Dnevne zakonodajne novosti / 30. november 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
V Pravni mreži pripravili novelo zakona o nalezljivih boleznih
Tema dneva

V Pravni mreži za varstvo demokracije so v sodelovanju s strokovnjaki pripravili predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki po njihovih navedbah omogoča, da bodo ukrepi za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni zakoniti in skladni z ustavo. Kot so spomnili, je ustavno sodišče z dvema odločbama ugotovilo, da so nekatere določbe zakona o nalezljivih boleznih v neskladju z ustavo, ter državnemu zboru naložilo, da neskladje odpraviti v roku dveh mesecev. Predlog so posredovali vsem poslanskim skupinam v DZ.(več)

Opozicijski poslanci ponovno vložili predlog za izplačilo dodatka poklicnim gasilcem
Poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in nepovezani poslanci so vložili predlog zakona o upravičenosti poklicnih gasilcev v prostovoljnih gasilskih enotah do dodatka za delo v rizičnih razmerah v času epidemije. Z njim želijo popraviti položaj poklicnih gasilcev, ki so med epidemijo covida-19 opravljali javno službo v prostovoljnih gasilskih društvih.(več)

Zagovornik načela enakosti: Petina prebivalcev je že doživela katero od oblik diskriminacije
Komisija DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti se je seznanila s poročilom zagovornika načela enakosti za lani. Sodeč po javnomnenjski raziskavi zagovornika je petina prebivalcev že doživela katero od oblik diskriminacije. To po besedah zagovornika Mihe Lobnik kaže, da se je treba s to problematiko sistematično ukvarjati.(več)

Pahor: Odbor 255 Damjana Kukovca potrdil za sodnika na Splošnem sodišču EU
Odbor 255, ki preverja primernost kandidatov za položaje v okviru Sodišča Evropske unije, je Damjana Kukovca potrdil za sodnika na Splošnem sodišču EU, je včeraj sporočil predsednik republike Borut Pahor, ki je Kukovca tudi predlagal. Ko bo Kukovec nastopil mandat, bosta zapolnjeni obe sodniški mesti na Splošnem sodišču EU, ki pripadata Sloveniji.(več)

Vlada s prerazporeditvami v letošnjem proračunu
Vlada je na včerajšnji dopisni seji na predlog ministrstva za finance prerazporedila sredstva državnega proračuna. Največ ali 96 milijonov evrov je vrnila ministrstvu za delo za financiranje, ki ga je to začasno zagotovilo znotraj svojega finančnega načrta za pokritje interventnega ukrepa začasno čakanje na delo.(več)

AVK nad Plastkom zaradi domnevne zlorabe položaja na trgu predelave odpadnih sveč
Agencija za varstvo konkurence (AVK) zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu predelave elektronskih in parafinskih odpadnih nagrobnih sveč preverja podjetje Plastkom z Jesenic. Plastkom naj bi pogojeval sodelovanje z nosilci izvajanja skupnih načrtov ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami in prekomerno dvignil cene.(več)

SD za pogovore o predlogu krajšega delovnika
V Sloveniji je za pogovore o uvedbi možnosti krajšega delovnika brez krčenja pravic po navedbah gostov razprave, ki so jo pretekli konec tedna pripravili v stranki SD, skrajni čas. "Predlog odpira številne izzive. Ker se svet hitro spreminja, se moramo odzivati hitro in poiskati ustrezne rešitve," je ocenila predsednica SD Tanja Fajon.(več)

Višje sodišče zavrnilo Sky net v tožbi proti Telekomu Slovenije
Višje sodišče v Ljubljani je s sodbo zavrnilo pritožbo podjetja Sky net proti Telekomu Slovenije oz. njegovi nekdanji hčerinski družbi Mobitel zaradi izpolnitve pogodbe glede gradnje baznih postaj po dveh tožbah izpred več kot deset let v skupni vrednosti 33 milijonov evrov.(več)

EU bo z novim letom odpravila obveznost odobritve izvoza cepiva proti covidu
EU bo z novim letom odpravila obveznost odobritve izvoza cepiv proti covidu-19, so v petek sporočili v Evropski komisiji. Mehanizem za nadzor izvoza cepiv, vzpostavljen konec januarja, ki določa to obveznost, bodo namreč nadomestili z novim instrumentom za spremljanje razmer in zagotavljanje preglednosti glede izvoza cepiv.(več)

Razprava o Sloveniji v znamenju ostre izmenjave med in 't Veld in Tomc
Razprava o oktobrski misiji odbora Evropskega parlamenta v Sloveniji je včeraj izzvenela v znamenju ostre izmenjave med evropsko poslanko Romano Tomc in vodjo delegacije Sophie in 't Veld. Tomc je izpostavila, da je misija zgrešila cilj, in 't Veld pa je odločno zavrnila napade in EPP pozvala h konstruktivnemu sodelovanju.(več)