Dnevne zakonodajne novosti / 2. avgust 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 4/2020 z dne 24.1.2020
TEMA DNEVA
Projekt Šilih izboljšal obravnavo zdravniških napak
Tema dneva

S končnim poročilom je vlada sklenila dejavnosti v okviru projekta Šilih. Kot je navedeno v poročilu, je projekt sprožil in pospešil vrsto aktivnosti za izboljševanje varnosti, kakovosti in učinkovitosti zdravstvene obravnave. Vrhovno sodišče je identificiralo 176 pravdnih zadev med letoma 2012 in 2017, v katerih je bila predmet spora napaka med zdravstveno obravnavo. Od teh je bila končana polovica zadev, pri čemer jih je 36 trajalo več kot 1000 dni. Med neuresničenimi nalogami poročilo sicer izpostavlja pripravo posebnega zakona.(več)

Banka Slovenije: Slovenski bančni sistem stabilen
Banka Slovenije je letos izvedla stresne teste, ki so namenjeni oceni razvoja sistemskih tveganj v slovenskem bančnem sistemu. "Ti so pokazali, da je bančni sistem tako po osnovnem kot stresnem scenariju stabilen," so danes sporočili iz slovenske centralne banke.(več)

Slovenski projekt med finalisti za kristalno tehtnico sodstva
Projekt Izboljšanje kakovosti sodstva se je uvrstil med štiri finaliste v izboru za nagrado kristalna tehtnica sodstva, ki jo podeljujeta Svet Evrope in Evropska komisija. Na ta način so prizadevanja za nadaljnje izboljševanje delovanja slovenskega sodnega sistema dobila novo potrditev na mednarodni ravni, so sporočili z vrhovnega sodišča.(več)

Vlada s predlogom za vpoklic pomožnih policistov
Vlada predlaga vpoklic pomožnih policistov za opravljanje nalog policije do konca leta. Kot je razvidno iz gradiva, to predlaga zaradi zavarovanja meje in ker je zaradi nemotenega opravljanja nalog policije treba nadomestiti odsotnost večjega števila aktivnih policistov. Sedaj je zakonsko določena omejitev vpoklica pomožnih policistov do 30 dni.(več)

V veljavi nov model za nagrajevanje obremenjenih zdravnikov
Veljati je začel nov obračunski model za nagrajevanje bolj obremenjenih zdravstvenih timov družinske medicine, ki ga je vlada sprejela z aneksom dve k splošnemu dogovoru. Timom, ki so pripravljeni delati prek določenega normativa 1895 glavarinskih količnikov, lahko prinese od štiri do 20 odstotkov višjo plačo. Zdravništvo je do ukrepa kritično.(več)

Tehniki zdravstvene nege ne bodo plačani slabše
Tehniki zdravstvene nege, ki več let opravljajo naloge diplomiranih medicinskih sester in bodo skladno z zakonom o zdravstveni dejavnosti prerazporejeni na novo, zahtevnejše delovno mesto, ne bodo plačani slabše, so pojasnili na ministrstvu za javno upravo. Uvrščeni bodo namreč najmanj en plačni razred višje glede na prejšnje delovno mesto.(več)

Delavska svetovalnica: Država reagira prepočasi
Delavska svetovalnica je predstavila vmesne rezultate projekta PO-MOČ, s katerim želi identificirati potencialne žrtve delovnega izkoriščanja. Izkoriščanje se pojavlja v vseh dejavnostih, kršitve pa niso eksotični primeri, temveč vzorec, ugotavljajo v svetovalnici. Pri tem so razočarani nad napakami in slabo odzivnostjo državnih institucij.(več)

Črnogorski parlament ni podprl istospolnih skupnosti
Črnogorski parlament v sredo ni podprl zakona, s katerim bi uzakonili istospolne partnerske skupnosti. Z njim bi večinoma izenačili pravice istospolnih parov s pravicami heteroseksualnih. Predlog zakona je vložila vlada, proti pa so glasovali poslanci strank narodnih manjšin, ki so del vladne koalicije.(več)

EU in Britanija vztrajata pri svojih stališčih glede brexita
Po pogovorih glavnega britanskega pogajalca o brexitu Davida Frosta z visokimi uradniki v Evropski komisiji vsaka stran vztraja pri svojih stališčih. Pogovore britanskega premierja Borisa Johnsona in predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja pa je pričakovati ob robu srečanja G7 konec avgusta v Biarritzu, so včeraj povedali v komisiji.(več)