Dnevne zakonodajne novosti / 21. januar 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 69/2022 z dne 17.5.2022
TEMA DNEVA
Vlada podaljšuje začasno regulacijo cen kurilnega olja
Tema dneva

Vlada se je na včerajšnji redni seji odločila za tri mesece podaljšati regulacijo cen kurilnega olja. Izdala je namreč novo uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov, s katero je marža distributerjev omejena na največ šest centov na liter kurilnega olja. Tako omejena marža je v veljavi od novembra lani, ko se je vlada prvič po letu 2016 odločila za omejitev. Država je z liberalizacijo cen pogonskih goriv začela aprila 2016, ko je najprej sprostila marže pri kurilnem olju in 98-oktanskem bencinu.(več)

Odbor DZ za skrajšanje obdobja izplačila bolniškega nadomestila v breme delodajalca
Odbor DZ za zdravstvo je včeraj prikimal predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Kot so predlagali v SAB, bi obdobje, v katerem se nadomestilo za bolezen oz. poškodbo izplačuje v breme delodajalca, s sedanjih 30 skrajšali na 20 delovnih dni. Predlog so poleg SAB podrli tudi koalicijski poslanci.(več)

Vlada tudi o kmetijstvu in drugih gospodarskih temah
Vlada je na seji med drugim sprejela predlog novele zakona o kmetijstvu, s katero se zakonodaja prilagaja izvajanju novega strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027, sprejela pa je tudi tri podzakonske akte na kmetijskem področju. Sprejela je posodobljen akcijski program za alternativna goriva v prometu za 2022 in 2023 ter se seznanila s poročilom o izvajanju programa za alternativna goriva v letu 2020.(več)

Vlada pripravila pravno podlago za delno povrnitev stroškov obmejnim občinam
Vlada je za obravnavo v DZ pripravila še dopolnitev zakona o nadzoru državne meje. S predlogom urejajo pravno podlago za delno povrnitev stroškov obmejnim občinam, nastalih zaradi povečanega nadzora državne meje. Določila je tudi dodatno povračilo stroškov tem občinam zaradi izrednih dogodkov, so sporočili po seji vlade.(več)

Spremembe pri igrah na srečo nared za sprejem
Odbor DZ za finance je za potrditev pripravil predlog novele zakona o igrah na srečo, ki med drugim prinaša delno liberalizacijo tega področja ter spremembe pri dodeljevanju koncesij. Dodatno so poslanci vanj zapisali, da bo morebiten izpad financiranja humanitarnih in športnih organizacij kril državni proračun.(več)

SNS bi zakonsko prepovedala objavo političnih anket pol leta pred volitvami
Poslanska skupina SNS je v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o prepovedi objavljanja javnomnenjskih raziskav o podpori politikom in političnim strankam. Objavo političnih anket bi omejili na obdobje na vsaj pol leta pred volitvami, kršitelje bi finančno kaznovali.(več)

Predlog programa cepljenja za leto 2022 v medresorskem usklajevanju
Predlog programa cepljenja za leto 2022, ki ga je ministrstvo za zdravje v torek poslalo v javno razpravo, je poslan še v medresorsko usklajevanje ministrstvom za šolstvo, delo, javno upravo in finance. Po zaključku javne razprave in odzivih ministrstev bodo pripombe preučili in znova uskladili z NIJZ, so STA sporočili z ministrstva za zdravje.(več)

Pahor DVK uradno seznanil z odločitvijo, da bo parlamentarne volitve razpisal za 24. april
Predsednik republike Borut Pahor je na včerajšnjem srečanju Državno volilno komisijo (DVK) uradno obvestil o svoji odločitvi, da bo 9. februarja podpisal odlok o razpisu rednih volitev v DZ. V njem bo kot datum začetka volilnih opravil določen 14. februar, dan izvedbe volitev v DZ pa 24. april.(več)

Generalni pravobranilec: Avstrijska ureditev otroških dodatkov v nasprotju s pravom EU
Generalni pravobranilec v primeru tožbe Evropske komisije proti Avstriji zaradi otroških dodatkov na Sodišču EU meni, da je indeksacija družinskih prejemkov in družinskih davčnih olajšav, po kateri državljani EU, ki delajo v Avstriji, njihovi otroci pa tam ne živijo, od leta 2019 prejemajo nižji dodatek, v neskladju s pravom EU.(več)

V veljavi začasna uporaba sporazuma o enotnem sodišču za patente
Veljati je začelo obdobje začasne uporabe sporazuma o enotnem sodišču za patente, namenjeno sprejetju ukrepov, potrebnih za celostno uvedbo enotnega patenta. Enotni patent bo zagotovil enostavno in zanesljivo patentno varstvo v Evropi z enotnim postopkom registracije patentov ter centraliziranimi sodnimi postopki.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Uredba o izvajanju izvedbene uredbe (EU) o skupnih zahtevah za izvajalce storitev upravljanja zračnega prometa/izvajanja navigacijskih služb in drugih funkcij omrežja za upravljanje zračnega prometa ter njihov nadzor
Uredba o izvajanju Uredbe (EU) o začasnem odstopanju od nekaterih določb Direktive 2002/58/ES glede uporabe tehnologij s strani ponudnikov medosebnih komunikacijskih storitev, neodvisnih od številke, za obdelavo osebnih in drugih podatkov za namene boja proti spolni zlorabi otrok na spletu
Odločbe sodišč
VSRS Sklep I Up 131/2021 - vzdrževalna dela v javno korist - gradnja brez gradbenega dovoljenja - kulturnovarstveno soglasje - kulturnovarstveni pogoji - dopolnilna odločba -...
VSM Sodba III Kp 14945/2021 - varnostni ukrep odvzem predmetov - pogoji za odvzem predmetov, nastalih s kaznivim dejanjem - zakonitost odvzema denarja - postopek za odvzem denar...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog resolucije o Nacionalnem programu socialnega varstva za obdobje 2022–2030 (ReNPSV22–30), EPA 2426-VIII
Predlog zakona o ratifikaciji Sporazuma med Republiko Slovenijo in Mednarodnim kazenskim sodiščem o izvrševanju kazni Mednarodnega kazenskega sodišča (MSMKSIK), ratifikacija, EPA 1774-VII
Predlog za imenovanje člana Sveta Banke Slovenije - viceguvernerja - brez osebnih podatkov, EPA 2439-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o dopolnitvah Zakona o poslancih (ZPos-F) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 2249-VIII