Dnevne zakonodajne novosti / 15. junij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 122/2021 z dne 23.7.2021
TEMA DNEVA
V pravosodju številna pričakovanja od novega ministra
Tema dneva

Vodenje pravosodnega resorja bo predvidoma že danes prevzel Marjan Dikaučič. Kot je napovedal, bo njegovo delo usmerjeno predvsem v posamezne zakonske spremembe in projekte. Veliko projektov, ki jih kot prioritetne ocenjujejo deležniki v pravosodju, je še neuresničenih, med njimi prevetritev sodne mreže, kadrovske stiske na sodiščih in v tožilstvu. Za odvetnike pa je med poglavitnimi vprašanje neskladnega plačila odvetniških storitev v zadevah brezplačne pravne pomoči in v zadevah obvezne obrambe.(več)

V Sloveniji danes po pričakovanjih zadnji dan epidemije covida-19
Danes bo v Sloveniji najverjetneje še zadnji dan epidemije covida-19. Vlada naj bi upoštevala predlog svetovalne skupine in epidemije po skoraj osmih mesecih zaradi ugodne epidemiološke slike ne bo več podaljšala. Še vedno pa ostajajo v veljavi nekateri ukrepi, ki bodo po besedah vodje svetovalne skupine Mateje Logar zagotovili varna druženja.(več)

Levica za višja denarna nadomestila za primer brezposelnosti
Poslanci Levice so v DZ vložili predlog novele zakona o urejanju trga dela, s katero predlagajo sistemsko ureditev višin denarnega nadomestila za primer brezposelnosti oz. prilagajanje minimalnim življenjskim stroškom in minimalne plače. Trenutna višina namreč po njihovi oceni ne zagotavlja socialne varnosti, zato predlagajo zvišanje.(več)

Slovenija odpravila štiri kršitve pravil EU s področja okolja
Evropska komisija je kot uspešno rešene zaključila štiri kršitve Slovenije s področja okolja. Glede štirih odprtih kršitev, med drugim neprenosa evropske zakonodaje o odpadkih, za kar je Slovenija nedavno dobila drugi opomin, pa so na okoljskem ministrstvu napovedali, da bodo komisijo zaprosili za podaljšanje roka za odgovor, ki je 9. avgust.(več)

Delovna skupina za lokalno samoupravo o pobudah reprezentativnih združenj občin
Člani delovne skupine za lokalno samoupravo so razpravljali o pobudah reprezentativnih združenj občin, pri čemer so med drugim obravnavali prepoved članstva v nadzornih organih za župane in podžupane ter normative v vrtcih. Razprava je tekla tudi o načinih izračunavanja stroškov za izračun povprečnine, so sporočili z ministrstva za javno upravo.(več)

V sindikatu upokojencev pozivajo k spremembi pogojev za dodelitev varstvenega dodatka
V sindikatu upokojencev ob javni razpravi o predlogu sprememb zakona o socialnovarstvenih pravicah predlagajo odpravo starostnega pogoja za dodelitev varstvenega dodatka in da bi pravico do njega dobili tudi upokojenci v institucionalnem varstvu. Predlagajo tudi ukinitev obvezne izjave odraslega otroka, da ne more preživljati svojega starša.(več)

V koronskem letu 2020 fiskalna pravila večinoma spoštovana
Izvrševanje slovenskega proračuna je bilo v letu 2020, ko so zaradi epidemije covida-19 veljale izjemne okoliščine, po oceni fiskalnega sveta večinoma skladno s fiskalnimi pravili. Toda tudi lani niso bili sprejeti ukrepi, ki bi blažili pričakovane neugodne javnofinančne učinke strukturnih, predvsem demografskih pritiskov, opozarja.(več)

Pogojne kazni za štiri nekdanje policijske sindikaliste iz zadeve Koprivnikar
Štirje nekdanji funkcionarji Sindikata policistov Slovenije so po mnenju sodišča krivi dogovarjanja o prometnem nadzoru takratnega ministra Borisa Koprivnikarja. Sodišče jih je včeraj nepravnomočno obsodilo na pogojne kazni z dveletno preizkusno dobo. Odvetniki so že napovedali pritožbe.(več)

Podpisana uredba o evropskem digitalnem covidnem potrdilu
Predsedniki treh glavnih institucij EU, Evropske komisije Ursula von der Leyen, Evropskega parlamenta David Sassoli in Evropskega sveta Charles Michel so se včeraj udeležili slovesnosti ob podpisu uredbe o evropskem digitalnem potrdilu, so sporočili v Bruslju. Uredba bo začela veljati 1. julija in bo v pandemiji covida olajšala potovanja v uniji.(več)

Vrh Nata za krepitev skupnega financiranja z letom 2023 ob upoštevanju analize potreb
Voditelji 30 članic zveze Nato so včeraj v Bruslju potrdili ambiciozne načrte za prilagoditev zavezništva izzivom do leta 2030, ki vključujejo zavezo h krepitvi skupnega financiranja z letom 2023, na temelju analize potreb.(več)