Dnevne zakonodajne novosti / 17. marec 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 8 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Samozaposlenim se obeta odlog socialnih prispevkov
Tema dneva

Gospodarsko ministrstvo rešitve za samozaposlene, prizadete zaradi epidemije novega koronavirusa, vzpostavlja v okviru predlaganega zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki je sicer že romal v DZ. Dopolnila bodo šla v smeri morebitnega odloga socialnih prispevkov za samostojne podjetnike brez zaposlenih. Pozivi k zaščiti samozaposlenih se sicer vrstijo že od minulega tedna. Najbolj glasni so v OZS, kjer so že večkrat opozorili, da je ta skupina delavcev eksistencialno ogrožena.(več)

Prometna dovoljenja bodo podaljšana do 16. maja
Prometna dovoljenja, zavarovanja in ADR certifikati za prevoz nevarnega blaga, ki jim bo v času epidemije koronavirusa potekla veljavnost, bodo podaljšani do 16. maja, sporoča infrastrukturno ministrstvo. Dokumenti bodo tako po preteku veljavni mesec dni dlje, kot bo predvidoma veljala prepoved izvajanja tehničnih pregledov in postopkov registracije.(več)

Za blažitev gospodarskih posledic tudi zamik bančnih obveznosti
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je med možnimi ukrepi za blažitev posledic izbruha koronavirusa izpostavil zamik bančnih obveznosti za pol leta. Ob robu ogleda skladišča zavoda za blagovne rezerve pa je tudi podrobneje pojasnil navodilo o zaprtju nenujnih trgovin. Ukrepe prav tako pripravljajo na finančnem ministrstvu.(več)

Državni zbor se bo marca in aprila sestajal le na izrednih sejah
Člani kolegija predsednika DZ so bili včeraj soglasni, da se bo državni zbor v marcu in aprilu sestajal le na izrednih sejah. Zadeve, ki so bile predvidene za obravnavo na redni marčevski in redni aprilski seji, bodo tako poslanci obravnavali na redni seji, ki je predvidena za maj. Na izredni seji pa se bo DZ sestal že jutri.(več)

Vlada predlaga ukrepe v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi postopki
Vlada je v DZ vložila predlog zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje koronavirusa, ki med drugim predvideva možnost enomesečne prekinitve prestajanja zaporne kazni in predčasnega odpusta obsojenca največ šest mesecev pred iztekom kazni. Predlaga obravnavo po nujnem postopku.(več)

V veljavi nov odlok o Svetu za nacionalno varnost
Vlada je sprejela odlok o Svetu za nacionalno varnost, s katerim ureja njegovo sestavo in določena vprašanja njegovega delovanja. Odlok med drugim predvideva, da se v vojnih in izrednih razmerah svet preoblikuje v Državni operativni štab obrambe v skladu z določbami zakona o obrambi. Svet se bo v širši sestavi sestal že danes.(več)

Ministrstvo pripravlja nove ukrepe, izplačevanje transferjev zagotovljeno
Novi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je zagotovil, da bo v prihodnjem obdobju zagotovljeno nemoteno izplačevanje pokojnin in drugih transferjev. Pripravljajo pa nov interventni zakon, s katerim bi socialne pravice, ki se iztečejo v marcu, avtomatsko podaljšali do 30. aprila.(več)

Od polnoči prepovedan potniški letalski promet
Od polnoči velja prepoved opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji. Za letalski promet znotraj EU bo v veljavi do 30. marca, za prevoze iz ali v državne nečlanice EU pa do preklica. Prepoved velja le za potniški promet.(več)

Evropska komisija objavila smernice za ukrepe na mejah
Evropska komisija je objavila smernice za ukrepe na mejah, s katerimi poskušajo članice EU zajeziti širjenje novega koronavirusa. V njih izpostavlja dva temeljna cilja: zavarovati je treba zdravje državljanov in ustrezno obravnavati osebe, ki morajo potovati, ter zagotoviti oskrbo z bistvenim blagom in storitvami. EU naj bi sicer danes začasno zaprla zunanje meje.(več)

Portal TAX-FIN-LEX še naprej zagotavlja ažurne vsebine
Kljub izrednim razmeram portal TFL deluje nemoteno. Vsebine redno posodabljamo in dopolnjujemo, dnevne Lex-Novice še naprej izhajajo, le tedenski TFL Glasnik bo do nadaljnjega naredil premor. Organizirali smo tudi dodatne webinarje na temo poslovanja podjetij v času epidemije. Zaradi izjemnega odziva so na voljo tudi posnetki za posamezni webinar, le pišete nam na info@tax-fin-lex.si in poslali vam ga bomo brezplačno.