Dnevne zakonodajne novosti / 10. december 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče ugotovilo neskladnost zakona o kazenskem postopku z ustavo
Tema dneva

Ustavno sodišče je ugotovilo neskladnost zakona o kazenskem postopku z ustavo, ker ne ureja možnosti za odlog izvršitve kazni zapora, ko o predlogu za nadomestno izvršitev kazni še ni pravnomočno odločeno. DZ mora protiustavnost odpraviti v letu dni, do takrat pa lahko pristojno sodišče odloži izvršitev do pravnomočne odločitve o nadomestni izvršitvi. Ustavno sodišče je sicer zapisalo tudi, da lahko zakonodajalec neskladje uredi tudi v drugem zakonu. Ministrstvo za pravosodje je že napovedalo ukrepanje.(več)

Vlada sprejela osnutek sedmega protikoronskega paketa
Vlada je na včerajšnji redni seji med drugim sprejela osnutek predloga zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19. Omenjeni predlog sedmega protikoronskega zakona bo dokončno oblikovala na eni od prihodnjih sej, so napovedali v sporočilu za javnost po seji vlade.(več)

V PKP7 tudi oprostitev DDV za teste, cepiva proti covidu-19 in povezane storitve
Ministrstvo za zdravje je v predlog sedmega protikoronskega zakonskega paketa vključilo predlog za oprostitev davka na dodano vrednost za cepiva proti covidu-19, teste za novi koronavirus, opremo za testiranje in cepljenje in vse s tem povezane zdravstvene storitve, so zapisali na spletni strani ministrstva.(več)

Vlada sprejela predlog zakonske podlage za platforme, kot je Uber
Vlada je sprejela predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki prinaša tudi zakonsko podlago za delovanje platform, kot je Uber. Vozniki prek teh platform bi po predlogu potrebovali licenco, med novostmi pa je tudi odprava obvezne uporabe taksimetra za taksiste.(več)

Vlada z novelo zakona o mednarodni zaščiti za preprečevanje zlorab sistema
Predlog novele zakona o mednarodni zaščiti, ki ga je včeraj sprejela vlada, naj bi zagotovili hitre in učinkovite postopke mednarodne zaščite v praksi. Predlagane rešitve naj bi poleg tega preprečevale zlorabo sistema mednarodne zaščite.(več)

Odbor za kmetijstvo podprl predlog zakona o ukrepih zaradi afriške prašičje kuge
Odbor DZ za kmetijstvo je podprl predlog zakona o nujnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge pri divjih prašičih. Ob strinjanju, da je treba storiti vse za preprečitev vnosa te bolezni v Slovenijo, je bilo sicer slišati tako očitke, da so ukrepi prezgodnji in preostri, kot očitke, da prihajajo prepozno.(več)

Matični odbor prižgal zeleno luč pogajanjem z Madžari o drugem tiru
Odbor DZ za zunanjo politiko je sprejel sklep, s katerim je po besedah predsednice odbora Monike Gregorčič pogajalski skupini oz. ministrstvu za infrastrukturo dal zeleno luč za pogajanja z Madžarsko o sodelovanju pri projektu drugi tir. Večji del opozicije in koalicija sicer glede načrtovanega sodelovanja ostajata na različnih bregovih.(več)

Na seznamu rdečih držav kmalu tudi Nemčija
Vlada je v novem odloku o ukrepih na mejnih prehodih na seznam rdečih držav dodala Nemčijo. V celoti bosta po novem rdeča tudi Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske ter Estonija. Na oranžni seznam pa je vlada uvrstila Irsko in Islandijo, ki sta bili do zdaj na rdečem. Na rdečem seznamu tretjih držav ni sprememb, so sporočili po seji vlade.(več)

Zadeva Novič v primeru pritožbe v zagotovo zastaranje
Na Okrožnem sodišču v Ljubljani bi morali včeraj opraviti narok v sojenju Milku Noviču, obtoženemu umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, a je bil preklican, saj sodišče še ni dobilo tujega izvedenskega mnenja o strelnih delcih. Zadevi se v primeru pritožbe na sodbo skoraj zagotovo obeta zastaranje.(več)

Evropska komisija s podnebnim paktom spodbuja k ukrepanju
Evropska komisija je sprejela evropski podnebni pakt, s katerim želi državljane in skupnosti pritegniti k ukrepanju za naše podnebje in okolje. Pakt je komisija sprejela v okviru evropskega zelenega dogovora, so sporočili iz Bruslja.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o podaljšanju petletnega obdobja za udeležbo varnostnega osebja na obdobnem strokovnem izpopolnjevanju in za opravljanje obdobnega preizkusa strokovne usposobljenosti
Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih
Odlok o začasni prepovedi, omejitvah in načinu izvajanja prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije
Pravilnik o standardih in normativih za financiranje in izvajanje javne službe na področju izobraževanja odraslih
Sklep o začasni obliki izvajanja vzgojno-izobraževalnega dela v vzgojno-izobraževalnih zavodih
Zakon o ratifikaciji Pridružitvenega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Evropsko vesoljsko agencijo (MPSEVA-1)
Odločbe sodišč
VSRS Sodba X Ips 10/2018 - dopuščena revizija - trošarina - vračilo trošarine za energente - pogonsko gorivo za komercialni namen - trošarina za energente za pogon gozdarske ...
VSRS Sklep I Up 159/2019 - določitev tarife za uporabo avtorskih del - sklep o (ne)izločitvi uradne osebe - zavrnitev predloga za izločitev uradne osebe - dopustnost upravneg...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osebni izkaznici (ZOIzk-1A), skrajšani postopek, EPA 1527-VIII
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prijavi prebivališča (ZPPreb-1A), skrajšani postopek, EPA 1529-VIII