Dnevne zakonodajne novosti / 3. februar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Državni zbor potrdil že osmi protikoronski zakon
Tema dneva

DZ je potrdil osmi protikoronski zakon, ki prinaša dodatnih 320 milijonov evrov ukrepov za blažitev posledic epidemije. Ključna sta subvencioniranje dviga minimalne plače in podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo, uvajajo se globe za preskakovanje vrstnega reda pri cepljenju. Subvencioniranje čakanja bo veljalo še do konca aprila, nato ga bo lahko vlada dvakrat podaljšala za po mesec dni. DZ je zakon podprl z 51 glasovi. Proti so glasovali poslanci Levice ter po en poslanec LMŠ in SD, preostali predstavniki opozicije niso glasovali.(več)

Inštitut 8. marec z zakonodajno pobudo za redefinicijo spolnega nasilja
Inštitut 8. marec je v DZ vložil pobudo za zbiranje 5000 podpisov državljanov v podporo predlogu redefinicije kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja. Predlagajo ureditev po modelu "ja pomeni ja". Na ministrstvu za pravosodje so pobudo pozdravili. Hkrati so opozorili, da predlog novele kazenskega zakonika, ki so ga predstavili julija lani, že predvideva dopolnitev kaznivega dejanja posilstva po t. i. modelu veta.(več)

S predlogom novele za izboljšanje statusa vojakov
Ministrstvo za obrambo je v enomesečno javno razpravo posredovalo predlog novele zakona o službi v Slovenski vojski. Kot je razvidno iz predloga, novela z različnih vidikov ureja status vojakov, med drugim na področjih usposabljanja, delovanja na misijah, zagotavljanja ustreznega bivanja in pravic družinskih članov.(več)

Vlada o financiranju Evropskega potrošniškega centra
Vlada je na včerajšnji seji odbora za gospodarstvo v veljavni načrt razvojnih programov 2021-2024 državnega proračuna uvrstila program delovanja Evropskega potrošniškega centra za obdobje 2021-2027. Doslej veljavni program se je namreč iztekel 31. decembra 2020.(več)

Predstavniki vlade in policijskega sindikata z izhodišči za nadaljnja pogajanja
Vladna pogajalska skupina je stavkovnemu odboru Policijskega sindikata Slovenije včeraj izročila osnutek sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev. Predlagala bo tudi, da se projekt varovanja schengenske meje izvaja do konca marca. Stavkovni odbor sindikata pa bo 10. februarja odločal o morebitni prekinitvi stavkovnih aktivnosti v času pogajanj.(več)

Erjavec napovedal vložitev konstruktivne nezaupnice z 10 poslanskimi podpisi
Predsednik DeSUS Karl Erjavec je za naslednji teden napovedal ponovno vložitev konstruktivne nezaupnice, tokrat z 10 poslanskimi podpisi. Kot je dejal po sestanku s poslanci, pričakuje, da bo uspešen in da bodo oblikovali novo vlado, obenem pa ga veseli, da "so poslanci stranke DeSUS enotni in da tudi enotno podpirajo konstruktivno nezaupnico".(več)

Bruselj odobril pet milijonov državne pomoči za Fraport Slovenija
Evropska komisija je odobrila pet milijonov evrov državne pomoči za družbo Fraport Slovenija. Gre za neposredna nepovratna sredstva za nadomestilo škode, ki jo je družba kot upravljavka Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana utrpela med 17. marcem in 30. junijem lani zaradi izbruha pandemije covida-19, so sporočili v komisiji.(več)

Slovenija in Hrvaška v skupno zaščito istrskega medu
Kmetijsko ministrstvo je prehodno nacionalno zaščitilo "Istrski med/Istarski med" z zaščiteno označbo porekla. Slovenija in Hrvaška bosta sicer na Evropsko komisijo poslali skupno vlogo za registracijo istrskega medu.(več)

Sloveniji še 913 milijonov evrov iz sheme Sure
Evropska komisija je iz sheme Sure za zaščito delovnih mest med pandemijo covida-19 izplačala še 14 milijard evrov devetim članicam EU. Med njimi je tudi Slovenija, ki je dobila še 913 milijonov evrov. Od začetka izvajanja sheme je doslej 15 članic prejelo 53,5 milijarde evrov, Slovenija 1,1 milijarde.(več)