Dnevne zakonodajne novosti / 15. september 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Za mesto ustavnega sodnika tokrat pet predlogov
Tema dneva

Na ponovni poziv predsednika republike Boruta Pahorja za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto ustavnega sodnika je v roku prispelo pet predlogov. To so Anže Erbežnik, Marjan Lekše, Boštjan Pintar, Rok Svetlič in Marko Starman. Erbežnik, Svetlič in Starman so bili med možnimi kandidati že v prejšnjem krogu, ko je Pahor v DZ poslal dve imeni - Barbaro Zobec, ki je od kandidature nato odstopila, in Andraža Terška, ki ni dobil dovolj glasov poslancev za imenovanje.(več)

Sindikat delavcev trgovine s peticijo za zaprtje trgovin ob nedeljah
Sindikat delavcev trgovine Slovenije je pred tretjo obravnavo predlagane spremembe zakona o trgovini pripravil peticijo za zaprtje trgovin ob nedeljah in začel z zbiranjem podpisom med zaposlenimi. S peticijo želijo v sindikatu predvsem opolnomočiti tiste, ki jih nedeljsko delo v trgovinah najbolj zadeva.(več)

Pivec ostaja ministrica, glede mesta podpredsednice vlade bo znano v kratkem
Nekdanja predsednica DeSUS Aleksandra Pivec za zdaj ostaja ministrica za kmetijstvo, ali tudi podpredsednica vlade, pa naj bi bilo znano v kratkem. O tem odloča vlada, je po srečanju koalicijskih partnerjev povedal začasni zastopnik DeSUS Tomaž Gantar. So pa včeraj govorili o tem, da so mesta podpredsednikov vlade namenjena predsednikom strank.(več)

Unovčenih za 96 milijonov evrov turističnih bonov
Do nedelje do 16. ure je bilo delno ali v celoti unovčenih 704.635 turističnih bonov. Skupna koriščena vrednost je znašala 96,02 milijona evrov, kažejo sveži podatki Finančne uprave RS (Furs). Podrobnejših statističnih podatkov, denimo o unovčevanju bonov po občinah, pa na Fursu trenutno še nimajo na voljo, so pojasnili za STA.(več)

Koritnik s poslanskimi skupinami o volilni zakonodaji do konca meseca
Oblikovanje predloga sprememb volilne zakonodaje, ki jih terja ustavno sodišče, je v zaključni fazi. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik bo do konca septembra o tem opravil pogovore s poslanskimi skupinami, so pojasnili na ministrstvu. Poslanske skupine sicer uveljavitev odločbe podpirajo, a bo pot do dogovora kako očitno še dolga.(več)

IP RS in Akos različno o pristojnostih glede obveščanja s sms-sporočili
Informacijski pooblaščenec in Akos sta prejela več vprašanj glede sms-sporočil z vabilom o prenosu aplikacije #OstaniZdrav, pod katere je podpisan NIJZ. Medtem ko pri informacijskem pooblaščencu pojasnjujejo, da področje ureja zakon o elektronskih komunikacijah, na Akosu ocenjujejo, da ne gre za neposredno trženje, ki ga ureja omenjeni zakon.(več)

Koronavirus utegne povečati izpad pobranega DDV v članicah EU
Države EU so leta 2018 zaradi neučinkovitosti pri pobiranju DDV izgubile 140 milijard evrov prihodkov. Razlika med pričakovanimi prihodki od DDV in dejansko pobranim zneskom oz. t. i. vrzel pri pobiranju DDV je bila nekaj nižja kot prejšnja leta, vendar pa bi se utegnila letos zaradi koronavirusa spet povečati, ocenjujejo v Bruslju.(več)

EU in Kitajska v zaščito geografskih označb, med njimi tudi Vipavska dolina
EU in Kitajska sta podpisali dvostranski sporazum, s katerim bosta pred posnemanjem in nezakonitim prisvajanjem zaščitili 100 evropskih geografskih označb na Kitajskem in 100 kitajskih geografskih označb v EU. Med zaščitenimi označbami je tudi slovenska geografska označba Vipavska dolina.(več)

Britanski poslanci podprli sporni predlog zakona o notranjem trgu
Britanski poslanci so na prvem glasovanju potrdili predlog zakona o notranjem trgu, s katerim bi kršili sporazum o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije. Za je glasovalo 340 poslancev, 263 pa jih je bilo proti, poroča britanski BBC.(več)