Dnevne zakonodajne novosti / 23. januar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Ureditev predvolilnih soočenj ni protiustavna
Tema dneva

Ustavno sodišče je zavrnilo pobudo za oceno ustavnosti določbe zakona o volilni in referendumski kampanji, ki dopušča, da javni mediji ločijo soočenja parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank. Že v preteklosti so namreč ugotovili, da taka ureditev ni protiustavna. Sodnik Klemen Jaklič se je medtem v ločenem mnenju zavzel za obvezno zapoved vsaj enega soočenja vseh strank. Pobudnika sta sicer predlagala tudi razveljavitev zadnjih volitev v DZ, a ustavno sodišče njune vloge ni obravnavalo kot pritožbe.(več)

Koalicija ponovno preštevala glasove za ukinitev dopolnilnega zavarovanja
Po torkovih vlaganjih dopolnil glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je koalicija včeraj ponovno preštevala glasove. Predloge dopolnil so vložili tako v LMŠ kot v SD, kateri od teh predlogov bo dobil podporo posameznih koalicijskih partnerjev, pa še ni jasno.(več)

ZZZS: Način nadomeščanja sredstev je politično vprašanje
Na ZZZS medtem menijo, da bi pavšalni prispevek v višini 32 evrov, kot ga v dopolnilih k noveli zakona o zdravstvenem zavarovanju predlaga LMŠ, zadoščal za nadomestitev sredstev dopolnilnega zavarovanja. Glede predloga progresivne lestvice poudarjajo, da je način nadomeščanja sredstev bolj politično vprašanje, pomembno je, da je zbranih dovolj sredstev.(več)

Kordiš za onemogočanje zapiranja bančnih računov zaradi izvršb
Vlada naj v treh mesecih pripravi zakonsko rešitev, ki bo bankam onemogočila, da svojim strankam zaradi izvršb zaprejo bančni račun ali preprečujejo odprtje računa, ter druge ukrepe proti finančni izključenosti oseb, ki so že tako socialno in finančno ogrožene, predlaga poslanec Levice Miha Kordiš.(več)

DUTB poslancem predstavlja idejo gradnje stanovanj
Vodstvo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) v teh dneh poslanskim skupinam predstavlja svojo idejo, da bi DUTB gradila stanovanja in domove za starejše, kar bi zahtevalo podaljšanje njene življenjske dobe. Poslanske skupine SMC, SD, SNS in Levica so do ideje zadržane oz. ji nasprotujejo, v LMŠ se jim zdi "vredna premisleka".(več)

Obetajo se spremembe nagrajevanja v javnem sektorju
Na ministrstvu za javno upravo želijo poseči v plačni sistem javnega sektorja, spremeniti sistem napredovanj, plačilo pa bolj povezati z rezultati dela. Nagrajevanju delovne uspešnosti so včeraj namenili tudi posvet, po besedah ministra Rudija Medveda pa so trdno odločeni, da novosti pri nagrajevanju zaposlenih dorečejo v prvi polovici leta.(več)

SDS že petič predlaga razbremenitev pri dohodnini
Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o dohodnini, s katero bi zagotovili višje neto plače za vse delavce ne glede na višino plač. SDS je podoben predlog pripravila že štirikrat, a jim ni uspelo prepričati dovolj poslancev. Tokrat so se sicer osredotočili na zvišanje splošne dohodninske olajšave.(več)

Tudi DS na ustavno sodišče zaradi zakona o izbrisih v bankah
Državni svet je sledil Banki Slovenije in potrdil besedilo zahteve za oceno ustavnosti zakona o postopku sodnega in izvensodnega varstva imetnikov kvalificiranih obveznosti bank, ki je začel veljati decembra lani. Državni svet predlaga, da glede na številne člene, ki po njegovi oceni niso skladni z ustavo, ustavno sodišče zakon v celoti razveljavi.(več)

Ministrstvo zaposlovalce obvestilo o obveznostih pri izplačilu plač
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je s sodelovanjem Finančne uprave RS preko sistema eDavki vsem subjektom, ki zaposlujejo delavce, posredovalo informacije o pravicah in obveznostih pri določanju in izplačilu plačila za delo. Predvsem so jih spomnili na pravilno izplačevanje minimalne plače.(več)