Dnevne zakonodajne novosti / 10. januar 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 5 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za december 2017
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v zadnjem mesecu preteklega leta. V decembru 2017 je začelo veljati ali se uporabljati 140 predpisov, prenehalo je veljati ali se uporabljati 54 predpisov, spremenilo pa se je 69 predpisov. Tako je na zadnji dan lanskega leta veljalo 853 zakonov in 19.311 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Cerar: Gre za kriminalizacijo političnih odločitev
DZ je z 18 glasovi za in 52 proti zavrnil predlog ustavne obtožbe zoper premierja Mira Cerarja, ki so ga zaradi očitkov o zlorabi položaja v primeru Šami vložili poslanci SDS. Da bi bil predlog sprejet, bi zanj morala glasovati večina vseh poslancev. Predlog so podprli le poslanci SDS, medtem ko so jim koalicijski poslanci očitali zlorabo instituta ustavne obtožbe za predvolilno kampanjo. Cerar je predlog označil za nedostojen. Po njegovem mnenju gre za kriminalizacijo političnih odločitev. Poslance je pozval, naj "z zavrnitvijo neutemeljene ustavne obtožbe zavrnejo tudi politiko, ki s takimi obtožbami degradira slovensko politično prizorišče".

Pomoč za zeleno javno naročanje
Naročnikom zelenega javnega naročanja so odslej na posebni spletni povezavi na voljo novi primeri okoljskih zahtev in meril za vseh 20 predmetov zelenega javnega naročanja, objavljene so tudi kontaktne točke v pomoč naročnikom. To je predvidela nova uredba o zelenem javnem naročanju. Kot so sporočili z ministrstva za javno upravo, je bistvena sprememba uredbe, da ta namesto izrecnih zahtev določa cilje, ki jih bodo za posamezne predmete obveznega zelenega naročanja morali pri vsakokratni oddaji upoštevati naročniki. Tako mora biti npr. 10 odstotkov živil ekoloških, 50 odstotkov elektrike iz obnovljivih virov, vsi računalniki pa morajo biti najbolj energetsko učinkoviti.

Dvomljivo posojilo stranke SDS
Stranka SDS je pred novim letom sklenila posojilno pogodbo v višini 450.000 evrov s fizično osebo iz Prijedora v davčno ugodni Republiki srbski (BiH), je poročal časnik Večer. Spletni portal Siol.net pa je izpostavil, da je SDS posojilo najela pri osebi, ki je povezana z mednarodno mrežo za utajo davkov. Predsednik SDS Janez Janša je v odzivu na očitke dejal, da je bila transakcija javno objavljena, in zatrdil, da bodo posojilo vrnili in plačali kazen, če bodo pristojne institucije odkrile nepravilnosti. Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je medtem pojasnil, da mora biti po zakonu znesek takega posojila omejen na desetkratnik bruto povprečne mesečne plače, kar znaša okoli 15.800 evrov.

Za zakonodajo, ki podpira razvoj
Obratna zbornica Slovenije (OZS) si želi zakonodajo, ki bo omogočala razvoj, zaposlovanje in konkurenčnost. Ne zavzema se za minimalno plačo, ampak za dostojno plačilo, kar je osnova za nadaljnji razvoj gospodarstva, je dejal predsednik OZS Branko Meh. Vlado želijo prepričati, da zniža prispevke na zaposlenega, od česar bi korist imeli tudi delavci. Med pomembnejšimi zahtevami je izpostavil breme nadomestil v času bolniške odsotnosti. Malo gospodarstvo si želi, da bi to breme z delodajalca na zavod za zdravstveno zavarovanje prešlo po 20 koledarskih dneh in ne več po 30 dneh, kot to velja zdaj.

Poziv proti sovražnemu govoru
Evropska komisija je pozvala spletne platforme, naj se bolj učinkovito borijo proti sovražnemu govoru, teroristični propagandi in drugi nezakoniti vsebini. Ob tem jih je opozorila, da bodo zaostrili zakonodajo, če jim tega ne bo uspelo uresničiti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V Bruslju je namreč včeraj potekalo srečanje s predstavniki družbenih omrežij Facebook, Youtube in Twitter ter drugih spletnih platform. Komisija je pred srečanjem opozorila, da je treba bolj učinkovito ukrepati pri odstranitvi nezakonite vsebine s spleta, to pa se mora zgoditi hitro. "Dlje kot nezakonit material ostane na spletu, večji je doseg," je sporočila komisija.(TFL)