Dnevne zakonodajne novosti / 16. julij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 22 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
DZ potrdil novelo zakona glede financiranja zasebnih šol
Tema dneva

Poslanci so s 47 glasovi za in 43 glasovi proti potrdili novelo zakona za ureditev financiranja zasebnih šol. Koalicijski poslanci so z njeno vložitvijo želeli uresničiti odločbo ustavnega sodišča. Novela predvideva, da država zagotovi 100 odstotkov sredstev za obvezni program in 85 odstotkov sredstev za izvajanje razširjenega programa, torej dopolnilnega pouka, podaljšanega bivanja in jutranjega varstva v zasebnih osnovnih šolah.(več)

Vladni predlog novele o DDV brez zadostne podpore, glasovanje o nacionalnem demografskem skladu preloženo
DZ je po prvem branju vladnega predloga novele zakona o DDV ocenil, da ta ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Izid glasovanja je bil 45:45. Glasovanje o predlogu zakona o Nacionalnem demografskem skladu pa je DZ v skladu z napovedmi predsednikov koalicijskih strank SDS, SMC in NSi odložil na jesen. Po besedah predsednika vlade Janeza Janše je politično ozračje za tako pomembno odločitev preveč pregreto, v opoziciji pa so menili, da je v ozadju odločitve premalo glasov.(več)

DZ po vetu državnega sveta ni vnovič potrdil novele zakona o nalezljivih boleznih
Poslanci na ponovnem glasovanju po izglasovanem vetu državnega sveta z 78 glasovi proti in enim glasom za niso vnovič potrdili novele zakona o nalezljivih boleznih. Proti so glasovali tudi poslanci koalicije, ki so med drugim ocenili, da je nekatere kritike in pomisleke o noveli še smiselno preučiti in pripraviti novo besedilo.(več)

Vlada določila način unovčitve novih bonov
Vlada je na včerajšnji redni seji med drugim podaljšala veljavnost protikoronskih ukrepov ter z uredbo določila način unovčitve bonov v turizmu, gostinstvu, športu in kulturi, ki jih prinaša novi interventni zakon za pomoč ob epidemiji. Vrednost bona za polnoletne državljane je 100 evrov, za mladoletne pa 50 evrov. Unovčiti jih bo mogoče do konca leta.(več)

Vlada tudi o drugih gospodarskih temah
Vlada je izdala tudi uredbo o pomorskem prostorskem planu in DZ predlagala imenovanja Leona Cizlja v nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH). Izdala je uredbo o merilih in kriterijih za spodbujanje in financiranje projektov, investicij ter izvajanje dejavnosti v Triglavskem narodnem parku.(več)

Dostop do še neusklajenega vladnega gradiva bo po dopolnitvi poslovnika zavrnjen
Vlada je sprejela tudi dopolnitev svojega poslovnika, po kateri nezavezujoča pisna mnenja drugih ministrstev in vladnih služb niso samostojen dokument, ki izvira iz njihovega delovnega področja. Pač pa pomenijo le prilogo k dokumentu, ki jo je organ izdelal v sodelovanju s predlagateljem vladnega gradiva. Spremenila pa je tudi nekaj uredb.(več)

Sodišče EU sprejelo odločitev glede delovnega časa vojakov
Sodišče EU je sprejelo odločitev, da je čas, prebit na delovnem mestu ali določenem kraju, tudi če pripadnik Slovenske vojske dejansko ne dela, treba po direktivi EU šteti kot delovni čas, razen v izrednih razmerah, ki so naštete v sodbi. Plačilo za delovni čas pa se obračuna po nacionalni zakonodaji, so poročili iz Sindikata vojakov Slovenije.(več)

Komisija uvedla postopek proti Sloveniji glede napotenih delavcev
Evropska komisija se je odločila začeti postopke za ugotavljanje kršitev proti 24 državam članicam, med njimi tudi Sloveniji, zaradi neizvrševanja evropske direktive o napotitvi delavcev. Državam bo zato poslala uradne opomine, so včeraj sporočili v Bruslju.(več)

Predlogu zakona o investicijah v zdravstvo zelena luč v prvi obravnavi v DZ
Poslanci so s 63 glasovi za in dvema proti ocenili, da je predlog zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v zdravstvo, ki za prihodnjih deset let predvideva za skoraj dve milijardi evrov vlaganj v slovensko zdravstvo, primeren za nadaljnjo obravnavo.(več)

Bruselj za doseganje podnebnih ciljev prilagaja tudi obdavčitev energentov in uvoza
Za uresničitev evropskega zelenega dogovora, ki bo zahteval velike naložbe, bo treba prilagoditi tudi obdavčitev. V ta namen Evropska komisija predlaga posodobitev direktive o obdavčitvi energije in uvedbo čezmejnega ogljičnega davka. Glede slednjega v Bruslju poudarjajo, da gre za "orodje okoljske politike" in ne carine.(več)