Dnevne zakonodajne novosti / 24. november 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Znani so najuglednejši strokovnjaki po mnenju obiskovalcev portala TFL
Tema dneva

Mag. Ivan Simič, dr. Marjan Odar in dr. Andraž Teršek so letos prejeli največ glasov obiskovalcev portala Tax-Fin-Lex ter s tem postali Najuglednejši davčni, finančni in pravni strokovnjak leta 2020. Med najuglednejše finaliste sta se na davčnem področju uvrstila še Peter Jenko in mag. Saša Jerman. Na drugem in tretjem mestu med finančnimi strokovnjaki sta dr. Andrej Šircelj in dr. Branko Mayr. Pravnika ddr. Klemen Jaklič in mag. Nina Scortegagna Kavčnik pa sta pristala na drugem in tretjem mestu med pravnimi strokovnjaki.

MJU vzpostavil sistem za elektronsko vročanje dokumentov
Na ministrstvu za javno upravo so z včerajšnjim dnem vzpostavili državni informacijski sistem za elektronsko vročanje dokumentov SI-CeV, ki bo pomembno razbremenil številne institucije, državljanom pa olajšal in skrajšal pot, ki jo porabijo za sprejem pošiljk oz. dokumentov, so sporočili z ministrstva.(več)

Za zdaj brez podaljšanja subvencioniranja skrajšanega delovnega časa
Odbor DZ za finance je kot matično delovno telo iz predloga šestega protikoronskega zakona črtal podaljšanje subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Poslanci koalicije namreč načrtujejo ureditev te problematike v drugem zakonu. Uvodoma pa je bil poslancem zanimiv predvsem ukrep delnega povračila fiksnih stroškov. V opoziciji menijo, da ponujena pomoč ne bo zadoščala. Odbor seje ni končal in jo nadaljuje danes.(več)

Na odboru za delo predvsem o predlagani obveznosti sprejema zaposlitve
Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je predlog šestega protikoronskega zakona včeraj obravnaval kot zainteresirano telo. Največ pozornosti je prejel ukrep takojšnje obveznosti sprejema primerne zaposlitve, ki ne bo več nastopila šele po treh mesecih od vpisa v evidenco brezposelnih, kot velja sedaj.(več)

Razprava šolskega odbora postregla s širšim pogledom poslancev na področje izobraževanja
Tudi odbor DZ za šolstvo se je seznanil s predlogom šestega svežnja ukrepov za omilitev posledic epidemije covida-19, ki posega tudi na področje šolstva. Največ kritik opozicije se je nanašalo na predlog podaljšanja akreditacij visokošolskim zavodom, poslanci in vabljeni pa so sejo izkoristili tudi za širšo razpravo o izzivih izobraževalnega sistema.(več)

Zveza potrošnikov proti nižji obdavčitvi avtomobilov
V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) nasprotujejo znižanju obdavčitve avtomobilov, ki jo je predlagala vlada. Kot opozarjajo, bo z nižjim davkom potrošnike težje usmeriti v nakup okolju prijaznejših avtomobilov, hkrati pa bo v proračunu zazevala luknja. Poslance so zato pozvali, naj predloga novega zakona ne podprejo.(več)

Policija ne onemogoča izstopa iz države, zgolj zahteva spoštovanje omejitev gibanja
Policija na slovenskih mejah ne onemogoča izstopa iz države, se pa preverja spoštovanje odloka o začasni delni omejitvi gibanja ljudi zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa, so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU).(več)

Rok za ponovno zbiranje kandidatur za mesto ustavnega sodnika se je iztekel
Včeraj se je iztekel rok za zbiranje kandidatur za mesto ustavnega sodnika ali sodnice na ponovljeni javni poziv, ki ga je 23. oktobra podpisal predsednik republike Borut Pahor. Tudi v drugem poskusu namreč DZ ni izvolil naslednika ustavne sodnice Dunje Jadek Pensa, ki ji je mandat potekel sredi julija.(več)

Bruselj zaradi direktive o avdiovizualnih vsebinah v postopek proti 23 članicam
Evropska komisija je uvedla postopek za ugotavljanje kršitev proti 23 državam članicam EU in Združenemu kraljestvu, ker v svoje nacionalne zakonodaje niso pravočasno prenesle direktive o avdiovizualnih vsebinah, so sporočili v Bruslju. Med zamudnicami je tudi Slovenija.(več)

Poročilo s konference o poslovnih, davčnih in finančnih prevarah
Pretekli teden je, tokrat prek spleta, potekala četrta konferenca Poslovna forenzika, ki smo jo v sklopu mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah soorganizirali Tax-Fin-Lex, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani in Visoka šola za računovodstvo in finance. Podrobno poročilo o dogajanju na konferenci boste lahko prebrali v TFL Glasniku, ki izide danes popoldne.