Dnevne zakonodajne novosti / 29. december 2016
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 24 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 56/2019 z dne 17.9.2019
TEMA DNEVA
Napačno izplačevanje bolniške?
Tema dneva

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zavračajo očitke Svetovalnice za migrante, da so dve leti napačno izplačevali nadomestilo za bolniško odsotnost. Kot pravijo, so o tem pridobili mnenje ministrstva za zdravje, "ki v celoti pritrjuje dosedanjemu poslovanju ZZZS pri izplačilih nadomestil plače". ZZZS je v primerih, ko niso bili znani podatki o delavčevi plači, kot osnovo za izplačilo vzel zajamčeno plačo (237,73 evra) in ne minimalne (790,73 evra), kar po mnenju Gorana Lukića iz omenjene svetovalnice ne bi smel več početi že od leta 2013. Na ZZZS še navajajo, da se je s problematiko seznanil upravni odbor zavoda in sklenil ministrstvo pozvati, da v okviru nove zakonodaje čim prej uredi to vprašanje.

Decembrske pokojnine že danes

Decembrske pokojnine bodo izplačane že danes in ne šele v petek, ko bo zadnji delovni dan v mesecu in tudi v letošnjem letu. Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje se vsako leto odločajo za izplačilo decembrskih pokojnin nekoliko prej, ne pa šele zadnji delovni dan v mesecu, kot velja v preostalih mesecih leta. Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, torej starostnih, invalidskih, družinskih in vdovskih pokojnin, je približno 614.000. Pokojnine so se v letošnjem letu uskladile dvakrat. Januarja so se zvišale za 0,7 odstotka, oktobra pa za 0,4 odstotka. Naslednja uskladitev bo v skladu s proračunskimi dokumenti januarja prihodnje leto, ko se bodo zvišale za 1,15 odstotka.

SIT kovancem se izteka čas

V torek, 3. januarja, bo potekla še zadnja priložnost za zamenjavo tolarskih kovancev v evre. Banka Slovenije je namreč obdobje zamenjave podaljšala s konca letošnjega leta na prvi delovni dan v novem letu, so sporočili z banke. Do konca lanskega leta se v centralno banko še vedno ni vrnilo vrednostno za 41,84 milijona evrov tolarskih bankovcev, kovancev in bonov. Zunaj je še 46,56 milijona kosov tolarskih bankovcev, vrednih 31,18 milijona evrov, 444,09 milijona kosov tolarskih kovancev, vrednih 8,98 milijona evrov, in 20,92 milijona kosov bonov, vrednih 1,68 milijona evrov, kažejo podatki Banke Slovenije.

Dvakrat podražitev cigaret

Potem ko se letos niso spreminjale, je v letu 2017 kar dvakrat pričakovati zvišanje trošarin za cigarete. Cene za škatlico cigaret naj bi porasle za tri do pet odstotkov, v proračun pa naj bi se steklo dodatnih 11,3 milijona evrov letno, ocenjujejo na finančnem ministrstvu. Na ministrstvu vladi predlagajo, naj na eni prvih sej v novem letu sprejme sklep o zvišanju trošarin na cigarete s 1. februarjem 2017 na 109 evrov, pet mesecev pozneje pa nato še dodatno na 111 evrov. Trenutno morajo trgovci od 1000 cigaret obračunati trošarino v višini 106 evrov. Pričakovati je, da se bodo drobnoprodajne cene tobačnih izdelkov zaradi zvišanja trošarin povečale za tri do pet odstotkov.

Za podnebne spremembe okoli 38 milijonov evrov

Vlada je sprejela odlok o programu porabe sredstev sklada za podnebne spremembe v letih 2017 in 2018. Višina sredstev je odvisna od višine prilivov iz prodaje emisijskih kuponov v obeh letih, po oceni pa naj bi dosegla nekaj manj kot 38 milijonov evrov. Sredstva naj bi bila med drugim namenjena za nakup novih železniških potniških garnitur na električni pogon, nakup novih okolju prijaznih avtobusov oz. minibusov in predelavi avtobusov na električni pogon ter okolju prijaznih vozil za izvajanje javne gospodarske službe zbiranja komunalnih odpadkov. Prioritetno se bodo financirali ukrepi na območjih s čezmerno obremenitvijo zraka z delci PM10, za katere je vlada sprejela odloke o načrtih za izboljšanje kakovosti zraka.

Široka fronta proti izsiljevalskim virusom

Mednarodnemu projektu za boj proti izsiljevalskim virusom No more ransom se je decembra pridružil tudi nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij SI-CERT. V centru so poskrbeli tudi za slovenski prevod portala nomoreransom.org, ki bo na voljo prihodnje leto, je povedal vodja centra Gorazd Božič. S partnerstvom SI-CERT in ob podpori slovenske policije, ki v projektu že sodeluje, pa bo pomoč v primeru tovrstnih napadov bolj dosegljiva tudi slovenskim spletnim uporabnikom. "Izsiljevalski virusi so resna nadloga, ki jo spremljamo že nekaj let, ravno v letu 2016 pa smo opazili velik porast prijav. Projekt No more ransom je dobrodošla pomoč,” je za STA povedal Božič.(TFL)