Dnevne zakonodajne novosti / 6. avgust 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 9/2020 z dne 14.2.2020
TEMA DNEVA
Izvršba tudi na podlagi REK obrazca?
Tema dneva

Četudi zakonodaja od delodajalcev zahteva, da delavcem izročijo plačne liste, vsi tega ne počnejo, opozarjajo v Delavski svetovalnici. Prav zato finančni upravi in ministrstvu za pravosodje predlagajo, da se obrazec Obračun davčnega odtegljaja za dohodke iz delovnega razmerja (REK-1) kategorizira kot verodostojno listino, na podlagi katere lahko delavec predlaga sodno izvršbo. Furs je sicer po nedavnem poročanju medijev prav na podlagi obrazcev REK-1 izračunal, da lani regres ni bil izplačan skoraj 68.000 delavcem.(več)

Upokojenci nezadovoljni z občasnimi deli, zdaj jim grozijo še globe
Upokojenci pogosto težko shajajo s pokojnino, zato je vlada leta 2013 zanje uvedla institut občasnih in začasnih del. Njihov obseg narašča, čeprav so upokojenci z ureditvijo nezadovoljni. Predvideva namreč omejitev zaslužka, pri čemer naj bi bile kršitve po novem predlogu ministrstva za delo sankcionirane. Dela naj bi bila tudi preveč obdavčena.(več)

Vodič za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev
Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so pripravili kratek vodič pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Prosilci, ki pravico uveljavljajo prvič, morajo vlogo vložiti najkasneje do 31. avgusta 2019, za podaljšanje priznanja letne pravice pa ni treba vložiti vloge.(več)

Ministrstvo vztraja pri veljavni služnosti na mariborskem letališču
Na ministrstvu za infrastrukturo so še vedno prepričani, da je služnost na zemljiščih v okolici mariborskega letališča, s katerim od sredine julija upravlja državna DRI in so v lasti prejšnjega najemnika oziroma njegovih kitajskih lastnikov, urejena v zemljiški knjigi in jo je država vrsto let izvajala brez težav.(več)

Sodišče podaljšalo pripor v zadevi roka
Ljubljansko okrožno sodišče je 29-letnemu Sebastienu Abramovu v zadevi roka, zaradi katere je tožilstvo zoper njega in druge vpletene konec julija vložilo obtožnico, pripor podaljšalo za dva meseca, je danes za STA dejal njegov zagovornik Mitja Pavčič. Sodišče je po poročanju medijev pripor podaljšalo tudi Abramovemu dekletu Juliji Adlešič.(več)

Velenjska komunala ponovno zahteva vračilo od Teš
Komunalno podjetje Velenje je na Termoelektrarno Šoštanj (Teš) konec julija ponovno naslovilo zahtevo glede vračila preplačanih sredstev za ogrevanje, so STA povedali v družbi, ki je zahtevo podala že v začetku julija. V Tešu medtem pravijo, da od okoljskega ministrstva še niso dobili dodatnih pojasnil o preplačanem ogrevanju.(več)

Javno posvetovanje o digitalni Evropi
Evropska komisija je 25. julija 2019 pričela z javnim posvetovanjem o predlaganem Programu za digitalno Evropo za obdobje 2021-2027 kot del sooblikovanja Digitalne Evrope. Evropska komisija si želi z javnim posvetovanjem pridobiti pogled zainteresirane javnosti na nenehno digitalno preobrazbo družbe in gospodarstva.(več)

Zaupanje v EU največje v petih letih
Evropejci so še okrepili zaupanje v EU, pozitiven odnos pa imajo do vseh področij, od gospodarstva do stanja demokracije, je razvidno iz včeraj objavljene raziskave Eurobarometer. Gre za najboljši rezultat od junija 2014. Delež Evropejcev, ki zaupajo EU, je 44-odstoten, delež Slovencev denimo 45-odstoten.(več)

V Avstriji le končan spor glede rojstne hiše Hitlerja
Avstrijsko vrhovno sodišče je končalo spor glede rojstne hiše nekdanjega nacističnega diktatorja Adolfa Hitlerja v kraju Braunau. Zavrnilo je namreč zahtevo nekdanje lastnice po višji odškodnini, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo.(več)