Dnevne zakonodajne novosti / 12. september 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Analiza razveljavljenih odločb
Tema dneva

V letu 2015 je ustavno sodišče razveljavilo skupno 56 odločb vrhovnega sodišča, od januarja do oktobra 2016 pa 12, so pokazale ugotovitve delovne skupine vrhovnih sodnikov, ki je opravila analizo na ustavnem sodišču razveljavljenih odločb vrhovnega sodišča v teh dveh obdobjih. Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je namreč zaradi v javnosti izpostavljenega podatka o številu takih primerov oblikoval delovno skupino, ki je pripravila poročilo. Ugotovili so, da je v več kot polovici primerov šlo za vsebinsko enake odločbe. Hkrati pa je delovna skupina ugotovila, da nekatere ustavne odločbe "utemeljeno opozarjajo na pomanjkljivosti vrhovnega sodišča pri delu", kot na primer, da so prezrli vsebino odgovora na revizijo.

Politika in ne izzivanje
Premier Miro Cerar je predsednika parlamentarnega odbora za obrambo Žana Mahniča (SDS) pozval, naj umakne predlog za sklic seje odbora, na kateri naj bi ta teden govorili o pripravljenosti slovenske vojske na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma s Hrvaško. Kot je zapisal predsednik vlade, je Slovenija odločna implementirati odločitev sodišča, a je to potrebno zagotoviti po politični poti, zato je sklic seje povsem neprimeren. "Delovanje Slovenije v mednarodnem prostoru namreč izhaja iz politike miru in nenasilja," je v pozivu opomnil premier. Mahnič se je prek Twitterja že odzval na Cerarjev poziv in zapisal, da je nad njim šokiran.

Obisk ljudi ob meji
Vladna delovna skupina za implementacijo končne razsodbe arbitražnega sodišča bo ta teden obiskala prebivalce ob meji s Hrvaško, s katerimi bo potekal pogovor o konkretnih rešitvah za njihove težave in potrebe po razsodbi arbitražnega sodišča. Danes se bo vladna delovna skupina sestala s prebivalci občin Rakrižje in Lendava. Prebivalcem ob meji bo vlada na tokratnih srečanjih predstavila izhodišča za interventni zakon za zaščito pravic prebivalcev ob meji s Hrvaško, ki bodo kakorkoli prizadeti zaradi arbitražne odločitve. Na pogovorih bodo sodelovali tudi župani občin ter načelniki oziroma načelnice upravnih enot.

Nesoglasja glede naročila osemkolesnikov
Odbor za obrambo bo sejo, na kateri naj bi razpravljali o predvidenem razpisu za nakup osemkolesnikov, sklical predvidoma prihodnji teden, je za STA napovedal predsednik odbora Žan Mahnič. Kot je pojasnil, je od ministrstva za obrambo zahteval vso dokumentacijo, povezano z razpisom. Dokumentacijo te dni podrobno pregledujejo tudi v generalštabu. Načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman je namreč zahteval podroben pregled projektne dokumentacije za razpis, ki jo je pripravilo ministrstvo za obrambo. Šele nato se bo odločil, ali bo dal svojo potrditev predlogu za razpis.

Konec javne razprave o starševskem varstvu
Iztekel se je čas za javno razpravo o noveli zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki med drugim odpravlja nekatere varčevalne ukrepe, uvaja nov način izrabe očetovskega dopusta ter uvaja izplačilo pomoči ob rojstvu otroka v obliki dobroimetja. Varčevalni ukrepi, ki so bili uvedeni z zakonom za uravnoteženje javnih financ, ne bodo več veljali pri upravičenosti do pomoči ob rojstvu otroka in pri dodatku za veliko družino. Predlog novele zakona med drugim določa tudi starost otroka, za katerega so starši upravičeni do povečanega zneska otroškega dodatka za 20 odstotkov, in sicer za otroka do štirih let.

TFL Glasnik: Pogovor z dr. Petrom Mercem
Tudi Slovenija je prepoznala potencial v tehnologiji blockchain in že išče rešitve v zasebnem in javnem sektorju, je prepričan prvi sogovornik v novi seriji intervjujev za TFL Glasnik dr. Peter Merc. Kariera doktorja pravnih znanosti se je ves čas gibala med pravom in bančništvom. Zgodaj se je odločil za samostojno pot v lastnem podjetju Lemur Legal. Današnji intervju je še posebej aktualen, ker se sogovornik v zadnjem času ukvarja s sodobnimi pravno-ekonomskimi zadevami, kot so disruptivni poslovni modeli (delitvena ekonomija), nove tehnologije (blockchain, internet stvari), izdaje novih kriptovalut in še čim. Prvi del pogovora z dr. Mercem in še veliko drugih zanimivosti bomo objavili popoldne v današnjem TFL Glasniku.(TFL)