Dnevne zakonodajne novosti / 16. marec 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 9 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Sedanji način poslovanja sodišč podaljšan še za en mesec
Tema dneva

Predsednik vrhovnega sodišča je izdal spremenjeno odredbo o posebnih ukrepih iz 83.a člena zakona o sodiščih, s katero se sedanji način poslovanja sodišč podaljšuje do vključno 16. aprila. Sodišča bodo tako v tem obdobju še naprej opravljala naroke, odločala in vročala sodna pisanja v vseh zadevah. Še vedno tečejo tudi procesni roki in roki za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih. Prav tako bodo sodišča pri določitvi obsega delovanja še naprej upoštevala priporočila NIJZ ter tudi prostorske in kadrovske omejitve.(več)

Simona Kustec uspešno prestala interpelacijo in ostaja ministrica za izobraževanje
Opozicijskim LMŠ, SD, Levici in SAB v DZ ni uspelo zbrati dovolj glasov v podporo interpelaciji ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec. Za interpelacijo je po celodnevni razpravi glasovalo 38 poslancev, proti jih je bilo 41. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti najmanj 46 poslancev.(več)

Levica in SD za znižanje davka na ženske higienske izdelke
V Levici so vložili predlog novele zakona o davku na dodano vrednost, s katero bi znižali davek na ženske higienske izdelke z 22 na pet odstotkov. S tem bi ženskam omogočiti cenovno dostopnejše osnovne življenjske potrebščine. Za znižanje davčne stopnje za menstrualne higienske pripomočke so se zavzeli tudi v Mladem forumu in Ženskem forumu SD.(več)

Vlada podaljšala ukrepe pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja
Vlada je na dopisni seji včeraj ponovno za mesec dni podaljšala ukrepe iz decembrskega odloka o začasnih ukrepih pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi preprečitve širjenja novega koronavirusa.(več)

Pahor DZ predlaga imenovanje Tine Žumer za viceguvernerko Banke Slovenije
Predsednik države Borut Pahor je predsedniku državnega zbora posredoval predlog za imenovanje viceguvernerke Banke Slovenije. Pahor na to mesto predlaga Tino Žumer. Danes se bo kandidatka še predstavila javnosti, so sporočili iz predsednikovega urada.(več)

Delovni migranti in dvolastniki zemljišč v Slovenijo samo z negativnim testom
Od včeraj lahko čezmejni dnevni delovni migranti, tisti, ki mejo prehajajo zaradi izobraževanja, in dvolastniki zemljišč v Slovenijo brez napotitve v karanteno vstopijo samo, če predložijo negativen izvid testa na novi koronavirus, ki ni starejši od sedem dni. Ukrep velja za vstop iz držav na rdečem seznamu.(več)

Zimska oprema motornih vozil nič več obvezna
Zimska oprema na motornih vozilih ni več obvezna. Kljub temu strokovnjaki svetujejo, da z menjavo še počakamo, saj nas tudi spomladi lahko preseneti sneg. Zakon o pravilih cestnega prometa namreč določa, da so zimske pnevmatike obvezne do 15. marca oziroma v primeru zimskih razmer tudi po tem datumu.(več)

Vizjak napoveduje manj birokratskih ovir in investicije v poplavno varnost
Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je na virtualni novinarski konferenci ob prvem letu delovanja aktualne vlade napovedal nadaljevanje odpravljanja birokratskih ovir, a ne na račun varstva okolja in narave. Spomnil je na prihajajoče prenove zakonodaje ter obljubil investicije v poplavno varnost in sanacijo plazov.(več)

Ministrstvo za delo ima vzvode za pomoč zaposlenim v Safilu
Delodajalec, ki iz poslovnih razlogov odpušča večje število zaposlenih, je v skladu z zakonom o delovnih razmerjih dolžan o tem obvestiti pristojno območno službo zavoda za zaposlovanje, so za STA po odločitvi lastnikov ormoške družbe Safilo za zaprtje omenjenega obrata pojasnili na ministrstvu za delo in predstavili, kako lahko pomagajo delavcem.(več)

Komisija zaradi kršenja sporazuma o brexitu s pravnima postopkoma proti Londonu
Evropska unija je proti Združenemu kraljestvu sprožila dva pravna postopka. Bruselj očita Londonu kršenje sporazuma o britanskem izstopu iz EU, vključno s severnoirskim protokolom, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku. Britanski premier Boris Johnson je v odzivu branil ravnanje svoje vlade.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2
Odredba o izvajanju posebnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 za osebe, ki opravljajo zdravstveno dejavnost
Odredba o posebnih ukrepih iz 83.a člena Zakona o sodiščih zaradi razglašene epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije
Poslovnik Vlade Republike Slovenije
Uredba o načinu ugotavljanja pogojev in meril za dodelitev investicijskih spodbud ter pogojev za strateško investicijo
Zakon o jamstvu Republike Slovenije v Panevropskem garancijskem skladu (ZJPGS)
Zakon o zagotavljanju zemljišč za izvajanje izobraževalnih ter raziskovalnih in razvojnih dejavnosti s področja kmetijstva in gozdarstva (ZZIRDKG)
Odločbe sodišč
VSRS Sodba X Ips 122/2020 - dodatek k pokojnini - pravica do dodatka k pokojnini - upravičenec - kriteriji za priznanje pravice do dodatka - izjemen dosežek - športni dosežki ...
UPRS Sodba I U 2535/2018-10 - dohodnina - odmera dohodnine - davčna osnova - kilometrina - stroški prevoza na delo - službeno potovanje - obrazložitev odločbe
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih (ZNB-C), nujni postopek, EPA 1737-VIII
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvi Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2021 in 2022 (ZIPRS2122-A), nujni postopek, EPA 1736-VIII
Ostali dokumenti
Poročanje podatkov na obračunu REK-1 po ZIUOOPE in ZZUOOP