Dnevne zakonodajne novosti / 8. marec 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 7 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada predlaga spremembe pri medijskih storitvah
Tema dneva

Vlada je v DZ poslala besedilo predloga novele zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah, s katero se v slovenski pravni red prenaša evropska direktiva. Rok za prenos je sicer potekel 19. septembra 2020. Regulacija se po novem širi na platforme za izmenjavo videov in avdiovizualne vsebine, prav tako spremenjena direktiva prinaša dodatno zaščito otrok. Določa tudi strožje določbe o prepovedi spodbujanja nasilja ali sovraštva in javnega ščuvanja k storitvi terorističnih kaznivih dejanj.(več)

V SD v zakonodajni postopek vložili predlog zakona o znanstvenoraziskovalni dejavnosti
V SD so v zakonodajni postopek vložili nov predlog zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki je bil v času prejšnje vlade že usklajen z vsemi deležniki. Predlog med drugim določa stabilno institucionalno financiranje javnih raziskovalnih organizacij in povišanje sredstev za znanost in raziskave na en odstotek BDP.(več)

Pred poslanci ta teden spremembe zakonov o tujcih in mednarodni zaščiti
DZ bo danes z nekaj glasovanji zaključil plenarno sejo, ki je potekala minuli teden. Med drugim bodo poslanci odločali o tem, ali je novela stanovanjskega zakona primerna za nadaljnjo obravnavo. Odbor za notranje zadeve bo pretresal noveli zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti, v DZ pa bo govora tudi o vplivu epidemije covida-19 na turistično in gostinsko dejavnost.(več)

Nevladne organizacije pozivajo k zavrnitvi novel zakonov o tujcih in mednarodni zaščiti
Nevladne organizacije so izjemno kritične do predlaganih novel zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti ter poslance pozivajo, naj sporne zakonodaje ne sprejmejo. V nasprotnem primeru bo nujna ponovna ustavna presoja zakona o tujcih, so prepričani.(več)

ZSSS: Socialna kapica bi malo vplivala na podjetja, veliko na javne blagajne
Uvedba socialne kapice pri plači 6000 evrov bruto, kot naj bi predlagala skupina za debirokratizacijo, ne bi razbremenila razvojnega kadra in za posamezna podjetja ne bi imela večjih pozitivnih učinkov, pomembno pa bi vplivala na prihodke blagajn socialnega zavarovanja, pri čemer kritje tega upada ni predvideno, opozarjajo v ZSSS.(več)

Simoniti ugotovil vrsto pomanjkljivosti pri podeljevanju statusov samozaposlenih
Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ugotovil, da ravnanje ministrstva za kulturo v primerih podelitev statusov samozaposlenih in plačil prispevkov za socialno varnost kaže na več kršitev. Na ministrstvu pa so zapisali, da je minister Vasko Simoniti ugotovil vrsto pomanjkljivosti v postopku podeljevanja statusov.(več)

V tožbah proti Verbundu nekatere zadeve združene
Več kot osem let po obsežnih poplavah reke Drave pred slovenskimi sodišči še vedno potekajo obravnave tožb slovenskih oškodovancev proti avstrijski družbi Verbund. Na mariborskem sodišču so nekatere zadeve združili, z Verbundom se še vedno pogaja tudi država. Nedavno je bila ustanovljena nova vladna medresorska delovna skupina.(več)

Ivan Zidar s tožbo oporeka terjatvi države
Kranjsko okrožno sodišče je v petek obravnavalo tožbo nekdanjega direktorja SCT Ivana Zidarja proti ljubljanskem okrožnem sodišču in državi, s katero Zidar oporeka terjatvi, s katero država od njega terja vrnitev premoženjske koristi v višini 827.000 evrov. Ta je bila ugotovljena v leta 2015 izdani sodbi glede oškodovanja SCT.(več)

Na sodiščih nadaljevanje sojenja zaradi domnevnega preskakovanja čakalnih vrst v UKC
Na sodiščih je prihodnji teden sklicanih nekaj zanimivejših obravnav. Med drugim bodo nadaljevali sojenje v t. i. aferi preskakovanja čakalnih vrst v UKC Ljubljana. Nadaljevali bodo tudi sojenje nekdanjemu direktorju družbe Mobitel Antonu Majzlju, ki mu sodijo zaradi domnevnega oškodovanja družbe na račun podjetja Bados Consulting.(več)

EU in ZDA začasno odpravile carine v sporu zaradi Airbusa in Boeinga
Ameriški predsednik Joe Biden in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sta se v telefonskem pogovoru v petek dogovorila, da EU in ZDA kot simbolno gesto za nov začetek v čezatlantskih odnosih začasno odpravijo vse dodatne carinske dajatve, ki so jih medsebojno uvedle v sporu zaradi državne pomoči letalskima proizvajalcema Airbus in Boeing.(več)