Dnevne zakonodajne novosti / 16. september 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Predlog zakona o demografskem skladu tik pred vladno obravnavo
Tema dneva

Vlada bo predlog zakona o demografskem skladu potrdila v kratkem in ga takoj predstavila Ekonomsko-socialnemu svetu, zvezi društev upokojencev in mladinskemu svetu. Nato bo z morebitnimi dopolnitvami iz teh razprav šel v DZ, je v tvitu včeraj zapisal premier Janez Janša. V osnovi bodo v skladu strateške in portfeljske naložbe države, so povedali v DeSUS. Dars ne bo v osnovnem kapitalu sklada, je pa možno, da bo še prišlo do spremembe. Vrednost naložb v skladu brez Darsa bi bila dobrih 8,5 milijarde evrov.(več)

Po rebalansu za MNZ 40 milijonov evrov več, za javno upravo osem manj
Parlamentarni odbor za notranje zadeve se je kot zainteresirano delovno telo seznanil s predlogom rebalansa proračuna za letos za ministrstvi za notranje zadeve ter za javno upravo. Ministrstvu za notranje zadeve predlog rebalansa prinaša dodatnih 40 milijonov evrov, javni upravi pa jemlje osem milijonov evrov.(več)

Prek rebalansa tudi člani odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor
Tudi odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor se je seznanil s predlogom rebalansa v delu, ki se nanaša na resorja pristojnih ministrstev. Za področje prometa in energetike bo namenjenih 17 milijonov evrov več sredstev, na okoljskem ministrstvu pa je ključna sprememba na področju ravnanja z odpadno embalažo.(več)

SAB za brezplačne prevoze upokojencev tudi v mestnem potniškem prometu
Poslanska skupina SAB je v DZ vložila predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki bi upokojencem zagotavljal brezplačni prevoz na avtobusih mestnega prometa v občinah, kjer takšen prevoz izvajajo, je pojasnila predsednica SAB Alenka Bratušek. Verjame, da bodo takšen predlog potrdili vsi, ki trdijo, da se zavzemajo za upokojence.(več)

Zdravstvena stroka na posvetu o spremembah cepilne zakonodaje
Strokovnjaki javnega zdravja in imunologije so na posvetu o spremembah zakonodaje na področju cepljenja poudarili, da lahko le z vzdrževanjem dovolj visoke precepljenosti zagotovimo zdravje družbe. Zanikali so očitke, da ne spremljajo stranskih učinkov cepiv, ki pa so po njihovih navedbah zanemarljivi v primerjavi s prednostmi cepljenja.(več)

Sodišče EU: Prednost določenim aplikacijam krši načelo nevtralnosti
Ravnanje ponudnikov mobilnih telekomunikacijskih storitev, ki uporabnikom tudi po porabi vseh mobilnih podatkov v naročniškem paketu omogočajo uporabo nekaterih aplikacij brez omejitev, pri čemer ostale aplikacije omejujejo, je po odločitvi Sodišča EU v nasprotju z evropsko zakonodajo. S tem operaterji namreč kršijo načelo nevtralnosti interneta.(več)

NIJZ delovne organizacije poziva k zaščitnim ukrepom
Delovne organizacije naj delo organizirajo tako, da bo med zaposlenimi čim manj druženja in bo med njimi ves čas zagotovljena zadostna medosebna razdalja. Spodbujajo naj k umivanju in razkuževanju rok, sestanke pa naj organizirajo na prostem ali na daljavo, je v luči preprečevanja širjenja novega koronavirusa pozvala Urška Blaznik z NIJZ.(več)

Janša z državnimi svetniki o večletnem finančnem okviru EU in svežnju za okrevanje
Državni svetniki bodo na današnji seji gostili premierja Janeza Janšo, ki jim bo predstavil stališča vlade o večletnem finančnem okviru EU 2021-2027 in svežnju za okrevanje po pandemiji. Svetniki bodo med drugim razpravljali tudi o predlogu rebalansa državnega proračuna za letos in noveli zakona o izvrševanju proračunov za leti 2020 in 2021.(več)

Revizorji pozivajo k bolj ciljno usmerjenim brezplačnim pravicam v sistemu ETS
Brezplačne pravice v okviru evropskega sistema za trgovanje z izpusti (ETS), ki se razdelijo industriji, letalstvu in v nekaterih državah sektorju električne energije, niso bile dovolj dobro ciljno usmerjene, ugotavlja Evropsko računsko sodišče v reviziji, ki jo je vodil slovenski član sodišča Samo Jereb.(več)

Bruselj bo nov migracijski pakt predstavil 23. septembra
Evropska komisija namerava nov migracijski pakt, ki naj bi odpravil zastoj pri reformi evropskega azilnega sistema in pomagal preprečiti katastrofe, kakršna se dogaja v grškem centru za migrante Morii, predlagati 23. septembra, torej teden prej, kot se je načrtovalo, je v ponedeljek napovedala predsednica komisije Ursula von der Leyen.(več)