26. januar 2012
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Pravica biti pozabljen

Evropska komisija je predlagala temeljito reformo evropskih pravil za varstvo podatkov posameznikov in podjetij. Reforma posameznikom med drugim prinaša "pravico, da so pozabljeni". To pomeni, da bodo lahko svoje podatke izbrisali, če ne bo legitimne podlage za to, da se ohranijo. Podjetja naj bi s spremembami na leto prihranila 2,3 milijarde evrov, kršiteljem zasebnosti pa grozijo finančne kazni do milijona evrov.

Pravila bodo veljala tudi za internetne velikane, kot sta Facebook in Google, ter na sploh tudi za obravnavo podatkov zunaj EU, če gre za podjetja, ki so dejavna na evropskem trgu in ponujajo svoje storitve državljanom EU.

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je bil v Bruslju imenovan za posebnega predstavnika EU na Kosovu za obdobje od 1. februarja letos do 30. junija 2013 z možnostjo podaljšanja. Odločitev je sprejel Svet EU in s tem je postopek imenovanja končan. Že decembra je visoka zunanjepolitična predstavnica unije Catherine Ashton Žbogarja imenovala za vodjo urada EU na Kosovu s štiriletnim mandatom. Žbogar bo tako na Kosovu nosil dva klobuka, kar naj bi bistveno okrepilo tamkajšnjo prisotnost EU.

Predsedniki SDS, Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi so včeraj v državnem zboru podpisali koalicijsko pogodbo, ki so jo poimenovali Pogodba za Slovenijo 2012-2015. Istih pet strank je storilo še korak naprej pri oblikovanju vlade in v državni zbor vložilo predlog, da predsednika SDS Janeza Janšo izvoli za mandatarja.

Državni zbor bo danes na izredni seji obravnaval novelo Zakona o vladi. Zahtevo za sklic izredne seje so vložili poslanci SDS, Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi, gre pa za novelo, ki so jo v DZ 9. januarja vložile levosredinske stranke. Slednjo nameravajo poslanci skorajšnje nove koalicije ustrezno preurediti z dopolnili.
Vlada naj bi tako namesto 15 imela le 11.ministrstev. Kot rečeno so novelo v parlamentarni postopek 9. januarja vložili poslanci Pozitivne Slovenije, SD in DeSUS. Zdaj pa jo je, kot je za STA dejal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, na nek način "posvojila" prihodnja koalicija SDS, Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi. Ta bo na novelo vložila dopolnila in jo s tem ustrezno preoblikovala.

Prihodki Luke Koper so lani dosegli 134,43 milijona evrov in bili za 13 odstotkov višji od predlanskih, so sporočili iz družbe. Skupni ladijski pretovor v Luki Koper se je povečal za 11 odstotkov in lani dosegel 17,05 milijona ton.
Najbolj se je povečal kontejnerski pretovor, ki je znašal nekaj več kot 5,33 milijona ton. Tudi obeti za letos so v segmentu kontejnerjev dobri. "Zdi se, da bodo kontejnerji vsem mogočim krizam navkljub ostali eden najbolj učinkovitih načinov prevoza. Sodeč po napovedih specializiranih analitskih podjetij bodo slednji še naprej rasli," so zapisali v elektronskem časopisu družbe.

Olimpijski komite Slovenije (OKS) je v Ljubljani predstavil projekt slovenske hiše za London 2012. Objekt, vreden približno 500.000 evrov, so zasnovali arhitekti biroja SoNo, inženiring bo opravilo podjetje Loka Inženiring, postavilo pa ga bo mariborsko podjetje Lumar IG d.o.o. Slovenska hiša bo v Londonu postavljena neposredno ob osrednji knjižnici British Library pri postaji St. Pancras, kjer na uro migrira 25.000 ljudi. Odprli jo bodo 25. junija in bo 90 dni s prav toliko dogodki na voljo obiskovalcem. Financirala jo bosta OKS in podjetje Lumar. (TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
Danes v tej rubriki ni novosti.

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 26.1.2012 - 26.1.2012 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU     2 novosti     3 novosti
2. UPRAVNO PRAVO            
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO            
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV   1 novost        
5. JAVNE FINANCE   2 novosti        
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   1 novost        
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI   1 novost        
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA            
9. ZDRAVSTVENI SISTEM           1 novost
10. MEDNARODNI ODNOSI            
11. OBČINE            
 

Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex

Vrsta dokumenta Dokument
Čistopisi Arhiv
Čistopisi Odredba o sprejemu višješolskega študijskega programa Policist
Posebni tarifni del Kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike v Republiki Sloveniji
Pravilnik o gozdnogospodarskem načrtu gozdnogospodarske enote Bled (2011–2020)
Pravilnik o gozdnogospodarskem načrtu gozdnogospodarske enote Logatec-Zagora (2011–2020)
Pravilnik o gozdnogospodarskem načrtu gozdnogospodarske enote Most na Soči (2011–2020)
Pravilnik o gozdnogospodarskem načrtu gozdnogospodarske enote Ruše (2011–2020)
Pravilnik o gozdnogospodarskem načrtu gozdnogospodarske enote Stari trg (2011–2020)
Pravilnik o gozdnogospodarskem načrtu gozdnogospodarske enote Trebnje I (2011–2020)
Pravilnik o gozdnogospodarskem načrtu gozdnogospodarske enote Vrbovec (2011–2020)
Pravilnik o rednih dovoljenjih za biocidne proizvode
Pravilnik o zaračunavanju stroškov pri izvrševanju pravice posameznika do seznanitve z lastnimi osebnimi podatki
Sklep o vzgojnem programu za dijaške domove
Odločbe sodišč Arhiv
Odločbe Vrhovnega sodišča Sodba II Ips 291/2011 - povrnitev nepremoženjske škode – duševne bolečine zaradi smrti bližnjega – krivdna odgovornost občine – zavarovanje kanjona...
Sodba in sklep II Ips 746/2009 - neupravičena pridobitev – verzija - zastaranje – zadržanje zastaranja – vabilo stranki na glavno obravnavo – posled...
Odločbe Upravnega sodišča sodba I U 177/2011 - zaposlovanje invalidov - kvotni sistem zaposlovanja invalidov - nagrada za preseganje kvote - vračilo nagrade - obrazložitev...
sodba in sklep II U 478/2010 - davčna izvršba – ugovor zoper sklep o izvršbi – pravočasnost ugovora – vročilnica – pregled dokumentov postopka
Odločbe Višjih sodišč VSM sodba I Cp 548/2011 - splošno koristna dejavnost – škoda, ki presega običajne meje – hrup – temelj odškodninskega zahtevka – zastaranje odšk...
Ostali dokumenti Arhiv
Pojasnila DURS Vprašanja in odgovori v zvezi s spremenjenim Pravilnikom o izvajanju Zakona o davčnem postopku – obveznost nakazovanja plačil za dobavljeno blago in opravljene storitve ter druga plačila na transakcijske račune