Dnevne zakonodajne novosti / 4. januar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 11/2021 z dne 22.1.2021
TEMA DNEVA
Letos višja minimalna plača, novosti tudi na pokojninskem področju
Tema dneva

S prvim januarjem se za izračun minimalne plače uporablja nova formula, na podlagi katere mora ta za najmanj 20, a ne za več kot 40 odstotkov presegati izračunane minimalne življenjske stroške. Po trenutnem izračunu bi tako znašala neto 736 evrov. Več novosti je z novim letom tudi na pokojninskem področju. Odmerni odstotek za pokojninsko osnovo pri moških je višji, pravice individualnih kmetov so izenačene s pravicami združenih kmetov. Najpozneje do 15. januarja pa bodo nekateri prejeli tudi solidarnostni dodatek iz PKP7.(več)

Obetajo se spremembe pravil cestnega prometa
Ministrstvo za infrastrukturo je pripravilo predlog novele zakona o pravilih cestnega prometa, ki predvideva številne novosti. Poleg znižanja kazni za prehitro vožnjo in dovoljenja za zavijanje desno tudi pri rdeči luči predlog ureja vožnjo z električnimi skiroji in daje pravno podlago za preizkušanje samovozečih vozil na slovenskih cestah.(več)

Obdavčitev motornih vozil odslej odvisna od okoljskih dejavnikov
Z uveljavitvijo novega zakona o davku na motorna vozila se je obdavčitev motornih vozil preoblikovala tako, da bo namesto prodajne cene odločilna okoljska komponenta. Pri nakupu dražjih vozil ni več treba plačati dodatnega davka na luksuzne avtomobile, administrativni postopki pri nakupu vozil pa se poenostavljajo.(več)

Prenos financiranja nekaterih nalog z občin na državo postopen
Uporabljati se je začel tudi zakon o finančni razbremenitvi občin. Financiranje nekaterih nalog bo prevzela država. A vse spremembe, katerih skupni finančni učinki so ocenjeni na skoraj 71 milijonov evrov, ne bodo učinkovale takoj. Za nekatere naloge je predvideno prehodno obdobje, pri nekaterih bodo občinam sredstva povrnjena naknadno.(več)

Vlada izdala uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb
Vlada je na četrtkovi dopisni seji sprejela uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb s koronavirusom. S tem so postavili tudi okvirje za izvedbo hitrega testiranja na okužbo v nekaterih bolj izpostavljenih poklicih, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.(več)

Vlada podaljšala veljavnost ukrepov za omejitev gibanja in zbiranja ljudi
Vlada je na seji sprejela tudi več odlokov z ukrepi za zajezitev epidemije covida-19. S tem je omogočila, da se v prvih dneh januarja odprejo šole in zavodi za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami. Do 11. januarja pa je vlada podaljšala ukrepe o začasni omejitvi gibanja in zbiranja.(več)

Po novem več možnosti za vadbo, tudi za mlade športnike
Z današnjim dnem bo lahko v fitnesih in telovadnicah ter bazenih po Sloveniji vadilo več posameznikov, četudi niso člani istega gospodinjstva, vendar bodo morali imeti pet metrov medsebojne razdalje in najmanj 50 kvadratov na eno osebo v posameznem prostoru. Vadba bo dovoljena tudi najboljšim mladim športnikom, izhaja iz novega vladnega odloka.(več)

Od sobote na brniškem letališču in nekaterih prehodih s Hrvaško testiranje s hitrimi testi
Od sobote na petih mejnih prehodih s Hrvaško in brniškem letališču poteka testiranje na novi koronavirus s hitrimi antigenskimi testi. Ob tem je vlada na seznam izjem za vstop brez karantene ali negativnega testa PCR dodala pet novih, med njimi so športniki, otroci in pripadniki nujnih služb.(več)

Z novim letom smučišča ponovno odprta
Z novim letom so se lahko ponovno odprla smučišča. A je uporaba žičniških naprav dovoljena le smučarjem iz regije, ki predložijo negativni test na novi koronavirus, ter otrokom v spremstvu staršev. Obisk smučišč je bil v preteklih dneh tudi zaradi tega skromnejši, žičničarji pa upajo, da bo smučarjev več po praznikih, ko bo testiranje dostopnejše.(več)

Zaradi novega koronavirusa na sodiščih še naprej le nujne zadeve
Za ta teden je na sodiščih razpisana le peščica obravnav. Do 10. januarja namreč velja odredba predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča, po kateri zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa sodišča delujejo v omejenem obsegu. V prihodnjih dneh je pričakovati njegovo novo presojo o tem, ali bo delo na sodiščih spet steklo.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji
Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji
Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji
Odlok o začasnih ukrepih pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi preprečitve širjenja nalezljive bolezni COVID-19
Odredba o določitvi višine nadomestila na hektar za kritje stroškov za vzdrževanje osuševalnih sistemov in delovanje ter vzdrževanje namakalnih sistemov v letu 2021
Pravilnik o izvajanju Zakona o davčnem postopku
Pravilnik o objavah prodaj v spletnem iskalniku in spletnih javnih dražbah v izvršilnih postopkih
Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1)
Zakon o izvajanju Uredbe (EU) Evropskega parlamenta in Sveta o sodelovanju med nacionalnimi organi, odgovornimi za izvrševanje zakonodaje o varstvu potrošnikov (ZIUIZVP)
Odločbe sodišč
VSRS Sodba X Ips 114/2020 - dopuščena revizija - odločba o ugovoru proti odredbi o odpravi kršitev - odredba - odprava kršitev - pranje denarja - terorizem - neizvedba glavne ...
VSRS Sklep I Up 137/2020 - razlastitev - plačilni nalog za plačilo sodnih taks - tožba v upravnem sporu - prepozno plačilo sodne takse - fikcija umika tožbe zaradi neplačila ...
Ostali dokumenti
Davek na motorna vozila (ZDMV-1) (Podrobnejši opis/Vprašanja in odgovori)
Pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z ukrepi PKP7 na davčnem področju