Dnevne zakonodajne novosti / 18. september 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Bodo študentski prejemki izvzeti iz ugotavljanja dohodka?
Tema dneva

Poslanci NSi so v DZ vložili predlog dopolnitev zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Da bi olajšali položaj socialno šibkejših družin dijakov in študentov, predlagajo, da se iz upoštevanja dohodka pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev izvzame kadrovske štipendije ter dohodek za začasno ali občasno delo na podlagi napotnice. Slednji se ne bi uveljavljal do višine posebne olajšave za to delo, kot je določena v zakonu, ki ureja dohodnino (trenutno 3.302,70 evra letno). Novela bi se začela uporabljati 1. januarja 2020.(več)

Socialni partnerji brez soglasja glede davčnih sprememb
Socialni partnerji, združeni v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS), včeraj niso dosegli soglasja glede načrtovanih davčnih sprememb. Finančni minister Andrej Bertoncelj je predlagal nadaljevanje pogajanj, do katerih pa so zadržani tako sindikati kot delodajalci. Verjetnosti, da bi vlada predlog že jutri poslala v DZ, tako skorajda ni.(več)

Računsko sodišče nezadovoljno z dostopnostjo socialnega varstva
Vlada ter ministrstvi za delo in za zdravje niso bili uspešni pri zagotavljanju dostopnosti storitev socialnega varstva vsem tistim, ki jih potrebujejo, je v reviziji ugotovilo računsko sodišče, ki od ministrstva za delo zahteva odzivno poročilo. Stanje socialne oskrbe je kritično, je dejal Vesel. Ministrstvi sta napovedali spremembe.(več)

Za neizplačane dodatke za nego otroka potrebnih okoli pet milijonov
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo predlog zakona o izplačilu neizplačanega dodatka za nego otroka, ki rešuje problematiko dodatkov za nego otroka in za pomoč in postrežbo, s katero so se srečali starši slepih in slabovidnih otrok. Ministrstvo ocenjuje, da bo za izplačila potrebnih dobrih pet milijonov evrov.(več)

Medved: V javnem sektorju želimo učinkovitejši, fleksibilnejši sistem
Ministrstvo za javno upravo je začelo krog predstavitev izhodišč za spremembe plačnega sistema javnega sektorja. Po besedah ministra Rudija Medveda želijo sistem narediti bolj učinkovit in fleksibilen, predvsem pa bolj vabljiv za mlade. Med drugim predlagajo spremembe sistema napredovanja in večjo možnost variabilnega nagrajevanja.(več)

Pogajanja o višini povprečnine niso prinesla dogovora
Pogajanja med vlado in predstavniki občinskih združenj o višini povprečnine za prihodnji dve leti niso prinesla dogovora. Višina povprečnine bo tako ostala takšna, kot jo je izračunala vlada. V prihodnjem letu bo znašala 589,11 evra, v letu 2021 pa 588,3 evra, je po pogajanjih pojasnil minister za finance Andrej Bertoncelj.(več)

Vodstvo ZZZS zaskrbljeno zaradi razmišljanj o spremembi zakona
Vodstvo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je zaskrbljeno zaradi razmišljanj nekaterih vladnih predstavnikov, da bi spremenili zakon o zdravniški službi na način, da bi državni proračun za leti 2020 in 2021 še vedno le delno pokrival izdatke financiranja pripravništev zdravstvenih delavcev in sodelavcev ter specializacij zdravnikov.(več)

Posebna skupina za upravljanje z zvermi začela z delom
Delovna skupina, ki bo poiskala rešitev za prihodnje bolj optimalno upravljanje z velikimi zvermi, je začela z delom. Na včerajšnjem prvem srečanju je sklenila, da bo ožja, strokovna skupina, pripravila predloge glede vzdržnega števila medvedov in volkov ter izhodišča glede coniranja, ukrepov ter škod in nadomestil.(več)

Vlada za sofinanciranje občinskih investicij namenja 4,4 milijona
Vlada je na seji odbora za gospodarstvo sprejela sklep, s katerim bo za sofinanciranje investicijskih projektov občin namenila 4,4 milijona evrov. Namenjeni bodo občinam za sofinanciranje investicij v lokalno javno infrastrukturo ter investicij posebnega pomena za zadovoljevanje skupnih potreb in interesov prebivalcev občine.(več)

Na Sodišču EU začetek epskega spopada med Applom in komisijo
Na Sodišču EU v Luksemburgu se je začel t. i. epski sodni spopad ameriškega tehnološkega velikana Apple in Evropske komisije. Sodni spor je sprožil Apple, potem ko mu je EU leta 2016 naložila plačilo 13 milijard evrov neplačanih davkov na Irskem. "Zahteva EU je v nasprotju z zdravo pametjo," je na sodišču dejal Applov odvetnik Daniel Beard.(več)