Dnevne zakonodajne novosti / 26. november 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 5 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2023 z dne 20.3.2023
TEMA DNEVA
DZ potrdil novi protikoronski zakon z delnim kritjem fiksnih stroškov
Tema dneva

DZ je sinoči z 51 glasovi za in 11 proti potrdil šesti protikoronski zakon, ki ga je vlada pripravila z namenom omilitve posledic drugega vala epidemije covida-19. Poglavitna novost je delno kritje fiksnih stroškov podjetij, ki jim bodo prihodki upadli za najmanj 30 odstotkov. Skupna vrednost ukrepov je ena milijarda evrov. Ob ostrem nasprotovanju opozicije pa je DZ podprl tudi zvišanje kazni za organizatorje zbiranja ljudi na javnih krajih v času, ko je to zaradi epidemije prepovedano. Globa lahko znaša do 12.000 evrov.(več)

DZ soglašal s pridružitvenim sporazumom med vlado in Evropsko vesoljsko agencijo
DZ je potrdil tudi zakon o ratifikaciji pridružitvenega sporazuma med vlado in Evropsko vesoljsko agencijo (Esa), s čimer je Slovenija še korak bližje polnopravnemu članstvu v tej mednarodni organizaciji. To bo nove priložnosti po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška prineslo tudi podjetjem.(več)

Prehodna določba zakona o lekarniški dejavnosti o koncesijah neskladna z ustavo
Prehodna določba zakona o lekarniški dejavnosti, ki ureja uskladitev koncesijskih odločb in pogodb, sklenjenih za nedoločen čas, z določbo, po kateri se koncesija za izvajanje lekarniške dejavnosti lahko podeli zgolj za časovno omejeno obdobje, so v neskladju z ustavo, je ugotovilo ustavno sodišče. DZ mora protiustavnost odpraviti v enem letu.(več)

Ministrstvo podaljšalo javno razpravo o skupni kmetijski politiki
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je do 2. decembra podaljšalo javno razpravo o izhodiščih v okviru strateškega načrta skupne kmetijske politike. Na podlagi posredovanih mnenj bo ministrstvo dopolnilo in nadgradilo izhodišča, so danes zapisali v sporočilu za javnost.(več)

Zveza svobodnih sindikatov s pobudo za izplačilo 13. plače
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) delodajalce kljub epidemiji poziva, da zagotovijo delavcem izplačilo 13. plače. Pričakujejo, da bodo podjetja, ki so poslovala uspešno, izplačala del plače iz naslova poslovne uspešnosti v maksimalni višini oz. vsaj v višini 100 odstotkov povprečne bruto plače, ki je tudi davčno razbremenjen znesek.(več)

Glede letošnje smučarske sezone na ministrstvu pričakujejo priporočilo EK
Vlada se do prizadevanj Italije, da bi med božično-novoletnimi prazniki iz epidemioloških razlogov zaprli smučišča po vsej Evropi, še ni opredelila, so za STA navedli na gospodarskem ministrstvu. Ob tem predvidevajo, da bo na podlagi epidemiološke slike in priporočil stroke Evropska komisija glede smučarske sezone poslala priporočilo članicam.(več)

Malo gospodarstvo z vnovičnim pozivom vladi k odpiranju dejavnosti
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je na vlado spet naslovila pobudo za odprtje dejavnosti. Vnovičnega opravljanja svojega posla si med drugim želijo frizerji, kozmetiki, cvetličarji, mali trgovci in gostinci. V OZS opozarjajo, da se tovrstne storitve zdaj pogosto opravljajo na črno, brez nadzora nad izvajanjem ukrepov.(več)

Mariborskega aktivista zaradi konoplje vrhovno sodišče dokončno oprostilo
Vrhovno sodišče je mariborskega aktivista in zagovornika legalizacije marihuane Sanjina Jašarja ter soobtoženega Tomaža Zagoršaka oprostilo obtožbe, da sta nelegalno proizvajala in hranila konopljo, poroča spletni portal 24ur. Jašar je sicer ves čas vztrajal, da je edini motiv za njegovo početje pomoč bolnim ljudem.(več)

Bruselj z novo farmacevtsko strategijo za strateško avtonomijo
Evropska komisija je predstavila novo farmacevtsko strategijo, ki naj bi vsem Evropejcem zagotovila cenovno sprejemljiva, varna in kakovostna zdravila, Evropi pa strateško avtonomijo na tem ključnem področju. Problemi ob izbruhu pandemije novega koronavirusa se ne smejo ponoviti nikoli, poudarjajo v Bruslju.(več)

Bruselj predlagal zakonodajo o uporabi podatkov
Evropska komisija je včeraj predstavila tudi predlog zakonodaje o upravljanju vse večjih količin podatkov, ki naj bi olajšala souporabo podatkov na podlagi evropskih vrednot in načel ter tako zagotovila alternativni evropski model upravljanju podatkov velikih tehnoloških platform. Uvaja dve novosti: podatkovne posrednike in sektorske podatkovne prostore.(več)