Dnevne zakonodajne novosti / 25. marec 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Dve milijardi za začeten spopad s posledicami epidemije
Tema dneva

Vlada je včeraj predstavila zakonodajne smernice za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa za prebivalce in gospodarstvo, tudi samozaposlene. Prvi odzivi socialnih partnerjev na ukrepe, težke okoli dve milijardi evrov, so pozitivni. Tožilci sicer ob napovedi začasnega znižanja plač funkcionarjem opozarjajo, da so tudi sami izpostavljeni tveganim razmeram. Vlada naj bi ukrepe obravnavala v petek. V nekaj tednih pa bo predvidoma sledil še drugi paket s poudarkom na izboljševanju likvidnosti.(več)

Upokojencem z najnižjimi pokojninami solidarnosti dodatek
Med ukrepi za blažitev posledic zaradi epidemije koronavirusa je tudi solidarnostni dodatek za upokojence s pokojnino do 700 evrov. Prejeli ga bodo 15. aprila. Znašal bo od 130 do 300 evrov, določen pa bo glede na višino pokojnine. Dodatek bo dobilo več kot 292.000 ljudi.(več)

Preiskovalna komisija o otroški kardiologiji sprejela vmesno poročilo
Parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je na včerajšnji nujni seji sprejela vmesno poročilo, so zapisali v državnem zboru. Vsebine poročila zaenkrat še niso pojasnili.(več)

Združenje poziva k obveznim navodilom za zaščito delavcev v proizvodnji
Združenje svetov delavcev Slovenije vlado poziva k sprejetju odloka, s katerim bi določila ukrepe proti širjenju koronavirusa, ki bi jih moral izvajati vsak delodajalec, ki bi želel nadaljevati s skupinskim proizvodnim procesom. Pristojnost presoje, ali so pogoji izpolnjeni, bi morala imeti delavska predstavništva, menijo v združenju.(več)

Nadzorniški ukrepi ECB veljajo za ves slovenski bančni sistem
V Banki Slovenije so za zagotovitev enake obravnave vseh bank v slovenskem bančnem sistemu ukrepe ECB razširili tudi na manj pomembne institucije, ki so pod neposrednim nadzorom Banke Slovenije. S tem želijo preprečiti, da bi se ob ukrepih, sprejetih v pomoč prebivalstvu, podjetjem in državam, poslabšalo stanje v bankah.(več)

EU s smernicami o zelenih pasovih za zagotovitev pretoka blaga
Evropska komisija je objavila smernice o delovanju zelenih voznih pasov za zagotovitev pretoka blaga po EU v času pandemije. Preprečiti je treba 40-kilometrske kolone, ki smo jim bili priča minuli vikend in so povzročile do 18-urne čakalne dobe, je pozvala predsednica komisije Ursula von der Leyen.(več)

Evropska mreža za konkurenco o pravilih v času krize
Evropska mreža za konkurenco (ECN), ki združuje Evropsko komisijo, Evropski nadzorni organ in nacionalne organe za konkurenco, je sprejela skupno izjavo o tem, kako uporabljati evropska pravila konkurence v času krize zaradi koronavirusa. Dogovorili so se, da ne bodo aktivno ukrepali proti potrebnim in začasnim ukrepom v izogib pomanjkanju ponudbe.(več)

Široka podpora krizni pomoči s previdnostnimi posojili ESM
V območju evra obstaja zelo široka podpora pandemični krizni pomoči državam s previdnostnimi posojili iz evropskega reševalnega mehanizma ESM, je po videokonferenčnem zasedanju evroskupine povedal njen šef, portugalski finančni minister Mario Centeno. Od voditeljev članic unije v četrtek pričakuje mandat za pripravo tega instrumenta.(več)

Ministri EU podprli začetek pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo
Ministri EU za evropske zadeve so po dolgem zastoju včeraj na videokonferenci le podprli začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. Tirana mora sicer pred dejanskim začetkom pogajanj izpolniti še vrsto pogojev. Konkretnega datuma za prvo medvladno pogajalsko konferenco za državi niso določili.(več)