Dnevne zakonodajne novosti / 9. september 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Omejitev nakupovanja za starejše je bila diskriminatorna
Tema dneva

Spomladanski ukrep rezervacije časa za nakupovanje izključno za ranljive skupine, tudi starejše, je bil ustrezen in sorazmeren ukrep, ne pa tudi vladni odlok, ki je starejšim prepovedoval vstop v trgovine po 10. uri, je ugotovil zagovornik načela enakosti. Ta določba je bila po njegovi oceni diskriminatorna, obvezno izkazovanje starosti s predložitvijo osebne izkaznice pa lahko predstavlja nadlegovanje. Pred ponovno uvedbo tovrstnega ukrepa in povečanjem nestrpnosti do starejših svarijo v združenju Srebrna nit.(več)

Odbor DZ podprl dvoodstotno izredno uskladitev pokojnin v decembru
Odbor DZ za finance je podprl predlog DeSUS, da se pokojnine letos izredno uskladijo za dva odstotka, in sicer ne glede na doseženo gospodarsko rast preteklega leta. Vlada se do te rešitve še ni opredelila. Po besedah Roberta Polnarja (DeSUS) takšna uskladitev pomeni dodatnih približno 94 milijonov evrov.(več)

Noveli zakona o obrambi se obeta podpora, LMŠ in Levica kritični
Noveli zakona o obrambi, o kateri bo danes razpravljal odbor DZ, poleg koalicijskih poslanskih skupin podporo napovedujejo tudi v opozicijskih SD, SAB in SNS, kar predlogu obeta potrebno dvotretjinsko večino. Kritični pa so v LMŠ in Levici, kjer menijo, da novela odpira vrata politizaciji Slovenske vojske in vstopu paravojaških skupin vanjo.(več)

Odbor že drugič prestavil obravnavo novele zakona o dohodnini
Odbor DZ za finance je včeraj že drugič z dnevnega reda umaknil obravnavo predloga SDS za spremembo zakona o dohodnini, ki jo je poslanska skupina vložila v obravnavo že januarja. Predlog za umik so brez pojasnil podali v SDS, v opoziciji pa so ocenili, da največja poslanska skupina takšne predloge podaja, ko je v opoziciji, nato pa jih ne podpre.(več)

Zorčič: Prizadeval si bom, da delo DZ kljub karantenam poslancev ne bo osiromašeno
Potem ko je več poslancev LMŠ pristalo v karanteni, bo predsednik DZ Igor Zorčič v petek na seji kolegija vodjem poslanskih skupin predlagal, da prihajajočo izredno sejo DZ, na kateri naj bi obravnavali interpelacijo notranjega ministra Aleša Hojsa, izpeljejo po novih poslovniških določilih in manjkajočim poslancem omogočijo glasovanje na daljavo.(več)

Evropska komisija odobrila 80 milijonov kohezijskih sredstev za drugi tir
Evropska komisija je odobrila naložbo v višini 80 milijonov evrov iz kohezijskega sklada za gradnjo predora in dveh viaduktov na projektu drugi tir Divača-Koper, so sporočili iz komisije. Po besedah komisarke za kohezijo in reforme Elise Ferreire projekt ne bo koristil le povezljivosti v Sloveniji, ampak bo podpiral tudi delovanje notranjega trga.(več)

Pahor za novega viceguvernerja prejel 10 predlogov
Predsednik republike Borut Pahor je na poziv za zbiranje predlogov za novega viceguvernerja Banke Slovenije prejel 10 predlogov. Prejete kandidature bo preučil in konec septembra opravil posvete z vodji poslanskih skupin v DZ, so sporočili iz njegovega urada.(več)

V tokratni tranši za čakanje na delo slabih 10 milijonov evrov
Zavod RS za zaposlovanje bo danes izplačal novo tranšo povračil nadomestil plač za čakanje na delo, in sicer v višini 9,9 milijona evrov. S tem bo skupen znesek izplačil za ta ukrep dosegel 278,7 milijona evrov. Izplačana bodo povračila za marec, april, maj, junij in julij. Prva povračila z naslova skrajšanega delovnika so prestavljena na oktober.(več)

ESČP zavrnil ponovno obravnavo pritožbe romskih družin zaradi dostopa do pitne vode
Svet petih sodnikov velikega senata Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) je v ponedeljek zavrnil zahtevo za ponovno obravnavo pred velikim senatom, ki sta jo junija letos vložili dve romski družini glede dostopa do pitne vode v romskih naseljih. Sodba je tako dokončna, postopek pred ESČP pa zaključen, so sporočili z državnega odvetništva.(več)

Kadrovska reorganizacija v Evropski komisiji
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je za novo komisarko iz Irske izbrala dolgoletno evropsko poslanko Mairead McGuinness, ki ji želi poveriti resor za finančne storitve, finančno stabilnost in unijo kapitalskih trgov. Resor za trgovino pa je namenila izvršnemu podpredsedniku, Latvijcu Valdisu Dombrovskisu.(več)