Dnevne zakonodajne novosti / 23. marec 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 13 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Izteka se rok za oddajo vlog po protikoronskih zakonih
Tema dneva

Na Finančni upravi RS (Furs) upravičence do pomoči po protikoronski zakonodaji opozarjajo, da se v kratkem izteče rok za oddajo vlog za nekatere ukrepe. Kdor tega še ni storil, naj vlogo odda najpozneje do 31. marca, pozivajo. Vse izjave je treba vložiti elektronsko prek Fursovega informacijskega sistema eDavki. Ti ukrepi se sicer s koncem marca iztečejo, vlada pa bo predvidoma ta teden odločala o njihovem podaljšanju.(več)

Pripravljajo se rešitve za podaljšanje moratorijev na posojila
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo po besedah državne sekretarke Ajde Cuderman pripravlja rešitve za podaljšanje moratorijev na posojila. "V tem tednu se srečujemo z ministrstvom za finance in predsednikom vlade Janezom Janšo, da dorečemo zadnje podrobnosti," je dejala.(več)

Člani odbora DZ za dodatna izplačila za delo s covidnimi bolniki
Člani matičnega odbora DZ so včeraj prikimali predlogu novele zakona, s katerim želi skupina poslancev s prvopodpisanim Matjažem Hanom (SD) zaposlenim v zdravstvu in socialno-varstvenih zavodih zagotoviti višje dodatke za delo s covidnimi bolniki. Na pristojnem ministrstvu so sicer menili, da je trenuten sistem ustrezen.(več)

Sklep ustavnega sodišča ne bo vplival na delovanje javnih univerz
Ugotovitev ustavnega sodišča, da je del zakona o visokem šolstvu protiustaven zaradi nejasne določbe, je javne univerze presenetil, vendar bistvenih posledic na njihovo delovanje ne prinaša, so za STA ocenili na ljubljanski, mariborski in primorski univerzi.(več)

V Levici z novo referendumsko pobudo glede investicij v Slovenski vojski
V Levici pripravljajo novo referendumsko pobudo glede investicij v Slovenski vojski (SV). Prepričani so namreč, da želi vlada s predlogom novele zakona o izvrševanju proračuna najti obvod za nakupe orožja, medtem ko odločitev ustavnega sodišča glede referenduma o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v SV še ni znana.(več)

Vlada pred seznanitvijo s predlogom evropskih tožilcev v preverjanje postopka izbire
Premier Janez Janša je v odgovoru na poslansko vprašanje glede seznanitve vlade s kandidatoma za evropska tožilca kot nenavaden označil postopek izbire, kot ga določa zakon, češ da je vlada le poštar. Ta postopek preverjajo, dokler odgovori ne bodo jasni, pa se vlada s predlogom ne bo seznanila, je dejal in omenil celo možnost spremembe zakona.(več)

Počivalšek: Socialna kapica eden ključnih ukrepov za večjo konkurenčnost
Socialna kapica je eden ključnih ukrepov, da bi zadržali in privabili bolje plačano delovno silo, da bi prišli iz "komercializacije mišic v komercializacijo možganov", meni gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Na kateri višini plače bi jo postavili, bodo v postopku v DZ določili tako, da bo "ta problem najbolje naslovila".(več)

Slovenski čebelarji odločno proti zmanjšanju zaščite čebel na evropski ravni
Čebelarska zveza Slovenije odločno nasprotuje kakršnemkoli zmanjšanju zaščite čebel in drugih opraševalcev, ob čemer vlado poziva, naj odločno zavrne takšne predloge na evropski ravni. Do tega bi lahko po opozorilih zveze prišlo ob reviziji smernic o oceni tveganja fitofarmacevtskih sredstev za čebele.(več)

Pred sodišče tudi stečajni upravitelj podjetja Emporio Medical
Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je včeraj nadaljevalo sojenje v korupcijski aferi zdravniku Zoranu Miloševiču in njegovemu sinu Mihaelu Miloševiču Štambergerju, ki jima tožilstvo očita kaznivo dejanje nedovoljenega sprejemanja daril. Med drugim je pred sodišče stopil stečajni upravitelj podjetja Emporio Medical Peter Zorič.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Javni poziv za predlaganje kandidatov za štiri člane Sveta za elektronske komunikacije Republike Slovenije
Odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka v proizvodnji vina zaradi drugega vala epidemije COVID-19
Odlok o razpisu volitev članov Sodnega sveta
Odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji
Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih
Pravilnik o zagotavljanju izvajanja podaljšane obravnave osebam, ki so prebolele okužbo z virusom SARS-CoV-2
Odločbe sodišč
VSRS Sklep II Ips 90/2020 - razlastitev - dejanska razlastitev - pravna razlastitev - odškodnina za razlaščeno premoženje - plačilo obresti - zastaranje - začetek teka zastara...
VSM Sklep I Cp 902/2020 - stroški odvetnika s sedežem zunaj območja sodišča - potni stroški odvetnika - pravica do svobodne izbire odvetnika - pravica do enakega varstva pra...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij za opravljanje reguliranih poklicev (ZPPPK-B), skrajšani postopek, EPA 1754-VIII
Predlog zakona o debirokratizaciji (ZDeb), prva obravnava, EPA 1759-VIII
Ostali dokumenti
Obdavčevanje umetnikov in športnikov (Podrobnejši opis)