Dnevne zakonodajne novosti / 23. oktober 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
S soboto zaprtje vseh nenujnih dejavnosti za teden dni
Tema dneva

Vlada s soboto za teden dni ugaša večino dejavnosti v državi, je včeraj napovedal premier Janez Janša. Ustrezni odloki bodo objavljeni danes. Zaprti bodo gostinski obrati, hoteli in trgovski centri z nekaterimi izjemami, vrtci, dijaški in študentski domovi. Šport ostaja v enakem obsegu, kot je bilo predstavljeno v sredo. Med regijami medtem ni več oranžnih, saj je tudi Obalno-kraška presegla mejo za uvrstitev med rdeče regije in s tem uveljavitev strožjih ukrepov pri nošenju mask.(več)

Vlada o nočni dostavi in drugih gospodarskih temah
Vlada je na včerajšnji seji med drugim potrdila nekatere spremembe odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki veljajo že danes. Prepoved opravljanja dejavnosti, ki sicer velja med 21. uro zvečer in 6. uro zjutraj, tako ne velja več za dejavnost priprave jedi in pijač v primeru dostave ter v primeru sobne strežbe.(več)

Vlada predlaga uvedbo brezplačnega vrtca od drugega otroka
Vlada je včeraj pripravila tudi predlog novele zakona o vrtcih. Ta med drugim prinaša ponovno uvedbo brezplačnega vrtca za drugega otroka iz iste družine, ki je hkrati v vrtcu s starejšim otrokom, ter uvedbo brezplačnega vrtca za vsakega tretjega in nadaljnjega otroka iz družine, ne glede na to, ali je še kateri otrok v vrtcu ali ne, so sporočili po seji.(več)

Vlada predlaga aktivacijo izjemnih pooblastil vojske na meji
Vlada je pripravila predlog sklepa o izvajanju izjemnih pooblastil Slovenske vojske (SV) pri širšem varovanju državne meje in ga bo poslala v DZ. Ministrstvo za obrambo in policija bosta do uveljavitve sklepa, če bo do nje prišlo, uskladila in pripravila končno besedilo pravil delovanja SV pri izvajanju teh pooblastil, so sporočili po seji vlade.(več)

Slovenija z daljšimi postopki na prvi stopnji in krajšimi na višjih stopnjah
Komisija Sveta Evrope za učinkovitost sodstva je objavila poročilo o pravosodnih sistemih, ki kaže, da sodni postopki pred slovenskimi sodišči na prvi stopnji trajajo nekoliko dlje od povprečja, na drugi in tretji stopnji pa so hitrejši kot v večini držav Sveta Evrope. Slovenijo nekajkrat izpostavi kot primer dobre prakse pri skrbi za uporabnike.(več)

Poslanci neenotni glede obdavčenja digitalnih velikanov
DZ je včeraj obravnaval predlog zakona o davku na digitalne storitve, ki so ga pripravili v Levici in s katerim bi po sedemodstotni stopnji obdavčili storitve digitalnih multinacionalk. V koaliciji menijo, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo, opozicijski poslanci pa so vladi očitali, da zamuja priložnost za dodaten priliv v proračun.(več)

Decembra izredna uskladitev pokojnin v višini dveh odstotkov
Upokojenci bodo decembra prejeli višje pokojnine, saj se bodo s 1. decembrom izredno uskladile za dva odstotka, je včeraj sklenil svet pokojninskega zavoda. Seznanili pa so se tudi s poročilom o finančnem poslovanju zavoda v obdobju od januarja do septembra, ko je zavod zabeležil nekaj nad tri milijone evrov presežka.(več)

Ministrstvo: Novela ne omejuje nedeljske spletne prodaje
Novela zakona o trgovini, ki bo začela veljati jutri, določa, da trgovec ne sme določiti obratovalnega časa prodajaln ob nedeljah in z zakonom določenih dela prostih dnevih, medtem ko gre v primeru spletne prodaje za prodajo na daljavo, ki je novela ne ureja, meni resorno ministrstvo.(več)

OZS poziva k šestemu paketu za pomoč gospodarstvu
Upravni odbor OZS je vlado pozval, naj čim prej pripravi šesti zakon z ukrepi za pomoč gospodarstvu. Predlaga, naj država podjetjem povrne celoten strošek nadomestil plač za čakanje na delo, določi, da podjetjem ne bo treba vračati pomoči na podlagi protikoronskih paketov, ter subvencionira najemnino in kredite za poslovne nepremičnine.(več)

Evropski parlament podprl komisijo pri strožjih pravilih za tehnološke velikane
Evropski parlament je v torek Evropski komisiji dal močno podporo, da pripravi nova pravila proti tehnološkim velikanom, kot so Google, Amazon ali Facebook, ki bi lahko bila ena najstrožjih. Poslanci so z veliko večino sprejeli dve ločeni poročili o zakonodajnih pobudah, v katerih komisijo pozivajo, naj v svežnju akta o digitalnih storitvah obravnava trenutne pomanjkljivosti v spletnem okolju.(več)