ivana Simiča. Predlagani finančno-računovodski strokovnjaki so dr. Branko Mayr, dr. Marjan Odar in mag. Andrej Šircelj. Na pravnem področju pa so bili največkrat predlagani ddr. Klemen Jaklič, mag. Nina Scortegagna Kavčnik in dr. Andraž Teršek. Zmagovalci bodo znani 24. novembra.(več)

Prihodnji teden pouk na daljavo za vse, v vrtcih le nujno varstvo
Na podlagi vladnega sklepa vzgojno-izobraževalni zavodi ostajajo še naprej zaprti, se pa s sklepom šolske ministrice Simone Kustec vzgojno-izobraževalni proces v vseh osnovnih, glasbenih in srednjih šolah v prihodnjem tednu izvaja na daljavo. Vrtci bodo še naprej opravljali le nujno varstvo. Zavod RS za šolstvo pa je v času izobraževanja na daljavo začasno odpovedal vsa tekmovanja, ki jih organizira.(več)

Tudi omejitve zbiranja in gibanja se podaljšujejo
Tudi ukrepi na področju omejitev zbiranja in gibanja ostajajo v veljavi, je na vladni novinarski konferenci včeraj pojasnil notranji minister Aleš Hojs. Kot je dejal, bo od ponedeljka na rdečem seznamu držav tudi Srbija, vsa nenujna potovanja v tujino pa je odsvetoval. Na rdečem seznamu bodo sicer po novem celotna območja Hrvaške, Avstrije in Madžarske. Od italijanskih dežel pa je izjema samo Kalabrija.(več)

Od danes dovoljena pedikura in delovanje nekaterih specializiranih trgovin
Vlada je včeraj na dopisni seji med drugim spremenila odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v luči epidemije covida-19. Z današnjim dnem je tako pod določenimi pogoji dovoljeno opravljanje storitve pedikure, odprte so lahko tudi specializirane otroške trgovine ter trgovine z motornimi vozili in pohištvom. Bodo pa vsi morali strankam zagotoviti še več prostora.(več)

Šole bodo učencem in dijakom zagotavljale brezplačne tople obroke
Ministrstvo za izobraževanje je občinam in šolam poslalo okrožnico, po kateri naj bi občine prevzele organizacijo kuhanja in razvoza kosil za vse otroke, ki imajo brezplačno kosilo v osnovnih šolah in malico v srednjih šolah. Na spletnih straneh šol, občin in v lokalnih medijih bo objavljen poziv učencem in dijakom, da se prijavijo na topli obrok.(več)

Obeta se znižanje kazni za manjše prekoračitve hitrosti omejitve
Ministrstvo za infrastrukturo pripravlja spremembe zakona o pravilih cestnega prometa, ki bi znižale kazni za nekatere prometne prekrške. Kot so potrdili za STA, predloga še ni obravnavala niti vlada. Nižanje kazni bi po prepričanju nevladnikov morali spremljati drugi ukrepi, od boljše preventive do učinkovitejšega nadzora.(več)

ZPS: Z novim zakonom o elektronskih komunikacijah potrošnik ostaja šibkejši člen
V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo, da osnutek novega zakona o elektronskih komunikacijah, o katerem se je konec oktobra iztekla javna obravnava, za potrošnike ni v celoti sprejemljiv. Zato zveza poziva predlagatelja in zakonodajalca k zagotovitvi največje možne koristi za potrošnike in ustrezen prenos evropske direktive.(več)

Racmana iz Kanade v Slovenijo deportirali na podlagi priseljenske zakonodaje
Sergeja Racmana, ki ga je slovenska policija v sredo prevzela od kanadskih kolegov, so iz Kanade deportirali na podlagi priseljenske zakonodaje. Na Letališče Jožeta Pučnika, kjer so ga prevzeli slovenski policisti, so ga z letalom pripeljali preko Istanbula. Predali so ga v sodno pridržanje v koprski zapor, kjer čaka na odločitev sodnika.(več)

Sodišče zavrnilo Muženičevo zahtevo za zaustavitev natečaja za direktorja NPU
Delovno in socialno sodišče je zavrnilo predlog za začasno odredbo, s katerim je odvetnik razrešenega direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darka Muženiča zahteval zaustavitev novega natečaja za direktorja, poroča Dnevnik. Upravno sodišče v sodbi glede razrešitve Muženiča namreč ni določilo, da ga morajo vrniti na staro delovno mesto.(več)

V EU dogovor o spoštovanju vladavine prava kot pogoja za evropska sredstva
Evropski parlament in članice EU so se včeraj načeloma dogovorili, da bo spoštovanje načela vladavine prava pogoj za koriščenje sredstev iz večletnega proračuna EU in svežnja za okrevanje po pandemiji covida-19. Temu sta nasprotovali Madžarska in Poljska. To vprašanje je sicer del širšega svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo, ki še ni dorečen.(več)