Dnevne zakonodajne novosti / 9. junij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
DZ o novem pravosodnem ministru predvidoma prihodnji torek
Tema dneva

Poslanci bodo o imenovanju za novega pravosodnega ministra predvidoma odločali v torek prihodnji teden, je v izjavi za medije včeraj napovedal predsednik DZ Igor Zorčič. Pred tem se bo ministrski kandidat Marjan Dikaučič v četrtek zvečer predstavil članom parlamentarnega odbora za pravosodje. Stranka SMC je kandidata za novega pravosodnega ministra iskala po tistem, ko je s te funkcije zaradi zapletov pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev odstopila Lilijana Kozlovič.(več)

Državni svet brez veta na novelo o prevozih v cestnem prometu
Državni svetniki so s 16 glasovi proti in 14 za zavrnili odložilni veto na novelo zakona o prevozih v cestnem prometu, ki prinaša tudi podlago za delovanje platform za prevoze, kot je Uber. Veto je predlagala interesna skupina delojemalcev, katere predstavniki so opozarjali predvsem na delovnopravni položaj voznikov.(več)

Osnutek uredbe o javni službi STA opredeljuje tudi nadzor in se dotika tržne dejavnosti
Osnutek uredbe o opravljanju javne službe STA določa, da mora STA za javno službo pripravljati povzetke novic, ki so jasno ločeni od celotnih novic, ki jih STA prodaja v okviru tržne dejavnosti. Uredba določa način izračuna nadomestila za javno službo, kakšne tržne storitve lahko STA izvaja in določa nadzor, ki ga nad STA opravlja Ukom.(več)

Zorčič ne bo sklical izredne seje DZ za razpravo o programu Levice
Predsednik DZ Igor Zorčič ne bo sklical izredne seje DZ za obravnavo programa Levice, ki sta jo zahtevali SDS in NSi. Ustavna, zakonska in poslovniška ureditev namreč preprečujejo, da bi DZ vrednostno ocenjeval ustavnost programskih dokumentov stranke, je razvidno iz njegovega dopisa, ki ga je na predlagatelje naslovil po pridobitvi mnenja ZPS.(več)

Sodišče bo moralo v odškodninskem postopku Pirjevca proti Turku ponovno odločati
Zapis kolumnista Boštjana M. Turka iz leta 2011 v reviji Reporter na račun zgodovinarja, zamejskega Slovenca Jožeta Pirjevca, je po mnenju ustavnega sodišča žaljiv in napisan z namenom zaničevanja. Ljubljansko okrajno sodišče bo moralo po odločitvi ustavnih sodnikov znova odločati v odškodninskem postopku, danes poroča časnik Delo.(več)

Ministrstvo za hitrejše poslovanje upravnih enot uvaja več sprememb
Na ministrstvu za javno upravo zaradi povečanih potreb uporabnikov, kar je posledica sproščanja ukrepov, uvajajo nekatere spremembe pri delovanju upravnih enot. Tako bodo nekatere ob sredah podaljšale delovni čas do 18. ure. Predvidena sta tudi enoten klicni center, ki bo omogočal prerazporejanje strank glede na vrste, in kadrovska okrepitev.(več)

Varuh ni ugotovil nepravilnosti pri delu policije na zadnjem množičnem protestu
Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v petek, 28. maja, ko je v prestolnici potekal množični protest, nenajavljeno opravil nadzor nad delom policije. Varuh nepravilnosti, povezanih z delom policije na protestih, ni ugotovil, bo pa s takšnim spremljanjem protestov nadaljeval tudi v prihodnje.(več)

Slovenija po poročilu Sveta Evrope med državami z največjim povečanjem probacije
Slovenija je med državami, ki so v letu 2020 v primerjavi z letom 2019 najbolj povečale odstotek probacije, kaže poročilo Sveta Evrope. Delež ljudi, ki prestajajo kazni in ukrepe v skupnosti, se je povečal za 13 odstotnih točk. Slovenija ostaja med državami z najmanj osebami, ki so vključene v probacijo, in zaprtimi osebami na 100.000 prebivalcev.(več)

Komisija v proračunu 2022 največ pomoči namenja okrevanju po krizi
Evropska komisija je včeraj predlagala proračun za leto 2022 v višini 167,8 milijarde evrov, ki bo dopolnjen z okoli 143,5 milijarde evrov nepovratnimi sredstvi v okviru instrumenta NextGenerationEU. Gre za doslej najvišjo raven finančne pomoči za krepitev okrevanja Evrope po zdravstveni in gospodarski krizi.(več)

Mladić pravnomočno obsojen na dosmrtni zapor za zločine med vojno v BiH
Prizivni senat Mehanizma za mednarodna kazenska sodišča (MICT) je v pritožbenem postopku bivšega poveljnika vojske Republike srbske Ratka Mladića včeraj pravnomočno obsodil na dosmrtni zapor zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH. Zavrnil je pritožbe obrambe in tožilstva ter potrdil sodbo na prvi stopnji iz leta 2017.(več)