Dnevne zakonodajne novosti / 31. december 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Več očetovskega dopusta ob rojstvu dvojčkov
Tema dneva

Očetom se bo v letu 2020 ob rojstvu dvojčkov ali več hkrati živo rojenih otrok očetovski dopust podaljšal za dodatnih deset dni za vsakega nadaljnjega otroka. Enako velja ob posvojitvi različno starih otrok do konca prvega razreda osnovne šole, izhaja iz novele zakona o starševskem varstvu, ki začne veljati 1. januarja. Ta sicer prinaša še nekaj novosti, ki se bodo začele uporabljati šele pri otrocih, ki se bodo rodili po 1. januarju 2021. Med takšnimi je denimo zvišanje pomoči ob rojstvu otroka z 287 evrov na 350 evrov.(več)

Ministrstvo nad odpadno embalažo z novimi interventnimi ukrepi
Minister za okolje in prostor Simon Zajc je sprejel sklep o izvedbi interventnih ukrepov za komunalno odpadno embalažo in odpadne nagrobne sveče, s katerim bo na nekaterih lokacijah ravnanje z odpadki zagotovila država. Sklep opredeljuje 38 takih lokacij.(več)

Večji zalogaji na pokojninskem področju še čakajo
Na socialnem področju se je letos najbolj zapletalo pri vladnem poskusu za ukinitev dodatka za delovno aktivnost prejemnikom denarne socialne pomoči, kar pa ji ni uspelo. Na pokojninskem področju je bilo ministrstvo za delo bolj spretno in je že na začetku umaknilo sporne predloge za upokojitev. Tako so trši orehi ostali za pogajanja v letu 2020.(več)

Sodišče prejelo obsežno Agrokorjevo pritožbo
Okrajno sodišče je v ponedeljek zjutraj prejelo Agrokorjevo pritožbo zoper sklep AVK o začasnem odvzemu Mercatorjevih delnic. "Zadeva bo takoj, ko bo popisana - pritožba ima okoli 160 strani prilog - dodeljena v delo sodnici po vrstnem redu. Rok za rešitev pritožbe, ki je instrukcijski, se bo iztekel 1. januarja ob 8. uri," so za STA povedali na sodišču.(več)

Poenostavljena prisilka nad Electo Holdingom končana
Postopek poenostavljene prisilne poravnave nad družbo Electa Holding je pravnomočno končan, izhaja iz nove objave na spletni strani Ajpesa. Sodišče je postopek ustavilo v začetku decembra, ker je direktor in polovični lastnik Electe Holdinga Damijan Janković umaknil predlog za začetek tega postopka.(več)

Tuš Holding v postopek preventivnega prestrukturiranja
Okrožno sodišče v Celju je na predlog družbe Tuš Holding začelo postopek njenega preventivnega prestrukturiranja. Ob tem je ta postopek začelo tudi za Engrotuš in Tuš nepremičnine. Postopki učinkujejo le za finančne terjatve, vsebovane v osnovnem seznamu finančnih terjatev obeh družb, izhaja iz objav Ajpesa.(več)

Državni proračun v 11 mesecih s 300 milijoni presežka
Državni proračun je ob precej večji rasti odhodkov kot prihodkov v prvih enajstih mesecih izkazoval presežek. Zaradi dobrega poslovanja podjetij je država pobrala opazno več davka od dohodkov pravnih oseb, rast potrošnje pa je povečala prilive od DDV. Napredovanja in dogovor s sindikati javnega sektorja pa so povečali odhodke za plače.(več)

Inflacija je bila letos 1,9-odstotna
V Sloveniji je bila rast cen letos 1,9-odstotna. Nanjo so najbolj vplivale višje cene hrane, ki so se v enem letu zvišale za 3,5 odstotka. Storitve so se podražile za 2,6 odstotka, blago pa za 1,3 odstotka. Decembra so bile cene v mesečni primerjavi nižje za 0,1 odstotka, je sporočil statistični urad.(več)

Sklad objavil razpise za štipendije Ad futura
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad je v decembru objavil devet razpisov štipendijskih programov Ad futura v vrednosti dobrih 4,1 milijona evrov. Razpisi so namenjeni spodbujanju mednarodne mobilnosti dijakov, študentov in raziskovalcev iz Slovenije v tujino in obratno, so sporočili iz sklada.(več)