Dnevne zakonodajne novosti / 22. september 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
V novem predlogu debirokratizacije ni več socialne kapice
Tema dneva

Vlada je iz besedila novega predloga zakona o debirokratizaciji umaknila določbo o uvedbi socialne kapice. Zanjo namreč ni dovolj podpore, izhaja iz včeraj objavljenega gradiva. Uvedba socialne kapice za plače nad 6000 evrov bruto je bila sicer ena od ključnih novosti zakona, ki so jo najbolj nestrpno pričakovali v gospodarstvu. Vlada pa je črtala tudi spremembe zakonov o javnem naročanju, preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, davčnem potrjevanju računov in visokem šolstvu, ker naj bi blokirali zakonodajni postopek.(več)

DZ več ur razpravljal o predlogu, ki uvaja globe za nedostojno vedenje
DZ je včeraj pet ur razpravljali o predlogu novele zakona o varstvu javnega reda in miru. Večina razprave je bila vezana na predlog, ki uvaja globo za nedostojno vedenje, če ga policist zazna na kraju kršitve. V večjem delu opozicije menijo, da je namen utišati kritike oblasti, v koaliciji pravijo, da gre za preprečevanje pouličnega nasilja.(več)

Ob obravnavi novele zakona o zaščiti živali široka podpora predlaganim rešitvam
DZ se je v okviru druge obravnave opredelil do predloga novele zakona o zaščiti živali. Predlagane rešitve po besedah ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jožeta Podgorška sledijo zaščiti in dobrobiti domačih živali. Sodeč po razpravi med poslanskimi skupinami uživajo široko podporo, je bilo pa slišati tudi nekaj pomislekov in opozoril.(več)

Noveli o zdravstvu na področjih rehabilitacije in letovanja se obeta podpora DZ
Predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki na zakonsko raven prenaša opredelitev programov obnovitvene in skupinske rehabilitacije ter letovanja otrok in mladostnikov, se obeta zadostna podpora poslancev. Kot je bilo razbrati iz stališč poslanskih skupin na seji DZ, so poleg nekaterih pomislekov namreč naklonjeni.(več)

Vlada pri zmanjševanju revščine po ugotovitvah računskega sodišča delno uspešna
Računsko sodišče je ugotovilo, da sta bila vlada in ministrstvo za delo s svojim delovanjem pri zmanjševanju revščine od leta 2017 do leta 2020 delno uspešna, je razvidno iz revizijskega poročila. Levica ob tem ministrstvu predlaga, naj na novo izračuna minimalne življenjske stroške, ki določajo višino socialnih transferjev in minimalne plače.(več)

Dogovor o povprečnini za prihodnji dve leti predvidoma do konca meseca
Delovna skupina za lokalno samoupravo, ki jo vodi minister za javno upravo Boštjan Koritnik, je nadaljevala pogovore o povprečnini za prihodnji dve leti. Obe strani sta se zavzeli za podpis dogovora o višini povprečnine, ki naj bi bila usklajena do konca tega meseca, so sporočili z ministrstva za javno upravo.(več)

Zagovornik: Omejitev izhoda iz države za zajezitev epidemije je bila diskriminatorna
Del vladnega odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19, ki je veljal med 29. marcem in 8. aprilom 2021, je bil do nekaterih prebivalcev diksriminatoren, je sporočil Zagovornik načela enakosti.(več)

Odločitev o obveznem cepljenju bi morala biti po mnenju pravnikov najprej strokovna
Pravniki so v okviru razprave z naslovom obveznost cepljenja ali pravica do necepljenja opozorili, da bi morala biti odločitev o obveznem cepljenju najprej strokovna, šele nato politična. Posveta se je udeležil tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki je povedal, da se zavzema za uvedbo obveznega cepljenja.(več)

Evropsko javno tožilstvo pesti pomanjkanje kadra, Bruselj ne odobri dodatnih zaposlitev
Evropsko javno tožilstvo (EPPO) se pri svojem delu še naprej sooča s pomanjkanjem kadrov, vendar dodatnega specializiranega osebja kljub dodeljenim sredstvom ne morejo zaposliti, saj da Evropska komisija to zavrača. Pri komisiji navajajo, da so povečali sredstva za delovanje tožilstva, navedb o blokadi zaposlitev pa ne želijo podrobneje pojasniti.(več)