Dnevne zakonodajne novosti / 27. december 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 7 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Veljati začenjajo nekatere novosti za brezposelne
Tema dneva

Danes začenja veljati novela zakona o urejanju trga dela, ki na eni strani zvišuje najnižje denarno nadomestilo za brezposelnost na 530,19 evra bruto, na drugi strani pa podaljšuje zavarovalno dobo, potrebno za izplačilo nadomestila. Nekatera določila novele, katere cilj je omejiti prekarnost in podaljšati delovno aktivnost, bodo sicer uveljavljena naknadno. Podaljšanje zavarovalne dobe bo denimo začelo veljati šele z začetkom uporabe spremenjenih pravil evidentiranja izrabe delovnega časa, najpozneje pa 1. januarja 2021.(več)

Bo DS preprečil poseben obračun davka za ladjarje?
Državni svet je v torek uspešno izglasoval odložilni veto na novelo zakona o davku na tonažo, ki bi posebno ureditev plačevanja davka od dohodkov pravnih oseb za ladjarje podaljšala za 10 let. Pobudniki trdijo, da novela nima vgrajenih varovalk in da bo davčnim neplačnikom omogočila prenos dejavnosti na nove družbe. V prvo je za novelo glasovalo 41 poslancev, 39 pa jih je bilo proti.(več)

Policija poziva k previdni uporabi pirotehnike
Od včeraj pa do 1. januarja je dovoljena uporaba pirotehničnih izdelkov prve kategorije. Vanjo sodijo izdelki, katerih glavni učinek je pok. Kljub dovoljenju policija poziva k varni uporabi, ki ne bo motila in ogrožala drugih. Neprevidnost in nepremišljenost lahko povzroči resne telesne poškodbe, kot so opekline in raztrganine rok. Obenem moti tudi živali in onesnažuje okolje.(več)

Po pokojninski noveli bo ostajanje v zaposlitvi še bolj nagrajeno
V letu 2020 bo začela veljati pokojninska novela, ki želi z mehkimi ukrepi zvišati delovno aktivnost med starejšimi delavci. Po že veljavnem zakonu se bosta lahko tako moški kot ženska sicer starostno upokojila pri starosti 65 let, če imata najmanj 15 let zavarovalne dobe, oziroma pri starosti 60 let, če imata 40 let pokojninske dobe brez dokupa.(več)

Odobrenih 28 vlog za pomoč pri preselitvi zaradi arbitraže
Slovenija je v okviru finančne pomoči posameznikom in družinam, ki so se zaradi arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško odločile za preselitev v Slovenijo, delno ali v celoti ugodila 28 prošnjam, za kar bo izplačala več kot dva milijona evrov, je razvidno iz nedavno objavljene informacije v zvezi z implementacijo razsodbe.(več)

Vlada z novo uredbo za zagotavljanje ukrepov jedrske varnosti
Vlada je nedavno izdala novo uredbo o območjih omejene rabe prostora zaradi jedrskega objekta in o pogojih gradnje objektov na teh območjih. Za Nek, raziskovalni reaktor Inštituta Jožef Stefan in skladišče radioaktivnih odpadkov v Dolu pri Ljubljani sprememb ne bo. Cilja sta uskladitev z zakonodajo in izvajanje ukrepov sevalne in jedrske varnosti.(več)

Računsko sodišče negativno o informacijskem sistemu Sklada KZG
Računsko sodišče je revidiralo pravilnost poslovanja Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS med letoma 2010 in 2016 ter učinkovitost delovanja informacijskega sistema v letih 2015 in 2016. Glede pravilnosti izvajanja postopkov pri javnem naročanju, ki se nanašajo na informacijski sistem sklada, je izreklo negativno mnenje.(več)

Agrokor vložil pritožbo zoper sklep o odvzemu Mercatorjevih delnic
Agrokor je vložil pritožbo zoper sklep slovenske agencije za varstvo konkurence o odvzemu Mercatorjevih delnic iz začetka prejšnjega tedna. "Sklep o odvzemu delnic je protiustaven, arbitraren in nezakonit," so presodili v Agrokorju, kjer so načrtovali prenos lastništva Mercatorja na novo zdravo jedro Fortenovo.(več)

V novem letu bo na BDP vplivalo tudi pet delovnih dni več
Za mnoge nespodbudna novica na pragu novega leta je, da bo v letu 2020 zaradi koledarske porazdelitve praznikov, ki so tudi dela prosti dnevi, pet delovnih dni več kot letos. Bo pa to spodbudno vplivalo na BDP. Po ocenah statistikov je prispevek dodatnega dneva k rasti BDP 0,1 odstotne točke, a natančne številke za več dodatnih dni ne morejo dati.(več)