Dnevne zakonodajne novosti / 11. maj 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 58/2017 z dne 20.10.2017
TEMA DNEVA
Navedbe policistov niso dovolj
Tema dneva

Kršitelju mora biti v prekrškovnem postopku zagotovljena pravica do izvajanja razbremenilnih dokazov, zato ni dovolj, da se sodišče opre zgolj na navedbe policistov, je odločilo ustavno sodišče. Tako je odločilo v enem od treh primerov, v katerih so sodišča zavrnila izvajanje dokazov kršiteljev v prekrškovnih postopkih. Iz pravice do izvajanja razbremenilnih dokazov "ne izhaja, da mora sodišče izvesti vsak dokaz, ki ga predlaga obramba, mora pa izvesti tiste dokaze, katerih obstoj in pravno upoštevnost utemelji obramba s potrebno stopnjo verjetnosti," je zapisano v obrazložitvi odločbe. V drugem primeru je bila pritožniku kršena pravica do sojenja v navzočnosti, ker sodišče ni zaslišalo kršitelja. Podobno je sodišče odločilo v tretjem, podobnem primeru.

Pestro o zaposlovanju športnikov
Odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino je predlog novega zakona o športu popravil z vrsto dopolnil, predvsem koalicije, ki sledijo pripombam zakonodajno-pravne službe. Največ razprave je bilo povezano z zaposlitvijo športnikov in strokovnih delavcev v športu, pa tudi z odškodninami in nadomestili ob prestopih športnikov. Členi, ki zadevajo delovna razmerja, bodo zagotovo padli na ustavnem sodišču, je prepričan predsednik Sindikata športnikov Slovenije Dejan Stefanovič. Po besedah Mihe Kordiša (ZL) predlog zakona v 59. členu suspendira zakon o delovnih razmerjih za športno panogo. Kot je dejal, je sedanje stanje slabo, s predlogom pa vlada razmere legalizira in se bodo tako še poslabšale.

Stroka ni prepričala članov odbora
Parlamentarni odbor za zdravstvo je kljub nasprotovanju vlade, stroke in nevladnikov podprl predlog novele zakona o omejevanju porabe alkohola, s katero bi ponovno dovolili prodajo alkoholnih pijač z vsebnostjo manj kot 15 volumenskih odstotkov alkohola na športnih prireditvah. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Jožica Maučec Zakotnik je še pred glasovanjem izrazila upanje, da to ne bo "črni dan za javno zdravje v Sloveniji". Sandra Radoš Krnel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je poudarila, da je dokazano, da povezovanje športa z alkoholom da vtis, da je ta izdelek manj škodljiv.

Dovoljenje za zeliščne cigarete na odrih
Člani odbora za zdravstvo so prav tako kljub nasprotovanju vlade, stroke in nevladnikov podprli predlog dopolnitve zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, s katero bi na gledaliških odrih dovolili kajenje zeliščnih cigaret. Po besedah državne sekretarke Jožice Maučec Zakotnik obstajajo na trgu rekviziti, ki lahko verodostojno prikazujejo cigarete in so namenjeni predstavam v gledališču. Helena Koprivnikar je dodala, da se zeliščne cigarete zmotno lahko smatrajo za nenevarne. Predstavniki nevladnih organizacij so predlogu novele zakona nasprotovali tako zaradi vpliva na zdravje igralcev in gledalcev kot tudi zaradi posledic prikazovanja kajenja na začetek kajenja.

Zlorabe v enoosebnih družbah
Vrhovno državno tožilstvo je na vrhovnem sodišču uspelo z zahtevo za varstvo zakonitosti, ki bo podlaga za pregon kaznivih dejanj v družbah, kjer je edini družbenik tudi poslovodja in zlorabi svoj položaj tako, da pridobiva premoženjsko korist prek fiktivnih pravnih poslov in drugih nezakonitih razpolaganj, so sporočili s tožilstva. "Inkriminacija zlorabe položaja ali pravic pri vodenju gospodarske družbe prvenstveno varuje premoženjske interese družbe in zgolj posredno tudi premoženjske interese njenih družbenikov," tožilstvo povzema ugotovitve sodišča.

Zasebni zdravniki pisali političnemu vrhu
Združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov je na predsednike države, vlade in DZ ter poslanske skupine in parlamentarni odbor za zdravstvo naslovilo pismo, v katerem izraža najostrejši protest nad predlogom novele zakona o zdravstveni dejavnosti. Prepričani so, je da predlog zakona zaradi neenakopravne obravnave slovenskih zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov do javnih zavodov in tujih ponudnikov, diskriminacije mladih zdravnikov in zobozdravnikov ter omejevanja dela zaposlenih zdravnikov in zobozdravnikov, v očitnem nasprotju z ustavo in evropskim pravnim redom. Napovedujejo, da bodo sprejetju novele zakona nasprotovali z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi.(TFL)