25. oktober 2011
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Odštevanje do rešitve

Območje evra se bo o celoviti rešitvi za najhujšo krizo skupne evropske valute doslej dogovorilo v manj kot 48 urah. To zagotovilo in oris strategije za boj na petih frontah sta edino, kar je prinesel vrh območja evra. Na podrobnosti pa bo treba počakati do srede, ko se bodo voditelji članic evro območja ponovno sestali.

»Strinjali smo se o ciljih in zarisali strategijo za celovit boj proti krizi v območju evra na petih frontah, podrobnosti pa bodo do srede dorekli strokovnjaki,« je pojasnil predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy po koncu vrha območja skupne evropske valute.

Pet front v boju proti krizi je: vse vlade naj zagotovijo vzdržne javne finance in rast, trajna rešitev za Grčijo, dovolj trdna obramba pred širitvijo krize, povrnitev zaupanja v bančni sektor ter boljše upravljanje in večja integracija v območju evra.

STA poroča, da so številni predstavniki političnih strank na šestem vrhu slovenskega gospodarstva, ki je potekal na Brdu pri Kranju, prisluhnili predlaganim rešitvam za ponovni zagon gospodarstva. Vendar so podvomili o tem to, koliko so predstavljeni predlogi uresničljivi. Za to bo potrebno skleniti družbeni in socialni pakt. Na nesodelovanje levih in desnih je opozoril predsednik Stranke mladih Slovenije - zelenih Evrope Darko Krajnc, ki je izpostavil, da je treba znati stopiti skupaj, ko gre za interese države in državljanov. Opozoril je, da nas Slovence tolče pesimizem, čeprav ima država perspektivo in potencial, treba pa je res izboljšati državno administracijo.
Gospodarstveniki so na šestem vrhu gospodarstva predstavili probleme politiki, s katerimi se soočajo. Med drugim si želijo razbremenitve, delovanja pravne države, manj birokratskih ovir, pa tudi več posluha s strani bank pri dajanju posojil. Lastnik in generalni direktor družbe Mik Celje Franci Pliberšek je pojasnil, da podjetniki znajo delati, da pa potrebujejo pravno državo.

Vatikan je včeraj v okviru boja proti finančni krizi pozval k vzpostavitvi "globalne finančne oblasti" in "svetovne centralne banke", ki bi nadzirala delovanje finančnih trgov. Gre za dokument vatikanske komisije za Pravičnost in mir (Justitia et Pax) na 17 straneh, v katerem obsoja sedanje neoliberalno reševanje finančne krize.

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je sinoči po našem času v New Yorku po 16. krogih glasovanja odstopil od nadaljevanja tekme za sedež v Varnostnem svetu Združenih narodov v letih 2012 in 2013. Kot je dejal, Slovenija ne odobrava načina, kako je potekala kampanja Azerbajdžana, vendar pa je rezultat jasen, zato Slovenija umika svojo kandidaturo. V 16. krogu je Azerbajdžan dobil 116 glasov, sicer enega manj kot v 15. krogu, Slovenija pa je enega pridobila in pristala pri rezultatu 77 glasov. A Žbogar se je očitno odločil, da nima smisla vztrajati in je pred 17. krogom odstopil od kandidature.

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
Danes v tej rubriki ni novosti.

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 25.10.2011 - 25.10.2011 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU         1 novost  
2. UPRAVNO PRAVO            
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO            
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV            
5. JAVNE FINANCE         1 novost  
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI            
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI            
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA           1 novost
9. ZDRAVSTVENI SISTEM            
10. MEDNARODNI ODNOSI            
11. OBČINE            
 

Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex