Dnevne zakonodajne novosti / 20. oktober 2016
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Odvzem dečkov je bil nezakonit
Tema dneva

Vrhovno sodišče je odločilo, da je bil odvzem dveh velenjskih dečkov iz vrtca marca letos nezakonit ter da so bile njuni babici, pri kateri sta živela do odhoda k rejnikom, kršene ustavne pravice. Sodišče je ugotovilo, da je CSD preuranjeno posegel, saj bi najprej moral počakati na odločitev ministrstva, ali dajo starim staršem dovoljenje za izvajanje rejniške dejavnosti. Ministrstvo je sicer pozneje odločilo, da dovoljenja ne izda. Predmet odločanja pa tokrat ni bila presoja, ali je nadaljnje bivanje otrok pri rejniški družini, v katero sta bila otroka nameščena, v njunem interesu ali ne. Na vrhovnem sodišču dodajajo, da morajo o najboljšem interesu otrok presojati pristojni organi. Otroka tako ostajata pri rejnikih.

Zlata gazela 2016
Za letošnjo zlato gazelo so na sinočnji slovesnosti v Cankarjevem domu razglasili šenčursko podjetje Nicelabel - Euro Plus. Zbrane je nagovoril premier Miro Cerar, ki je gazele označil za zgled in motivacijo mladim, da jim sledijo. Srebrna gazela je šla tokrat v roke podjetju Rem, bronasto gazelo pa si je prislužilo podjetje RLS, ki je bilo lani prepoznano za zlato gazelo. Letošnja zlata gazela je krovno podjetje skupine NiceLabel. Izvažajo 98 odstotkov svojih izdelkov in storitev na področju programske opreme za profesionalno oblikovanje ter tiskanje etiket s črtno kodo in RFID. Tovrstne rešitve zagotavljajo več kot milijonu uporabnikov iz več kot 100 držav.

Zdravstveni arhivi do 150 let
Vlada podpira predlog zakona o arhivskem gradivu, ki vsebuje osebne podatke o zdravljenju bolnika. Predlog, ki so ga vložile koalicijske poslanske skupine, odpravlja ugotovljeno neustavnost in rok za izročitev arhivskega gradiva zdravstvenih ustanov arhivu z zakonom podaljšuje na 150 let. Splošni zakon namreč določa, da je gradivo nedostopno le deset let po smrti osebe oziroma 75 let po nastanku arhivskega gradiva, če datum smrti ni znan. Razkritje tovrstnih podatkov pa bi lahko povzročilo nepopravljive posledice za bolnika oz. njegovega sorodnika.

Registracija mopedov vendarle obvezna
DZ je po vetu državnega sveta ponovno podprl dopolnitve zakona o motornih vozilih ter novelo zakona o pravilih cestnega prometa. To pomeni, da bo mopede, ki ne presežejo hitrosti 25 kilometrov na uro, po novem treba registrirati, njihovi vozniki pa bodo morali uporabljati čelado. Mopedi bodo morali biti registrirani po 1. maju prihodnje leto. Obveznost nošenja čelade pa bo veljala tudi za mladoletne kolesarje. Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je sicer napovedal, da bo vlada v predlogu celovitih sprememb zakona o motornih vozilih, ki naj bi bile v DZ v prvi polovici prihodnjega leta, prisluhnila pomislekom državnega sveta in jih vključila v zakonodajo.

Zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb
DZ je vnovič potrdil tudi novelo zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ki predvideva zvišanje stopnje tega davka s 17 na 19 odstotkov s 1. januarjem 2017. Potem ko je državni svet nanjo v začetku oktobra izglasoval odložilni veto, je bila tokrat potrebna večina glasov vseh poslancev. Za jih je glasovalo 56, proti jih je bilo 21. Potrjena novela skupaj z novelo zakona o dohodnini in novelo zakona o davčnem postopku sestavlja 27. septembra sprejeto t. i. mini davčno reformo, katere namen je prerazporeditev davčnih bremen v korist znižanja stroškov dela in povečanja konkurenčnosti poslovnega okolja.

Že prihodnje leto 15 električnih paralizatorjev
Ministrstvo za notranje zadeve je v vladno proceduro poslalo novelo zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki naj bi policiji omogočila učinkovitejše delo. Ker nekatere rešitve predvidevajo zbiranje osebnih podatkov, policiji pa dajejo tudi možnost uporabe novih prisilnih sredstev, o noveli obstajajo nekateri pomisleki, tudi znotraj koalicije. V času priprave novele je nanjo letelo veliko očitkov, predvsem s strani Amnesty International Slovenija in informacijskega pooblaščenca. Predlog med drugim predvideva, da bi lahko policisti v primerih, ko morajo uporabiti fizično silo, uporabili električni paralizator. V ta namen bi že prihodnje leto kupili 15, leta 2018 pa 25 tovrstnih naprav.(TFL)