Dnevne zakonodajne novosti / 29. januar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Vladi bo danes prenehal mandat
Tema dneva

Poslanci se bodo z odstopom predsednika vlade Marjana Šarca seznanili na današnjem nadaljevanju januarskega plenarnega zasedanja, v okviru mandatno-volilnih zadev. S tem bo celotni vladi prenehal mandat in bo opravljala zgolj tekoče posle. Poseben postopek v zvezi z odstopom ministra Andreja Bertonclja tako ni smiseln, ocenjuje pravnik Rajko Pirnat. Predsednik republike Borut Pahor pa bi medtem glede na napovedi lahko že danes opravil prve neformalne pogovore o njegovih nadaljnjih korakih po Šarčevem odstopu.(več)

Podporo predlogoma za omejitev vard napovedali le v koaliciji
DZ se je v včerajšnjem nadaljevanju januarske seje lotil prve obravnave vladnega predloga dopolnitev zakona o nadzoru državne meje in predloga novele zakona o varstvu javnega reda in miru. Podporo predlogoma, ki naj bi omogočila pregon oziroma omejitev delovanja t. i. vard ali vaških straž, so napovedali samo v poslanskih skupinah koalicije.(več)

Enako plačilo malice v komunali podpirajo vse poslanske skupine
Predlog sprememb zakona o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkov, ki izenačuje zneska za malico za delavce v javnih in zasebnih komunalnih podjetjih, bo sodeč po predstavitvi stališč poslanskih skupin deležen enotne podpore. Si pa poslanci želijo, da sprememba ne bi vplivala na cene komunalnih storitev.(več)

Pooblaščene osebe za varstvo osebnih podatkov pogosto preobremenjene
Splošna uredba EU o varstvu osebnih podatkov je pred skoraj dvema letoma uvedla institut pooblaščenih oseb za varstvo osebnih podatkov. Pooblaščene osebe, ki delujejo na različnih področjih javnega sektorja, so na včerajšnji okrogli mizi opozorile, da so kadrovsko podhranjeni, mnogi se morajo poleg tega ukvarjati s številnimi drugimi področji.(več)

Nižja stopnja davka na knjige je dobrodošel ukrep
Udeleženci včerajšnje okrogle mize STA so se strinjali, da je z novim letom uvedena 5-odstotna stopnja DDV za knjige, časopise in periodične publikacije dobrodošel ukrep. Vprašanje ostaja, kako ga bodo izkoristili v stroki. Del denarja bi lahko vložili v avtorje in prevajalce pa tudi v razvoj založniške branže in novih produktov.(več)

Ministrstvo ni bilo v celoti učinkovito pri upravljanju infrastrukture
Računsko sodišče je revidiralo poslovanje ministrstva za okolje in prostor pri ureditvi upravljanja občinske gospodarske javne infrastrukture varstva okolja v letih 2016 in 2017. V reviziji je preverilo tudi izvedbo ukrep odpravo neučinkovitosti in presodilo, da poslovanje ni bilo v celoti učinkovito. Od ministrstva zahteva odzivno poročilo.(več)

Inšpektorji odkrili nepravilnosti pri 88 zavezancih
Pristojni inšpektorji so lani opravili 239 skupnih nadzorov obratov in naprav, ki predstavljajo določeno tveganje za okolje in morajo za opravljanje dejavnosti pridobiti okoljevarstveno dovoljenje. Od tega pri 10 zavezancih te naprave niso delovale, pri 139 zavezancih ni bilo kršitev, pri 88 zavezancih pa so izdali odločbe in opozorila.(več)

Vlada sprejela politiko štipendiranja za naslednje petletno obdobje
Vlada je na ponedeljkovi dopisni seji sprejela novo politiko štipendiranja za naslednje petletno obdobje (2020-2024), pri čemer pa deficitarna področja in izobraževalni programi, kot so določeni s politiko štipendiranja 2015-2019, zaradi potreb na trgu dela ostajajo prepoznani kot deficitarni tudi vnaprej.(več)

Slovenija pozvala Bruselj k jasnejšemu označevanju porekla medu
Slovenija je na prvem letošnjem zasedanju Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo, ki se ga je v Bruslju udeležil državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Jože Podgoršek, skupaj s Portugalsko Evropsko komisijo pozvala k vzpostavitvi jasnejšega označevanja porekla mešanice medu. To je bilo tudi prvo zasedanje tega organa pod hrvaškim predsedstvom.(več)