3. februar 2016
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Revizija upravljanja s slabimi krediti

Računsko sodišče je 20. januarja izdalo sklep o začetku revizije upravljanja nedonosnih terjatev in upravljanja pogodb v Novi Ljubljanski banki (NLB) od 1. januarja 2013 do izdaje osnutka revizijskega poročila, kaže objava na spletni strani računskega sodišča. Računsko sodišče je s ciljem revizije - izrekom mnenja o smotrnosti nedonosnih terjatev in upravljanja pogodb - včeraj seznanilo finančnega ministra Dušana Mramorja in guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca.

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je odločilo, da novičarske spletne strani niso odgovorne za "žalitve in nesramne komentarje" bralcev. Tako je odločilo, potem ko so madžarsko spletno stran tožili zaradi sporočil na njihovem forumu. Primer je povezan z novičarsko spletno stranjo, kjer so bralci o neki nepremičninski družbi objavili niz jeznih komentarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V odgovor na zapis je družba na lokalnih sodiščih uspešno tožila novičarski portal ter tudi združenje madžarskih internetnih podjetij, ker so dopustila objavo neprimernih komentarjev. A ESČP je zdaj odločil drugače.

EU in ZDA so včeraj po napornih pogajanjih vendarle dosegle dogovornovem sporazumu o čezatlantski izmenjavi osebnih podatkov (Privacy Shield), ki bo nasledil oktobra razveljavljeni varen pristan (Safe Harbour), je sporočila Evropska komisija. Novi dogovor, ki ga morajo države članice EU še potrditi, po navedbah evropske komisarke za pravosodje Vere Jourove ščiti temeljne pravice Evropejcev in zagotavlja pravno gotovost podjetjem, tako da izpolnjuje zahteve Sodišča EU. Kot je še pojasnila komisarka, so ZDA prvič sprejele zaveze, da bo dostop oblasti do podatkov "jasno omejen ter bo vseboval varovalke in mehanizme za preverjanje".

DZ je včeraj s 47 glasovi za in 23 proti sprejel zakon o gospodarjenju z državnimi gozdovi, s katerim bodo ukinili koncesije in ustanovili novo podjetje za rabo ter izkoriščanje lesa iz državnih gozdov. Gre za enega pomembnejših zakonov kmetijskega ministrstva, ki naj bi prispeval k boljšemu gospodarjenju z gozdovi in oživitvi gozdno-lesne verige.

Evropski parlament je včeraj sprejel osnutek zakonodaje o vzpostavitvi evropske platforme za okrepitev sodelovanja pri ukrepanju proti neprijavljenemu delu. Z njo naj bi zaživela boljša izmenjava informacij med članicami ter združenji sindikatov in delodajalcev o učinkovitih rešitvah za težavo, ki v Evropi predstavlja tudi do 18 odstotkov BDP.

Župani so se v razpravi o pomenu lokalne samouprave za razvoj Slovenije, ki jo je v okviru konference Slovenija 2030 gostil predsednik republike Borut Pahor, večinoma zavzeli za večjo decentralizacijo in ustanovitev pokrajin. Izpostavili so pomen finančne avtonomije občin in poudarili, da občine niso breme države, ampak priložnost za njen razvoj.

Danes bo znano, ali bo varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer vložila zahtevo za ustavno presojo dela zakona o nadzoru državne meje, ki je podlaga za postavitev ograje na meji s Hrvaško. Krajani Kidričevega pa nameravajo danes na notranje ministrstvo prinesti podpise proti begunskemu centru v njihovi občini.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
Danes v tej rubriki ni novosti.

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 3.2.2016 - 3.2.2016 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU   1 novost 1 novost   2 novosti 1 novost
2. UPRAVNO PRAVO            
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO   2 novosti        
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV   2 novosti     7 novosti  
5. JAVNE FINANCE   2 novosti     4 novosti  
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   10 novosti   1 novost 11 novosti 1 novost
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI   2 novosti     10 novosti  
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA         2 novosti  
9. ZDRAVSTVENI SISTEM   2 novosti        
10. MEDNARODNI ODNOSI   1 novost        
11. OBČINE