Dnevne zakonodajne novosti / 11. december 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 17 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za november 2020
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu novembru 2020. V predzadnjem mesecu leta je začelo veljati ali se uporabljati 151 predpisov, 25 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je kar 110 predpisov. Tako je na zadnji dan novembra veljalo 873 zakonov in 20.525 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Pouk na daljavo podaljšan; po novem obvezna maska, ruta ali šal ne zadostujeta
Izobraževanje bo tudi prihodnji teden potekalo na daljavo, je včeraj odločila vlada. Za zaščito nosno-ustnega predela pred novim koronavirusom pa je po novem obvezna maska, in ne zadostujeta zgolj ruta ali šal, je na novinarski konferenci povedala državna sekretarka Marija Magajne. Odlok, ki ga je vlada sprejela v sredo skupaj z ostalimi prenovljenimi odloki o protikoronskih ukrepih, začne veljati jutri in bo veljal sedem dni.(več)

V upravnih zadevah olajšano vlaganje vlog po elektronski poti
Vlada je včeraj na dopisni seji izdala odlok o začasnih ukrepih v upravnih zadevah. Z njim se omogoči vlaganje vlog po elektronski poti brez kvalificiranega elektronskega podpisa, omejuje pa se možnost vlaganja pisnih in ustnih vlog neposredno pri pristojnem organu. Odlok izjemoma dovoljuje tudi podaljšanje roka za izpolnitev obveznosti, ki je določena s posamičnim upravnim aktom.(več)

Vlada nad problematiko vročanja pošiljk osebam z zakonskim prebivališčem
Vlada je na sredini seji sprejela odgovor na priporočilo varuha človekovih pravic glede vročanja priporočene pošte in pošiljk državnih organov osebam z zakonskim prebivališčem, ki imajo težave pri prejemanju pošte, njihove pravice pa zato v postopkih niso ustrezno varovane. Vlada bo problematiko poskušala čim bolj odpraviti, so sporočili po seji.(več)

Levica bi z novelo zaščitila izvajalce prevozov v cestnem prometu
Levica je v DZ vložila predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu, s katerim želijo med drugim zagotoviti varno zaposlitev za vse voznike, ki opravljajo prevoze v cestnem prometu, in doseči obvezno vgradnjo tahografa v vsa vozila za takšne prevoze. Poleg boljših pogojev za voznike bi s tem dosegli tudi večjo prometno varnost, so prepričani.(več)

Ukrepi v sanaciji bank po mnenju računskega sodišča na neustreznih podlagah
Računsko sodišče je ugotovilo, da je bila Banka Slovenije pri izreku ukrepov v sanaciji bank na ustreznih podlagah neuspešna. Mali delničarji so ugotovitve sodišča pozdravili. V Banki Slovenije so jih označili za preseganje pristojnosti, pri čemer niso uspeli s predlogom za začasno zadržanje objave poročila do končne odločitve ustavnega sodišča.(več)

Vlada v sredo odločala o več gospodarskih temah
Vlada je v sredo na redni seji med drugim tudi izdala odločbo o prevladi javne koristi energetike nad koristjo ohranjanja narave za HE Mokrice. Roku Maroltu je dodelila nov mandat na čelu Javne agencije za civilno letalstvo RS. Sprejela je uredbo o izdaji deklaracij za proizvodne naprave in potrdil o izvoru električne energije ter energetsko bilanco države za letos.(več)

Pahor bo za sodnico na Splošnem sodišču EU predlagal Majo Brkan
Predsednik republike Borut Pahor je po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin ugotovil, da se kandidatki za sodnico na Splošnem sodišču EU Maji Brkan obeta prepričljiva podpora in bo predlagal njeno imenovanje. O kandidatu za sodniško mesto na Sodišču EU pa bodo potrebna dodatna posvetovanja, so sporočili iz predsednikovega urada.(več)

ECB okrepila instrumente v boju proti posledicam pandemije
Svet Evropske centralne banke (ECB) je včeraj v skladu s pričakovanji okrepil instrumente, s katerimi se banka bori proti posledicam globalne pandemije covida-19. Izredni pandemični program odkupov obveznic (PEPP) je povečal za 500 milijard evrov in ga podaljšal do marca 2022, bankam pa namenil nova ugodna posojila.(več)

Bruselj objavil krizni načrt glede brexita
Evropska komisija je objavila krizni načrt usmerjenih ukrepov za primer, da se EU in Združeno kraljestvo do konca leta ne uspeta dogovoriti o sporazumu o odnosih po brexitu. Zatrjujejo, da si bodo z vsemi močmi prizadevali za vzajemno koristen sporazum, vendar pa ob tem izpostavljajo veliko negotovost glede dogovora.(več)