Dnevne zakonodajne novosti / 27. februar 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 6 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Ostrejši omejevalni ukrepi za NLB
Tema dneva

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je s sestanka z evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager o NLB odšla z “zelo jasno sliko”, ki jo bo predstavila vladi in koaliciji. "Če želimo podaljšati rok za prodajo banke, moramo hkrati računati tudi s tem, da bodo omejevalni ukrepi ostali v veljavi oziroma bodo ostrejši," je poudarila. "Dokler se pogovarjamo, možnost dogovora vedno obstaja. Današnji sestanek je bil eden od korakov, ki jih je treba storiti v postopku, ki je bil odprt z vložitvijo naše prošnje za spremembo zavez," je ministrica odgovorila na vprašanje, ali še obstaja možnost za dogovor s komisijo. "Ključno je, kako bo v četrtek odločila vlada glede vseh odprtih vprašanj."

Zadnji rok za vpis nastanitvenih obratov
Jutri se izteče rok, do katerega se morajo nastanitveni obrati vpisati v register pri Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Od četrtka naprej pa bo poleg vpisa v register obvezno tudi elektronsko posredovanje podatkov o gostih in prenočitvah prek novega sistema eTurizem. Podlago za vzpostavitev e-poročanja o gostih sta prinesla spremenjena zakona o prijavi prebivališča in o gostinstvu. V začetku februarja je bilo v register vpisanih že skoraj 3000 nastanitvenih obratov, kar je okoli tri četrtine vseh. Elektronski sistem naj bi olajšal življenje ponudnikom turističnih sob in državnim organom, izboljšal kakovost podatkov ter prinesel okoli 700.000 evrov prihrankov letno.

Poenostavljeni postopek je privlačnejši
Furs od lanskega decembra omogoča, da se fizične osebe v sistem eDavki registrirajo z uporabniškim imenom in geslom, torej jim ni treba več nameščati digitalnega potrdila. Obrazce pa lahko zdaj oddajo tudi brez podpisne komponente. Poenostavitve so spodbudile oddajo vlog prek sistema eDavki. Vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske je letos skupaj oddalo 240.288 zavezancev, od tega 16,7 odstotka elektronsko. To je 82,5 odstotka več kot lani, so sporočili s Fursa. Tisti, ki do 5. februarja niso oddali vloge, so to prek Fursovega informacijskega sistema lahko storili še do 20. februarja.

Omejevanje nevzdržne rasti najemnin
Levica je pripravila predlog novele stanovanjskega zakona, ki bi občinam omogočil omejevanje "nevzdržne rasti" stanovanjskih najemnin. Občinam bi dali možnost omejevanja višine in rasti najemnin glede na različne kategorije stanovanj. Vsa najemna stanovanja bi morali lastniki pred tem kategorizirati, kategorizacijo pa bi izvajalo ministrstvo za okolje in prostor. Kot so sporočili, je predlog novele zakona posledica "zgrešenih stanovanjskih politik" in preskromne ponudbe neprofitnih stanovanj, zaradi česar osebe z nižjimi prihodki težko pridejo do primernega stanovanja.

Aprila spet višje pokojnine
Pokojnine bodo od 1. aprila višje še za 1,1 odstotka, je sklenil svet pokojninskega zavoda, ki je minuli teden že izpeljal februarsko uskladitev v višini 2,2 odstotka. Višji zneski bodo izplačani z aprilskimi pokojninami, ki bodo nakazane konec aprila. Za tokratno uskladitev bo zavod na letni ravni namenil 40 milijonov evrov. Pokojnine v višini 600 evrov bodo po tokratni uskladitvi višje za 6,6 evra in bodo torej znašale 606,6 evra. Povprečna neto starostna pokojnina je sicer januarja znašala 621 evrov. Najnižja pokojnina je bila 207 evrov, za tiste s polno pokojninsko dobo brez dokupa pa v skladu s pokojninsko novelo iz aprila lani 500 evrov.

Pet milijonov za predsedniške volitve
Državna volilna komisija (DVK) je za izvedbo prvega in drugega kroga volitev predsednika republike lani jeseni porabila nekaj manj kot 5,23 milijona evrov. To je 98.000 evrov manj, kot so porabili za volitve leta 2012, so sporočili z DVK. Najvišja postavka v tabeli stroškov, ki so jo priložili sporočilu za javnost, so stroški volilnih odborov. Dnevnice in kilometrina ter potrebni prispevki so skupaj znašali približno 2,1 milijona evrov. Za materialne stroške volilnih komisij so namenili nekaj manj kot 1,3 milijona evrov. Med temi stroški so tudi nadomestila in kilometrina članom komisij ter najem in čiščenje volišč.(TFL)