Dnevne zakonodajne novosti / 2. september 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Predlog pokojninske novele deležen številnih pripomb
Tema dneva

Odziv na javno razpravo o pokojninski noveli, ki se bo kmalu iztekla, je bil po navedbah ministrstva za delo velik, sodelovali so predstavniki stroke in širša zainteresirana javnost. Glavne pripombe na predlog, ki med socialni partnerji še ni usklajen, so med drugim na ureditev odmernih odstotkov, sočasno prejemanje pokojnine in delo upokojencev ter na drugačno upoštevanje prostovoljnega zavarovanja v pokojninsko dobo brez dokupa. Na ministrstvu pripombe temeljito preučujejo in jih bodo predstavili tudi članom pogajalske skupine.(več)

Sprememba zakona za odpravo diskriminacije med starši prvošolcev?
Različna obravnava zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju v zvezi z vprašanjem dodatnega dne plačane odsotnosti z dela zaradi spremstva prvošolca v šolo je sprožila politične pobude za spremembe zakona o delovnih razmerjih. Predloga, po katerih bi bili do dopusta na ta dan upravičeni vsi, tudi zaposleni v gospodarstvu, so podali v SD in Levici.(več)

Vrhovno državno tožilstvo zadovoljno s sodbo glede sovražnega govora
Vrhovno državno tožilstvo je na kolegiju kazenskega oddelka pred dnevi analiziralo julijsko sodbo Vrhovnega sodišča RS glede sovražnega govora in ugotovilo, da je bilo v svoji zahtevi za varstvo zakonitosti v celoti uspešno. Kolegij je sprejel tudi sklep, da je sprejeta stališča treba razlagati v skladu z napotili vrhovnega sodišča.(več)

Pozabljene delnice bodo prenesene na poseben račun
Delnice iz lastninjenja, ki so skoraj tri leta po ukinitvi registrskih računov ostale na KDD in se bodo z 2022 prenesle na Kad, bo KDD z novim mesecem prenesla na skupni namenski račun. Lastniki, ki delnic niso prenesli na svoje trgovalne račune, bodo to še lahko zahtevali do konca 2021, a bodo do takrat izgubili pravico do donosov iz delnic.(več)

DZ: Takoj po počitnicah pospešeno delo preiskovalne komisije
Parlament bo po mesecu in pol poletnih počitnic ponovno odprl svoja vrata. Zasedalo bo več delovnih teles, s pospešeno močjo pa bo delo nadaljevala tudi preiskovalna komisija za ugotavljanje odgovornosti na otroški kardiologiji ter področju nabav. Zaslišala bo vrsto prič, tudi nekdanja direktorja UKC Ljubljana Simona Vrhunca in Andraža Kopača.(več)

V javnem sektorju višji dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo
S 1. septembrom so se v skladu s sporazumom, ki ga je vlada s sindikati javnega sektorja sklenila decembra, povišali dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo. Vladna stran finančne učinke dviga omenjenih dodatkov v letošnjem letu ocenjuje na 4,7 milijona evrov bruto, v letu 2020 pa na 14 milijonov evrov bruto.(več)

Sindikat delavcev migrantov stopnjuje pritisk zaradi sistema obdavčitve
V Sindikatu delavcev migrantov Slovenije še niso dočakali razrešitve trenutne davčne obravnave delavcev migrantov. Potem ko so zaradi nestrinjanja s sistemom obdavčitve na ustavno sodišče vložili presojo dveh členov zakona o dohodnini, so v petek napovedali nadaljnje aktivnosti, tudi v Bruslju. Medtem pa so se znašli v postopku KPK.(več)

Bančna shema za takojšnja plačila bo zaživela v začetku 2020
Nacionalna shema za takojšnja plačila z imenom Flik, ki so jo v sodelovanju z družbo za procesiranje plačil Bankart oblikovale slovenske banke, bo po načrtih zaživela ob koncu 2019 oz. na začetku 2020. Večina bank bo takojšnja plačila omogočila prek posebne aplikacije, banke pa želijo s shemo omogočiti hitro in enostavno plačilno izkušnjo.(več)

Ta teden na sodiščih: Celjsko sodišče spet vabi Hildo Tovšak
Na celjskem okrožnem sodišču bodo spet poskušali izpeljati predobravnavni narok za nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak, ki ji tožilstvo očita zlorabo položaja. Koprsko delovno sodišče se bo spet ukvarjalo s stavko Arrivinih šoferjev avtobusov, nadaljevalo se bo tudi sojenje mariborskemu sodniku Stanku Omerzuju zaradi domnevnega zalezovanja.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Odločbe sodišč
VSRS Sodba III Ips 41/2018 - pogodba o prevzemu dolga - privolitev upnika v prevzem dolga - pravna podlaga pogodbe - prezadolženost prevzemnika dolga - ničnost - pristop k dolg...
VSRS Sodba in sklep III Ips 42/2018 - družba z omejeno odgovornostjo (d. o. o.) - kršitev zakona ali statuta - prepoved konkurence - kršitev prepovedi konkurence - direktor družbe - ust...
Sodba Sodišča (drugi senat) z dne 4. julija 2019.#Baltic Media Alliance Ltd. proti Lietuvos radijo ir televizijos komisija.#Predhodno odločanje – Svoboda opravljanja storitev – Direktiva 2010/13/EU – Avdiovizualne medijske storitve – Razširjanje televizijskih programov – Člen 3(1) in (2) – Svoboda sprejemanja in prenašanja – Spodbujanje k sovraštvu na podlagi narodnosti – Ukrepi, ki jih sprejme država članica sprejemnica – Začasna obveznost ponudnikov medijskih storitev in drugih oseb, ki zagotavljajo storitev distribucije televizijskih kanalov ali programskih vsebin prek spleta, da na ozemlju te države članice televizijski kanal distribuirajo oziroma prenašajo samo v okviru plačljivih paketov.#Zadeva C-622/17.
VSL Sklep Cst 392/2019 - postopek osebnega stečaja nad dolžnikom - ugovor proti odpustu obveznosti - namen odpusta obveznosti - ovire za odpust obveznosti - zloraba pravice...
Ostali dokumenti
Dobiček iz kapitala od odsvojitve finančnega kapitala (Vprašanja in odgovori)
Dvojni status zavarovanca in upokojenca