Dnevne zakonodajne novosti / 20. november 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 5 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 123/2023 z dne 7.12.2023
TEMA DNEVA
Predlog novele zakona o DDV pripravljen za potrditev
Tema dneva

Predlog novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV), ki bi ga moral DZ obravnavati že oktobra, a so ga takrat po nekaj zapletih z dnevnega reda umaknili, je zdaj pripravljen za sprejem. Člani odbora DZ za finance so soglašali s predlaganimi rešitvami in sprejeli nekaj dopolnil. Predlog je vlada pripravila z namenom prenosa evropske direktive, ki uvaja nekatere zahteve za ponudnike plačilnih storitev. Da bi omogočili čas za ustrezne prilagoditve, so se člani odbora strinjali, da se nova pravila začnejo uporabljati 1. januarja 2024.(več)

Dopolnila k proračunu za leto 2025 brez podpore odbora
Odbor DZ za finance je za potrditev na plenarni seji pripravil tudi predlog državnega proračuna za leto 2025. Vloženih dopolnil, s katerimi bi opozicija prerazporedila za približno 198 milijonov evrov porabe, ni podprl. Poslanske skupine so predlagale več prerazporeditev sredstev tudi med obravnavo predloga sprememb proračuna za leto 2024. Odbor je od teh podprl eno.(več)

Poslanci bodo ta teden potrjevali proračuna za naslednji dve leti
Ta teden bo dogajanje v DZ v znamenju redne seje, na kateri bodo poslanci potrdili proračunske dokumente za prihodnji dve leti, ki jih v pomembni meri zaznamuje sanacija po avgustovski ujmi. Na dnevnem redu sta tudi predlog zakona o statusnem preoblikovanju Vzajemne in vmesno poročilo preiskovalne komisije DZ o financiranju političnih strank.(več)

SDS in NSi s predlogi za odpravo oziroma ustavitev sprememb na področju evidenc delovnega časa
Potem ko je vlada sporočila, da se bodo novosti na področju evidentiranja delovnega časa danes začele uporabljati kljub nasprotovanju delodajalcev, so poslanci SDS v DZ vložili predlog novele, ki črta vse zakonske spremembe. Poslanci NSi pa so skušali vladno novelo ustaviti z dopolnilom k predlogu zakona o izvrševanju proračunov.(več)

Ministrstvo predlaga razglasitev tedna slovenske hrane
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predlaga, da vlada razglasi teden slovenske hrane, ki bi potekal vsak tretji teden v novembru, je razvidno iz objave na spletni strani eUprave. Teden slovenske hrane bi zamenjal dan slovenske hrane, ki poteka vsak tretji petek v novembru.(več)

Za odvetniško zbornico nasprotovanje kandidaturi Jelenič Novaka za člana DTS izraz nerazumevanje vloge zunanjih članov
V Odvetniški zbornici Slovenije menijo, da je nasprotovanje Društva državnih tožilcev Slovenije kandidaturi odvetnika Mitje Jelenič Novaka za člana Državnotožilskega sveta (DTS) izraz nerazumevanja zunanje vloge zunanjih članov DTS in vloge odvetništva kot dela pravosodja. Pričakujejo, da bodo tožilci presojo o njegovi primernosti prepustili DZ.(več)

Sindikata športnikov z mnenjem ministrstva korak bližje h kolektivnim pogodbam
Sindikat športnikov Slovenije (SŠS) in Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (Spins) sta dobila nov zagon pri sklepanju kolektivnih pogodb v športu, ki ga utemeljujeta na pisnem pojasnilu na odprta vprašanja, naslovljenem na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.(več)

Tožilsko društvo v primeru neuresničitve ustavne odločbe napoveduje stavko
V Društvu državnih tožilcev Slovenije zahtevajo uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede odprave neustavnosti pri sodniških plačah. V primeru neizvršitve ustavne odločbe bodo v društvu uporabili vsa pravna sredstva, napovedujejo pa tudi priprave na organizacijo stavke, je za STA povedal predsednik društva Boštjan Valenčič.(več)

Tožilstvo razširilo obtožnico zoper člane slovenske celice Kavaškega klana
Tožilec Jože Levašič je v petek predstavil razširjeno obtožnico zoper 14 članov slovenske celice Kavaškega klana. Med odločevalce v hudodelski združbi tožilstvo po novem prišteva tudi Blaža Kadivca, brata domnevnega vodje celice Klemna Kadivca, ki naj bi imel pomembno vlogo tudi pri prikrivanju izvora denarja iz naslova trgovine s prepovedano drogo.(več)

Na sodiščih začetek sojenja za domnevni uboj partnerke v Mariboru
Na mariborskem okrožnem sodišču bo steklo sojenje 20-letnemu Lazarju Terentiću, ki ga obtožnica bremeni uboja partnerke v stanovanju v središču Maribora maja letos. Senat ptujskega okrožnega sodišča pa si bo na terenu ogledal kraj umora moškega iz Kidričevega, ki naj bi ga naročil Kristijan Slodnjak.(več)