Dnevne zakonodajne novosti / 18. november 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Na področju cepljenja se obetajo spremembe
Tema dneva

Na ministrstvu za zdravje so potrdili, da pripravljajo prenovo zakona o nalezljivih boleznih, v katerem bodo med drugim uredili področje cepljenja na način, ki bo zagotavljal dovolj visok delež cepljenih za kolektivno zaščito. Konkretnih rešitev še ne razkrivajo. Tako se ne ve, ali bodo šle rešitve v smer denimo nemških, kjer bo za sprejem otrok v šolo in vrtec od 1. marca obvezno cepljenje proti ošpicam, s kaznimi do 2500 evrov. Na NIJZ so pojasnili, da podpirajo vsak predlog, ki vzdržuje ali morda lahko celo poveča precepljenost.(več)

Novembrsko zasedanje DZ v znamenju proračunskih dokumentov
DZ se bo ta teden sestal na rednem novembrskem zasedanju, na katerem bodo poslanke in poslanci odločali o proračunu za prihodnji dve leti ter po vetu državnega sveta ponovno glasovali o treh zakonskih besedilih. V petek pa jih čaka še izredna seja, ki so jo na temo zaščite pitne vode na območju ljubljanskega vodonosnika zahtevali v SDS.(več)

Leta 2020 zvišanje pokojnin za vse upokojence v enakem znesku
Odbor DZ za finance je v petek potrdil predlog interventnega zakona, ki omejuje stroške za plače v javnem sektorju, prinaša pa tudi izredno uskladitev pokojnin v letu 2020. Prav ta je bila deležna tudi največ pozornosti navzočih. Strinjali so se, da se pokojnine uskladijo že pri 2,5-odstotni gospodarski rasti, in sicer v enakih zneskih za vse upokojence.(več)

Odbor podprl povečanje sredstev za železnice in kulturo
Odbor DZ za finance je za obravnavo na plenarni seji pripravil predlog državnega proračuna za leto 2020. Pri tem je podprl predloge opozicije, da se za obnovo železniških prog ter za varstvo kulturne dediščine nameni nekaj več denarja, kot je predlagala vlada.(več)

Sodni svet podprl tri kandidate za dve mesti na Sodišču EU
Sodni svet je v začetku meseca obravnaval kandidature za dve sodniški mesti na Splošnem sodišču EU v Luksembourgu. Predsedniku republike so soglasno predlagali Klemna Podobnika za eno mesto, za drugo pa Nino Savin Bossiere in Jureta Vidmarja.(več)

Novi predsednik KPK bi bil lahko imenovan do 19. februarja
Predsednik republike Borut Pahor bi lahko novega predsednika KPK imenoval najpozneje 19. februarja, razen če postopka ne bo zapletlo sprejemanje novele zakona o preprečevanju korupcije. V uradu predsednika so zato pravosodno ministrstvo že pozvali, naj v noveli jasno določi, kaj se zgodi s postopkom, če bo novela sprejeta, preden bo zaključen.(več)

Podjetja spreminjajo plačne sisteme, sindikati zaskrbljeni
Uveljavitev določbe novele zakona o minimalni plači o izločitvi vseh dodatkov je tik pred vrati. Ena od možnosti, ki ostaja podjetjem po 1. januarju, je sprememba plačnega sistema oz. prenos dodatkov v osnovno plačo. Sindikati opozarjajo, da gre lahko za zmanjševanje in ukinjanje dodatkov. Skrbi jih, da bo marsikateri delavec februarja razočaran.(več)

Vrhovno sodišče delno dopustilo revizijo v tožbi SDS zoper državo
Vrhovno sodišče je v dveh točkah dopustilo revizijo sodbe, s katero je Višje sodišče v Mariboru zavrnilo pritožbo SDS na odločitev Okrožnega sodišča v Ljubljani. Z njo je okrožno sodišče zavrnilo zahtevek SDS, naj ji država zaradi procesa Patria plača 886.257 evrov odškodnine, poročajo mediji.(več)

Ustavno sodišče zavrnilo pritožbo nekdanjega celjskega sodnika
Ustavno sodišče je zavrnilo pritožbo nekdanjega celjskega sodnika Milka Škoberneta na njegovo obsodbo na pet let zapora zaradi prejemanja podkupnine. Med drugim je bil prepričan v kršitev njegove pravice do nepristranskega sojenja in pravice do obrambe, a je ustavno sodišče te in vse druge očitke zavrnilo kot neutemeljene.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Odločbe sodišč
VSRS Sodba IV Ips 18/2019 - vročanje - elektronsko vročanje - vročanje pisanj v varni elektronski predal - fikcija vročitve - vročanje sodnih pisanj na podlagi fikcije vročitv...
VSRS Sklep II DoR 360/2019 - dopuščena revizija - potrošniška kreditna pogodba - kreditna pogodba v CHF - kredit v CHF - ničnost - valutno tveganje - neupravičena pridobitev - ...
VSRS Sodba I Ips 32547/2015 - kršitev kazenskega zakona - obstoj kaznivega dejanja - zakonski znaki - neupravičena proizvodnja prepovedanih drog - lastna uporaba - namen prodaje
UPRS Sodba II U 179/2017-52 - rekonstrukcija ali novogradnja - gradbeno dovoljenje - vzdrževanje objekta - inšpekcijski ukrep
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog sklepa o spremembi Sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom, EPA 0886-VIII
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o tajnih podatkih (ZTP-E), prva obravnava, EPA 0882-VIII
Predlog sklepa o spremembah Sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednice, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi, EPA 0885-VIII
Ostali dokumenti
Obdavčitev z davkom od premoženja (Podrobnejši opis)
Obdavčitev z davkom od premoženja (Vprašanja in odgovori)