Dnevne zakonodajne novosti / 23. september 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
DZ ni podprl uvedbe dodatnih glob za nedostojno vedenje
Tema dneva

Državni zbor včeraj ni sprejel novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki je med drugim predvidela nove globe za nedostojno vedenje, če ga zazna policist. Koalicijske poslanske skupine so sprva predlagale globo za nedostojno vedenje do uradne osebe pri uradnem poslovanju ter najvišjih predstavnikov oblasti in njihovih bližnjih, kar je naletelo na številne kritike. Koalicija je nato predlog razširila na kaznovanje nedostojnega vedenja do vseh državljanov. Za novelo je na koncu glasovalo 43 poslancev, proti pa jih je bilo 44.(več)

DZ po vetu ni potrdil novele zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah
DZ po vetu državnega sveta ni ponovno izglasoval novele zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah, saj je tako za kot proti glasovalo po 44 poslancev, za sprejem novele pa bi potrebovali najmanj 46 glasov. Ob prvem glasovanju so predlog sicer potrdili z absolutno večino, tokrat pa so si nekateri poslanci premislili.(več)

Poslanci potrdili novelo zakona o zaščiti živali
S 87 glasovi za in enim proti je DZ sprejel novelo zakona o zaščiti živali. Predlagane rešitve spodbujajo odgovorno lastništvo domačih živali in sledijo njihovi zaščiti in dobrobiti. Novela med drugim prepoveduje privezovanje psov, z določenimi izjemami, na primer na sprehodu ali pri veterinarju. V poslanskih skupinah so v torkovi razpravi soglašali, da spremembe pomenijo korak v pravo smer.(več)

DZ podprl zamik uvedbe elektronskega cestninjenja ter zdravstveno novelo
Poslanci so podprli tudi novelo zakona o cestninjenju, ki jo je vlada pripravila zaradi zamika celovite uvedbe elektronskega sistema cestninjenja. Ta bo zaradi pritožb v postopku javnega naročila uveljavljen februarja. Novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pa na zakonsko raven prenaša opredelitev programov obnovitvene in skupinske rehabilitacije ter letovanja otrok in mladostnikov.(več)

Potrjene tri novele za posebne pravice žrtev v vojni za Slovenijo 1991
DZ je sprejel tudi novelo zakona o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo 1991, dopolnitev zakona o vojnih invalidih in dopolnitev zakona o žrtvah vojnega nasilja. Za je glasovalo 61 poslancev, proti pa ni bil noben.(več)

Konec zakonodajne poti treh socialnih zakonov
V DZ se je končala zakonodajna pot novel zakonov o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, o javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu in o socialno varstvenih prejemkih, ki jih je predlagala Levica. Zakoni že na matičnem odboru niso dobili podpore, kljub temu so poslanske skupine predstavile svoja stališča do zakonov.(več)

Predlogov za debirokratizacijo na tokratni seji DZ še ne bo
Poslanci na septembrski seji še ne bodo obravnavali predloga zakona o debirokratizaciji, ki ga je vlada z namenom poenostavitve življenja državljanom in poslovanja podjetjem pripravila spomladi. Včeraj so prejeli novo besedilo, zato se zakonodajni postopek začenja na novo. Večina predlogov sicer ostaja nespremenjena, je pa črtana socialna kapica.(več)

Vlada o gospodarskih temah in koriščenju evropskih sredstev
Vlada je včeraj na redni seji med drugim sprejela predlog sprememb odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2020 do 2022, s katerim se zvišujeta zgornji meji izdatkov državnega proračuna v letu 2021 ter celotnih javnih financ. Izdala je uredbo o metodologiji za oblikovanje neprofitne najemnine in določitvi višine subvencij najemnin. Na dopisni seji pa je nato še določila pravno podlago za koriščenje evropskih sredstev.(več)

Novembra podražitev tobačnih izdelkov
Z novembrom se bodo cigarete in drugi tobačni izdelki podražili, vlada je namreč potrdila zvišanje trošarin. Nato se bodo trošarine za cigarete dodatno zvišale še aprila 2022, ko bo za zavojček 20 cigaret v povprečju treba odšteti 4,6 odstotka več kot zdaj.(več)

V javni obravnavi predlog novele zakona o financiranju občin
Ministrstvo za javno upravo je v javno obravnavo poslalo predlog novele zakona o financiranju občin, ki po njihovih navedbah prinaša ustreznejšo ureditev namena dodeljevanja sredstev, ki pripadajo občinam z romskimi naselji, ter dopolnjuje nabor nalog skupnih občinskih uprav. Pripombe k predlogu novele je mogoče oddati do 21. oktobra.(več)

Bruselj predlaga prenovo evropskih zavarovalniških pravil
Evropska komisija predlaga prenovo evropskih zavarovalniških pravil. Ta naj bi spodbudila vlaganja zavarovalnic v okrevanje od pandemije covida-19 in zeleni prehod, okrepila odpornost sektorja na prihodnje krize, bolje zaščitila imetnike zavarovalnih polic ter poenostavila pravila za nekatere manjše zavarovalnice.(več)