Dnevne zakonodajne novosti / 24. januar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Z implementacijo GDPR zamujamo skoraj dve leti
Tema dneva

Slovenija že 19 mesecev zamuja s prenosom splošne uredbe EU o varstvu osebnih podatkov (GDPR). Na ministrstvu za pravosodje so predlog zakona pripravili, a se je zatikalo zaradi razhajajočih pogledov na možne rešitve. V novi zakon naj bi sprva vključili tudi določbe t. i. policijske direktive, ki je začela veljati aprila 2016 in ureja varstvo osebnih podatkov na področju kaznivih dejanj in kazenskih sankcij. Zdaj poskušajo področje urediti z dvema ločenima zakonoma in upajo, da bodo tako hitreje uskladili različna stališča.(več)

Vlada naklonjena spremembam glede poslanskih pobud
Vlada se strinja s cilji zakonskih rešitev, kot so navedeni v predlogu poslanske skupine SDS za dopolnitev zakona o ustavnem sodišču. Po predlogu SDS bi se postopek ocene ustavnosti in zakonitosti, začet na zahtevo tretjine poslancev, nadaljeval ne glede na morebitno prenehanje mandata katerega od poslancev, ki so podpisali zahtevo.(več)

Vlada o gospodarskih in drugih temah
Vlada je na seji med drugim sprejela sklep, na podlagi katerega se bo država lotila sprememb državnega lokacijskega načrta za drugi tir, tako da bo proga dvotirna. Dala je soglasje k razpisu za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2020/21. Mitjo Bobnarja pa je imenovala za generalnega direktorja zavoda za zaposlovanje.(več)

Šabeder: Dopolnjen predlog zagotavlja minimalno varovalko za stabilno financiranje
Minister Aleš Šabeder meni, da predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja skupaj z dopolnili, zlasti za vključitev proračunske varovalke, zagotavlja minimalno varovalko za stabilno in vzdržno financiranje sistema. S temi besedami je odgovoril tudi na vprašanje, ali ima predlog, če bodo dopolnila sprejeta, njegovo polno podporo.(več)

SNS s pobudama za spremembo poslovnika DZ neuspešna
Parlamentarna komisija za poslovnik je obravnavala dve pobudi SNS za spremembo poslovnika. S prvo bi poslancem onemogočili, da prestopijo v drugo poslansko skupino oz. delujejo kot nepovezani poslanci, z drugo pa bi novinarsko društvo pozvali k sodelovanju v DZ s podajo mnenj. Pobud komisija ni podprla.(več)

Kartelni dogovor med podjetji za ravnanje z odpadno embalažo
Agencija za varstvo konkurence je ugotovila, da so se podjetja Surovina, Dinos, Salomon in Recikel dogovorila, da bodo s trga organiziranja sistemov ravnanja z odpadno embalažo izrinila tekmeca Interseroh in si tako medsebojno razdelila trg. Odločba sicer še ni pravnomočna.(več)

Razrešeni notar Sikošek dosegel obnovo postopka
Nekdanji ljubljanski notar Jože Sikošek je dosegel obnovo postopka, v katerem mu je pravosodno ministrstvo odvzelo naziv notarja. Hkrati je v kazenskem postopku s podjetnico, ki je s ponarejenimi dokumenti na fiktivne osebe prenašala podjetja, ki so se utapljala v dolgovih, je poročal časnik Dnevnik.(več)

ECB brez sprememb monetarne politike
Svet Evropske centralne banke (ECB) na včerajšnji seji ni spreminjal monetarne politike. Nespremenjene ostajajo tako obrestne mere kot program nakupov vrednostih papirjev. Je pa svet sklenil, da bo izvedel pregled strategije denarne politike ECB, so sporočili po seji.(več)

Britanci uzakonili izstopni sporazum z EU
Britanska kraljica Elizabeta II. je včeraj podpisala predlog zakona o izstopnem sporazumu z Evropsko unijo, s čimer so sporazum uzakonili. Tako bo lahko Velika Britanija konec meseca zapustila unijo. Predlog zakona je britanski parlament dokončno potrdil v sredo.(več)