Dnevne zakonodajne novosti / 18. marec 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada podjetjem ponuja odlog različnih davčnih obveznosti
Tema dneva

Vlada je na dopisni seji sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, s katerim se bo administrativno razbremenilo podjetnike in podjetja v času, ko se soočajo s posledicami epidemije novega koronavirusa. Med drugim se podaljšujejo roki za predložitev davčnih obračunov in omogoča odlog plačila davkov, prestavljen je rok za oddajo letnih poročil na Ajpes. Vlada predlaga tudi zamik skrajnega roka za sestavo informativnega izračuna dohodnine. Predlog pošilja v DZ v sprejem po nujnem postopku.(več)

Podjetjem na voljo tudi odlog odplačevanja kreditov
Podjetjem, ki so se zaradi epidemije novega koronavirusa znašla v težavah, bi vlada priskočila na pomoč tudi z odlogom odplačevanja kreditov. Banke bodo lahko podjetjem odobrile odlog plačila obveznosti iz kreditnih pogodb za 12 mesecev, je razvidno iz predloga, ki so ga pripravili na finančnem ministrstvu.(več)

ZZZS v luči epidemije poenostavlja postopke
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je sprejel tri dodatne ukrepe, povezane s širjenjem koronavirusa. Med drugim so poenostavili postopke za ugotavljanje začasne zadržanosti od dela in predpisovanja medicinskih pripomočkov ter spremenili poslovanje pogodbenih dobaviteljev medicinskih pripomočkov.(več)

Ministrstvo podaljšalo prvi prijavni rok za vpis v študijske programe
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je zaradi epidemije koronavirusa podaljšalo čas za prvi prijavni rok v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2020/21, ki bi sicer potekel danes. Novi rok za e-prijavo je tako 9. april, so sporočili.(več)

Delodajalec dopusta kljub epidemiji ne sme odrejati enostransko
Mnoga podjetja zaradi posledic epidemije novega koronavirusa nimajo več dela oz. je tega manj, zato nekateri delodajalci od zaposlenih pričakujejo koriščenje letnega dopusta. Inšpektorat RS za delo, ki na to temo prejema številna vprašanja, opozarja, da delodajalec dopusta ne sme odrejati enostransko.(več)

Vlada začasno prepovedala delo tudi šolam vožnje
Vlada je poleg tehničnih pregledov včeraj z odlokom začasno prepovedala delovanje še šolam za voznike. Prepoved bo trajala do 16. aprila. Veljavnost vozniških dovoljenj, ki bodo potekla v času prepovedi, se tako podaljša do 16. maja, so sporočili z vlade.(več)

IP podal pojasnila glede zakonitosti obveščanja o okuženih
Informacija, da je eden od zaposlenih, strank, učencev, dijakov, otrok ali stanovalcev obolel za virusom v nekem kraju, podjetju, šoli, stavbi ali organizaciji, brez navajanja drugih podatkov načeloma ne pomeni obdelave osebnih podatkov, saj tak posameznik ni določljiv, v zvezi s številnimi vprašanji o tem pojasnjuje Informacijski pooblaščenec RS.(več)

NIJZ s priporočili glede števila potrošnikov v trgovinah
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil priporočila za trgovine in poslovne prostore, da se zameji širjenja novega koronavirusa. Med drugim priporočajo 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, če je v prostoru več strank, vsaj dva metra razdalje med čakajočimi na blagajni in redno zračenje poslovnih prostorov.(več)

Ob polnoči prenehali obratovati maloobmejni mejni prehodi s Hrvaško
Slovenska vlada je na včerajšnji dopisni seji v boju proti zajezitvi in obvladovanju epidemije koronavirusne bolezni 19 odločila, da bo ob polnoči prenehalo obratovati 27 maloobmejnih prehodov s Hrvaško. Ukrep bo v veljavi do preklica.(več)