Dnevne zakonodajne novosti / 18. junij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Ob povišanju števila okužb se obeta zaostritev ukrepov na mejah
Tema dneva

Po umirjanju epidemiološke slike so v Sloveniji v tem tednu potrdili že 15 okužb z novim koronavirusom, v prejšnjem pa 11. Notranji minister Aleš Hojs je sinoči za Odmeve dejal, da bo vlada danes odločala o morebitnem zaostrovanju ukrepov pri vstopu v državo, da bi potniki iz kritičnih držav morali v karanteno. Ukrepi bi lahko začeli veljati v petek ali soboto. O potrebnih strožjih ukrepih je znova posvarila tudi infektologinja Bojana Beović. Premier Janez Janša pa je včeraj pozval k doslednemu izvajanju veljavnih ukrepov.(več)

Vlada prisluhnila sindikatom, nov sestanek predvidoma 1. julija
Srečanje med predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja, prvo po epidemiji covida-19, je minilo predvsem v znamenju razprave o izplačilu dodatkov za delo v epidemiji. Sindikati so opozorili na težave in anomalije, ki jih opažajo v praksi. Zdaj naj bi vladna stran njihove pripombe in opozorila preučila, spet naj bi se srečali 1. julija.(več)

V SAB predlagajo krajše prehodno obdobje za uveljavitev zvišanja pokojnin
V SAB so pripravili predlog spremembe zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katero želijo prehodno obdobje za uveljavitev višjega odstotka za odmero pokojnin s šestih let skrajšati na tri. Tako bi zvišali življenjski standard bodočim upokojencem in zagotovili enakopravno obravnavo pri odmeri pokojnine, so sporočili iz stranke.(več)

V DZ strinjanje o nujnosti vlaganj v prometno infrastrukturo
DZ je včeraj opravil prvo branje predloga zakona o ustanovitvi proračunskega sklada za investicije v prometno infrastrukturo, ki so ga pripravili v SAB. Vsi so se strinjali, da so te investicije in iskanje virov zanje nujne. Medtem ko se vladne stranke ne strinjajo s predlogom glede financiranja sklada, je opozicija predlogu naklonjena.(več)

Predlog DS za spremembe v javnem naročanju končal zakonodajno pot
Predlog sprememb zakona o javnem naročanju, ki ga je pripravil državni svet in ki bi po njegovem izboljšal učinkovitost sistema pojasnjevanja in popravkov ponudb, je končal zakonodajno pot. Pristojni odbor DZ predloga ni podprl, zato DZ o njem ne bo glasoval.(več)

Novela zakona o tujcih v javni obravnavi do prihodnjega petka
Na predlog novele zakona o tujcih, ki jo je pripravilo ministrstvo za notranje zadeve, je do 26. junija mogoče oddati komentarje, je razvidno s spletnega portala eUprava. Predlog sprememb med drugim na novo določa pogoje omejevanja prošenj za azil ob množičnih migracijah.(več)

Fiskalni svet: Premalo stroga fiskalna politika v letu 2019
Javnofinančna politika v letu 2019 je bila po oceni fiskalnega sveta ekspanzivna, čeprav bi morala biti glede na stanje gospodarskega cikla restriktivna. Delež dolga v BDP se je sicer zmanjšal, vendar pa se preostala fiskalna pravila niso spoštovala, opozarja to posvetovalno telo vlade.(več)

Maja kljub sproščanju ukrepov nadaljnji upad pobranih davkov
Maja, ko so se že začeli sproščati nekateri ukrepi za zajezitev epidemije covida-19, se je trend padanja pobranih davkov in prispevkov nadaljeval. Finančna uprava RS (Furs) je pobrala 861,3 milijona evrov javnih dajatev, kar je 572,4 milijona evrov oz. 39,9 odstotka manj kot pred letom dni.(več)

Združitev FCA in PSA pod lupo evropskega varuha konkurence
Načrtovano združitev italijansko-ameriškega avtomobilskega velikana Fiat Chrysler Automobiles (FCA) in njegovega francoskega tekmeca PSA bo pod lupo vzela tudi EU, katere varuh konkurence bo podrobno preveril, kako bi vplivala na konkurenco, so sporočili iz Bruslja. Skrbi jih predvsem vpliv na trg kombiniranih vozil.(več)

Evropska komisija za zaščito pred izkrivljanjem evropskega trga
Evropska komisija je včeraj predstavila t. i. belo knjigo na temo obravnave izkrivljajočih učinkov tujih subvencij na enotni trg. Dokument bo podlaga za zakonodajne predloge z novimi orodji, s katerimi bi preprečili, da bi investicije s podporo tretjih držav izkrivljale trg EU.(več)

Pandemija covida-19 ne pojenja, v Bruslju predstavili strategijo za cepivo
Pandemija novega koronavirusa je dobila nov zagon v kitajski prestolnici, s povečanim številom okužb se soočajo v Braziliji in Indiji, pa tudi v Sloveniji bližji Severni Makedoniji in na Kosovu. Evropska komisija je medtem razgrnila strategijo za cepivo proti novemu koronavirusu.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Akt o metodologiji za določitev regulativnega okvira in metodologiji za obračunavanje omrežnine za elektrooperaterje
Odlok o načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije
Odlok o prenehanju veljavnosti Odloka o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti
Povprečni znesek trošarine za plinsko olje za pogonski namen v maju 2020
Razlagi Kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike v Republiki Sloveniji (KPZZ), sprejeti na seji dne 19. 5. 2020
Sklep o najvišji višini priznanih stroškov nakupa posamezne čebelarske opreme in novih sredstev za prevoz čebel na pašo za programsko obdobje 2020–2022
Sklep o prenehanju veljavnosti Sklepa Vlade Republike Slovenije št. 021-06/94-1/2-8 z dne 8. decembra 1994
Odločbe sodišč
VSRS Sklep I Up 198/2019 - prostorsko načrtovanje - občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) - prostorski izvedbeni akt - splošni pravni akt - omejitev lastninske pravice - ...
VSRS Sklep X Ips 21/2020 - inšpekcijski ukrep odstranitve objekta - odstranitev reklamnih panojev - poseg v varovalni pas državne ceste - soglasje Direkcije RS za ceste za po...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Poročilu o delovanju Fiskalnega sveta v letu 2019, EPA 1157-VIII
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2I), prva obravnava, EPA 1218-VIII
Ostali dokumenti
Seznam krovnih skladov in podskladov (Opis)
Seznam oseb, ki so pridobile status pooblaščenega tujega posrednika